Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı çok sayıda ülke ve liderler, en az 6,8 büyüklüğündeki depremin 600'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu ölümcül depremin ardından Fas'a taziye ve destek açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, depremde yaşamını yitirenler için taziye ve dayanışma mesajı yayımladı. Türkiye'nin yaraların sarılması için Fas'a her türlü desteği sağlamaya hazır olduğu vurgulanan açıklamada, El-Huz bölgesindeki depremde can kaybının yaşandığı, çok sayıda kişinin yaralandığı ve ciddi hasar oluştuğunun derin üzüntüyle öğrenildiği kaydedildi. Açıklamada, "Dost ve kardeş Fas halkına ve hükümetine başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dendi.

RELATED VİDEO

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Fas halkına başsağlığı diledi ve Türkiye'nin destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler AK Parti'den belediyelere haciz uyarısı: İcra yoluyla izlenebilirler


DÜNYA LİDERLERİNDEN DESTEK MESAJLARI

Yeni Delhi'de G20 zirvesinin açılışını yapan Hindistan Başbakanı Narendra Modi "Tüm yaralıların bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz. Tüm dünya kamuoyu bu zor zamanda Fas'ın yanındadır ve onlara mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya hazırız" dedi.


AB Konseyi Başkanı Charles Michel "Düşüncelerim bu trajediden etkilenen herkesle ve arama operasyonuna katılan kurtarıcılarla birlikte. AB, bu zor anlarda Fas'ı desteklemeye hazır." açıklamasını yaptı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, haberlerden "yıkıldığını" söyledi ve ülkesinin "ilk yardım konusunda yardıma hazır" olduğunu ekledi. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez de Twitter'da "Bu korkunç depremin ardından tüm dayanışma ve desteğimi Fas halkına sunuyorum" diye yazdı. Hollanda Başbakanı Rutte de X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda," Fas'ı vuran yıkıcı depremle ilgili korkunç haberler geldiğini" belirterek, "Düşüncelerim, bu felaketin kurbanları ve yerel acil servislerle beraber. Başbakan Aziz Ahnuş'a en içten taziyelerimi ilettim" ifadelerini kullandı.

Kremlin'den yapılan açıklamada Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın "dost Fas halkının acısını ve yasını" paylaştığını söyleyerek kendi taziyelerini sundu.Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de Fas'la dayanışma içinde olduğunu ifade ederek Fas'a "en derin taziyelerini" iletti. Afrika Birliği de depremin "trajik sonuçlarından" duyduğu "büyük acıyı" dile getirdi.

İSRAİL KURTARMA EKİBİ GÖNDERECEK

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ofisinden yapılan basın açıklamasına göre "Fas halkına gerekli tüm yardımın sağlanması için talimat verdi". İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant da Fas'a insani yardım ve arama kurtarma ekipleri gönderilmesi için orduya hazırlıklara başlama talimatı verdi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de İsrail'in Rabat'taki Büyükelçiliği'ne ülkedeki İsrail vatandaşlarına ulaşılması talimatını verdi. İsrail medyasına göre Cohen ayrıca Fas'a insani yardım, arama kurtarma ekiplerinin gönderilmesi konusunda koordinasyon sağlanmasını istedi.

ÜLKENİN YAKIN TARİHİ YIKICI DEPREMLERLE DOLU

Fas'ta dün akşam meydana gelen depremin ardından Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü'nün Başkanı Nasır Cabur, depremi "ülke tarihinde son yüzyılda yaşanan en büyük deprem" olarak niteledi. Reuters haber ajansında göre deprem şu ana dek 2004 yılında 600'den fazla kişinin öldüğü depremden bu yana en ölümcülü.Fas'ın yakın tarihinde şu ana kadar meydana gelen en şiddetli depremler ise şu şekilde:

1960 AGADİR DEPREMİ

Fas'ın modern tarihinin en yıkıcı depremlerinden biri 29 Şubat 1960'ta, Atlantik Okyanusu kıyısındaki Agadir şehri yakınlarında meydana geldi. Deprem 5,8 büyüklüğünde olmasına rağmen merkezinin sığ olması nedeniyle yüzeyde şiddetli bir sarsıntıya neden oldu. Yaklaşık 12 ila 15 bin kişinin hayatını kaybettiği, 12 bin kişinin yaralandığı Agadir depreminde, 35 bin kişi de evsiz kaldı. Deprem, şehrin altyapısı, kanalizasyon sistemleri ve diğer tesislerinin yaklaşık yüzde 70'inde yıkıma neden oldu. Ayrıca, o sırada aşırı derecede yüksek olan hava sıcaklığı, enkaz altındaki cesetlerin hızla çürümesine, kötü kokuların yayılmasına ve hastalıkların yayılmasına yol açtı.

1969 PORTEKİZ DEPREMİ

28 Şubat 1969'da Cebelitarık Boğazı'nın batısında 7,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Binalarda orta düzeyde hasara yol açan deprem, Fas'ta 11 kişinin, Portekiz'de ise 2 kişinin ölümüne neden oldu.

2004 EL HUSEYME DEPREMİ

24 Şubat 2004'te, Fas'ın kuzey kıyısındaki El-Huseyme şehrinde 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Huseyme depreminde yaklaşık 630 kişi öldü, 926 kişi yaralandı; 15 bin kişi evsiz kaldı.

2016 ALBORAN DENİZİ DEPREMİ

2016'da Huseyme'nin kuzeydoğusundaki Alboran Denizi'nde 25 Ocak 2016'da 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde korkudan kalp krizi geçiren bir çocuk hayatını kaybetti. Deprem, İspanya'ya bağlı olan ve Fas sınırında yer alan Melilla özerk kentinde büyük hasara ve 26 kişinin yaralanmasına neden oldu. (DIŞ HABERLER