Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu, Avcılar esnafları ve Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcılar Derneği, Coronavirüs (COVİD-19) tedbirleri kapsamında kafe, bar, eğlence mekanlarında getirilen kısıtlamayı protesto ederek Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada "Esnaf destek bekliyor, batıyoruz" pankartı yer alırken, "Açız çalışmıyoruz, yanlış anlamayın sazımızı", "Müzisyenim, açım", "Düşman değiliz Tekel'iz, sahip çıktığımız ekmeğimiz" dövizleri taşındı. Sık sık esnafa destek sloganının atıldığı açıklamada basın metnini Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER) Başkanı Tuncay Savaşlı okudu.

Savaşlı, zorlu sürecin esnaf ve işletmeciler olarak farkında olduklarını söyledi. Ancak pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasının kafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayii ve nargile kafalere kesilmesine anlam veremediklerini ifade eden Savaşlı, esnaf ve çalışanlara ağır yaptırımlar uygulandığını söyledi.

Suriyelilerin Türkiye’ye Dönüşü: Konut Piyasasına Etkisi Ne Olacak? Suriyelilerin Türkiye’ye Dönüşü: Konut Piyasasına Etkisi Ne Olacak?

'ÇİFTE STANDARTI KABUL ETMİYORUZ'

Salgının yayılımını azaltmak için hükümetin getirdiği kısıtlamaları adaletli bulmadıklarını vurgulayan Savaşlı, "Bu çifte standart ile birlikte sektörümüze getirilen kısıtlamaları kabul etmiyoruz. Çözüm gibi sunulan gel-al, paket servisi veya online satışla binlerce çalışanı olan koskoca bir sektörün ayakta kalacağına inanmadığımız gibi cafe, bar, içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle alakası olmadığı da aşikar.

Ruhsatları bar statüsünde olduğu için 9 aydır açılmayan işletmelerin hala kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ve çöp vergisi, tabela-reklam vergisi ve faturalardan alınan vergiler tahsil edilmeye devam ediliyor. Hükümet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizlerden aldığı vergiden de vazgeçmiyor" diye konuştu.

Savaşlı, esnaflar olarak iktidara taleplerini şu şekilde sıraladı:

"Hükümetin esnafa işletmelerinin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerini faizsiz ertelenmesi, çalışanlarımıza Kısa Çalışma Ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde olması gerekmektedir."

'İŞSİZLİĞE VE AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYORUZ'

Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak ya da kapatarak işletme sahibi, garson, komi, barmen, aşçı, bulaşıkçı gibi çalışanları ve binlerce ailenin kaderine terk edildiğini dikkat çeken Savaşlı, sektörün paydaşları olan performans sanatçıları, taksiciler, çiçekçiler, tekel bayileri ve binlerce tedarikçi ile çalışanların ve onların ailelerini işsizliğe ve açlığa mahkûm edildiğini vurguladı.

Esnaf ve çalışanlar olarak yetkililere bir kez daha seslenen Savaşlı, bir an önce taleplerinin karşılaşmasını ve gerçek bir çözümün sunulmasını dile getirerek, "Bilinmelidir ki, bu zorlu süreçten, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mâni olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız" dedi.