Açılış töreninde eski başbakanlardan ve eski meclis başkanı AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükak hazır bulundu.
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Öncesinde sağlıkta ve sağlık turizminde ülkemizi öne taşıyacak, 1005'er yatak kapasiteli acil durum hastanemiz ile, 2 bin 682 yataklı Başakşehir Şehir Hastanemizi devreye aldık. Enerjide, tarımda, ulaşımda inşalarını tamamladığımız sulama tesislerini, barajlarımızı, çevre yollarını insanımızın hizmetine sunduk. Ekonomide açıkladığımız destek paketleri ile, işçisinden sanayicisine, esnafından çiftçisine, emeklisine, her kesimden insanımızın yanında olduğunu gösterdik. Dünya genelinde belirsizliklerin arttığı, yatırımların yavaşladığı bir dönemde biz ardı ardına açılışlar gerçekleştirdik. Salgın zamanında pek çok ülkede üretim durmuşken, biz hiçbir konuda arz sıkıntısı yaşamadık. Tüm dünyanın ihtiyacı olan yoğum bakım solunum cihazını rekor sürede ve dünya standartlarında üretebildik. Sadece vatandaşlarımıza ulaşmakla kalmadık, bizden yardım talep eden dost ve kardeş ülkelerin yardımına koştuk. İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın ilkesiyle durmadan, zorluklar karşısında pes etmeden milletimize hizmet etmeyi sürdürüyoruz” dedi.
"Güçlü Türkiye hedefimize doğru kararlılıkla yürüyoruz"
“Birileri fildişi kulelerde ahkam keserken, milletimize karamsarlık yayarken, biz büyük ve güçlü Türkiye hedefimize doğru kararlılıkla yürüyoruz” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreçte yenilikçi projelere imza atan özel sektörümüz, üniversitelerimiz, TÜBİTAK gibi kurumlar stratejik kurumlar gerçekten kritik sorumluluklar üstleniyor. Ülkemizin teknolojik alt yapısı ve kabiliyetleri, TÜBİTAK'ın araştırma merkezleri ve enstitüleri katkılarıyla her geçen gün daha da güçleniyor. Bugün yapacağımız açılışlar ile buna yenilerini eklemek suretiyle Gebze ve Ankara'da, 7 farklı alt yapıyı teknoloji eko sistemine kazandıracağız. Ulusal enerjetik malzemeler laboratuvarımız, askeri mühimmatlarda kullanılan ve yurt dışından teminde problem yaşanan malzemelerin, ülkemizde üretilmesine katkı yapacak. Yüksek sıcaklık malzemeleri mükemmeliyet merkezinde, süper alaşım malzemelerin üretimi, tamiri ve bakımı gerçekleştirilecek. Bio malzeme, bio mekanik, bio elektronik, 3B mükemmeliyet merkezinde, yurt dışında yapılan testleri, tek bir elden yürütecek, ayrıca bio teknoloji temelli malzeme ve sistemler geliştireceğiz. Motor mükemmeliyet merkezinde, demiryolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçlı kullanıma uygun motorlar, yurt içinde test edilebilecek. Bu sayede firmalarımız yurt dışındaki laboratuvarlara para vermekten kurtulacak, büyük bütçeli motor geliştirme projeleri ülkemizde yapılacak. Özellikle, fotovoltaik, performans ve güvenli test merkezimizde güneş enerjisi uygulamalarında kullanılan cihazların kalibrasyonları ve test ölçümleri gerçekleştirilecek. Böylece yerli üreticilerimize zaman ve maliyet avantajı sağlayacağız. TÜBİTAK SAGE Çevresel Test Merkezi sayesinde, silah sistem projeleri başta olmak üzere tüm çevre şart testleri, uluslarası stantlarda ülkemizde icra edilecektir. SAGE bünyesinde kurduğumuz, yeni araştırma geliştirme hizmet binası ile milli mühimmatların tasarımı, yazılımı ve simülasyonları alanında stratejik çalışmalar yürütülecek. Bu laboratuvarlar sayesinde ülkemizin 57 yıllık çınarı olan TÜBİTAK'ı daha bütüncül ve tamamlayıcı bir fonksiyona kavuşturuyoruz. Bu vesile ile bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli evlatlarımıza müjde vermek istiyorum. Türkiye'nin adını bilim olimpiyatlarında daha yükseğe taşıyacak, TÜBİTAK Fen Lisemiz inşallah 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibarin öğrenci almaya başlayacak. Gerek hizmete açtığımız laboratuvarlarımızın, gerekse lisemizin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
"Sanayide dışa bağımlılık vahim bir durumdur"
Güçlü ve rekabetçi büyümeye giden yolun katma değerli üretimden geçtiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Saniyede dışa bağımlılık, milli güvenlik açısından, en az siyasi bağımlılık kadar vahim bir durumdur. Türkiye uzun yıllar bunun acısını yaşamız bir ülkedir. Kıbrıs Barış Harekatından, terörle mücadelemize kadar pek alanda tehditlere, baskılara, gizli açık yaptırımlara maruz kaldık. Bir dönem Ege'de Akdeniz'de meşru hakkımız olan meselelerde bile yeterince inisiyatif alamadık. Üretimde, ihracatta, güçsüzlüğün bedelini maalesef diplomaside, savunmada, terörle mücadelede ödedik. 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde, Türkiye ekonomisinin ihracat hacmi sadece 36 milyar dolardı. Bu ihracatı sürükleyen hepi topu 3-5 sektör varken, sanayi alt yapısı da son derece zayıftı. Özel sektörü yeniliğe ve AR-GE'ye yönlendiren hiçbir mekanizma yoktu. Teslim aldığımız bu ekonomide, üretim ve AR-GE alt yapıları başta olmak üzere, kalkınmayı hızlandıracak, özellikle bu yatırımları tek tek hayata geçirdik. Türkiye'nin gururu olan devasa üretim tesislerini, eserleri, yolları, köprüleri, hastaneleri, havalimanlarını insanımızın hizmetine sunduk. Sadece yollar, köprüler, viyadükler, tüneller, sağlık kuruluşları inşa etmedik. Aynı zamanda ülkemiz gelişen teknolojilerin pazarı değil, tasarlayıcısı, üreticisi de olsun istedik. Günü kurtarmaya değil, geleceğe mührümüzü vurmaya odaklandık. Yıllarca örselenmiş, hayati projeleri, iç ve dış rant odaklarınca sabote edilmiş ülkemize yeniden özgüven kazandırdık. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimize ulaşma yolunda, son 18 yılda sıfırdan AR-GE ve girişimcilik eko sistemi inşa ettik. İleri teknoloji alanındaki çalışmalarda 85 teknoparkımız ile, bin 607 AR-GE ve tasarım merkezimiz ile Türkiye olarak ‘bizde varız' dedik. Ülkemizin yarınlarına ön verecek en büyük teknoloji üssü olan Bilişim Vadisi'ni işte buraya, Gebze'ye kurduk. Türkiye'nin otomobilini yine buradan dünyaya tanıttık. Gebze'yi sadece bölgesinin değil, tüm Türkiye'nin çekim merkezi haline getirdik. Bilişim Vadimize özellikle ilgi, özellikle otomotiv sektöründen günden güne artıyor” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kovid-19 aşısı müjdesi
Özel sektör, üniversite ve devlet işbirliği ile Kovid-19'a karşı aşı ve ilaç geliştirme projelerinde önemli mesafe kat edildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya Sağlık Örgütü'nün listesinde, yerli aşı geliştiren ülkeler arasında, ABD ve Çin'in ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan Kovid-19 Türkiye Platformu 8 farklı aşı ve 10 farklı ilaç projesi yürütüyor. Bu projeleri yürüten kıymetli hocalarımız ve paydaş kuruluşlarımız bugün aramızda. Hamdolsun, aşı çalışmalarımızda iki aşı adayımız hayvan deneylerini başarılı bir şekilde tamamladı. Bunlardan birisi etik kurulu onayını alarak, insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi. Türkiye, ilaç ve tıbbi cihaz kurulumuzun onayının ardından inşallah bu çalışmaları süratle başlatacağız. Aşının yanı sıra, ilaç geliştirme faaliyetlerimizde tüm hızıyla devam ediyor. Hekimlerimiz tarafından yoğun biçimde kullanılan favipiravir etkin maddesini baştan sona, 8 basamağı içerecek şekilde sentezledik. Ruhsatlı ve ticari bir ürüne dönüştürdük. Bunun yanında ilaç geliştirme alanında kendi özgün projelerimiz devam ediyor. Gerek aşı ve ilaç çalışmalarını yürüten bilim adamlarımıza, gerek bu süreçte sorumluluk üstlenen kuruluşlarımıza gereken desteği veriyor, vereceğiz" dedi.
"Cumhuriyetimizin 100. yılını 2023 hedeflerimiz ile taçlandırmak gibi ideallerimiz var. 2053 ve 2071 gibi çağı aşan vizyonlarımız var"
Kanal İstanbul gibi muhteşem projeleri olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100. yılını 2023 hedeflerimiz ile taçlandırmak gibi ideallerimiz var. 2053 ve 2071 gibi çağı aşan vizyonlarımız var. Son 18 yılda yaptıklarımız gibi inşallah bu hedefleri, hayalleri, vizyonları da birlikte gerçeğe dönüştüreceğiz. Başarı hikayelerimizi ülkemizin sıkıntıya girmesini bekleyen muhterisler ile değil, yine sizlerle, gayretli bilim adamlarımız ile, araştırmacılarımız ile mühendislerimiz ile, cesur sanayicilerimiz ile, gençlerimiz, emekçilerimiz ile, Türkiye'nin potansiyeline inanan yatırımcılarımız ile yazacağız” diye konuştu.
Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracak 7 farklı altyapı hizmete girdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesini ziyaret ederek Türkiye'nin teknolojik dışa bağımlılıktan kurtulması yolunda hizmet verecek 7 önemli altyapıyı hizmete açtı.
TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü) Motor Mükemmeliyet Merkezi
Merkezde, araç tahrik sistemleri dinamometreleri, şanzıman sistemleri, enjektör ve pompa sistemleri, motor gövde döküm teknolojileri, kritik malzeme geliştirme, egzoz arıtma sistemleri ve elektronik kontrol ünitelerinin geliştirilmesine yönelik altyapı çalışmaları yapılacak ve dünya standartlarına uygun performans ve emisyon değerlerine sahip modern motor sistemlerinin üretilmesi sağlanacak.
TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuvarı
Askeri mühimmatlarda kullanılan ve yurtdışı kaynaklardan satın alım yoluyla temin edilen enerjetik malzemelerin ülkemizde üretilebilmesi için gerekli olan üretim proseslerinin geliştirilmesi ve uluslararası standartlara uygunluk çalışmalarının gerçekleştirilmesi artık mümkün hale gelecek.
TÜBİTAK MAM (Marmara Araştırma Merkezi) Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi
Biyomalzeme alanı: Biyomalzemeler, genellikle biyolojik olayları taklit eden prosesler ile üretilen ve canlı doku ile uyumlu olmasını sağlayacak özellikler taşıyan malzemeler olarak tanımlanıyor. Sahip oldukları yapısal ve fonksiyonel özellikler sebebiyle, yenilikçi ve yerinde teşhis teknikleri, ilaç salınım sistemleri, doku yenileme ve onarım teknolojileri gibi çeşitli koruyucu ve terapötik sağlık hizmetlerinde pek çok açıdan bir devrim oluşturacak.
Biyomalzeme teknolojileri: "Biyo-inert malzemeler, biyoaktif malzemeler (yüzey kaplamaları dahil), akıllı, uyabilen sistemlerin geliştirilmesi"
Biyomekanik alanı: "Biyomekanik hem canlı dokuların hem de bu dokuların tedavisinde kullanılan biyomalzemeleri mekanik açıdan izlemeyi kapsayan bir alan. Merkezde biyomekanik laboratuvarının yükleneceği iki ana misyon var; “Ar-Ge kapsamında geliştirilen ürünlerin hedef doku ve uygulamaya yönelik mekanik özelliklerinin test edilmesi. Ülkemiz implant ve biyomalzeme üreticileri için en önemli eksikliklerden olan biyomekanik standart test hizmetlerinin verilmesi.”
Biyoelektronik alanı: "Elektronik alanında meydana gelen gelişmeler, sağlık alanında da geliştirilen sistem ve cihazlarda özellikle elektronik ölçümleme ve görüntüleme alanlarında kullanılıyor. Elektroniğin tıp ve biyoloji ile artan sinerjisinin bir ürünü olarak, bu alanlarda gerçekleştirilen uygulamalar ile hastalığın teşhis ve tedavi edilmesinde önemli süreçler işletilebilmekte ve birçok hastalık tedavi edilebilir hale gelmekte."
TÜBİTAK MAM Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Araştırma, Geliştirme ve Onarım Mükemmeliyet Merkezi
Enerji, havacılık ve demir çelik sektörlerinde yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılmak üzere araştırma, ürün geliştirme ve prototip imalatına yönelik konusunda tek yetkin merkez. Helikopter ve uçak motorlarının tek kristal kanatçıkları MAM da üretilmekte.
TÜBİTAK UME Fotovoltaik Performans Test Merkezi
Fotovoltaik (FV) Performans ve Güvenlik Test Merkezi, Avrupa'daki FV Performans ve Güvenlik Test Merkezlerinden farklı bir yapıda Metroloji Enstitüsünün altında kurularak Optiksel, Elektriksel, Termal, Mekaniksel test sistemlerinin kalibrasyonlarında kullanılan referans sistemlerinin izlenebilirlikleri birincil seviye izlenebilirlik sistemlerine bağlandı. Böylece ölçümlerin güvenilirliği ve doğruluğu TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü tarafından sağlanmış oldu. TÜBİTAK UME FV Performans ve Güvenlik Test Merkezinde FV performans ve güvenlik test çalışmaları konularında Avrupa'da ilk sıralarda yer alan TÜV Rheinland (Almanya), Fraunhoufer (Almanya), JRC (Avrupa Ortak Araştırma Merkezi, Belçika) INTA (İspanya), ISHF (Almanya), SUPSI (İsviçre)ile aynı seviyelerde ölçüm belirsizliği ile FV üreticilerine test hizmeti verilmekte.
TÜBİTAK SAGE Çevresel Testler Merkezi
Çevresel Testler Merkezi ile Sivil - Savunma Sanayinin ve bu kapsamda hizmet veren AR-GE kurum - kuruluş ile üniversitelerin ihtiyaç duyduğu çevresel test altyapısının kurulması amaçlandı. Bu projenin hayata geçirilmesi ile özellikle Savunma Sanayi için çok büyük öneme sahip çevresel testler ile ilgili standartların gereği olan çoğu test hizmeti gerçekleştirilmiş olacak.
TÜBİTAK SAGE Ar-Ge Hizmet Binası
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TÜBİTAK Gebze Yerleşkesini ziyaretinde, iki önemli anlaşmaya da imza attı. TÜBİTAK BİLGEM ile HAVELSAN arasında, “Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi Geliştirme Anlaşması” TÜBİTAK ile Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar tarafından imzalandı. Gerçek zamanlı işletim sistemleri yüksek doğruluklu zamanlama ve öngörülebilirlik ile emniyet kritiklik ve yüksek düzeyde güvenilirlik gibi özel ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla tasarlandı. Tesis, ara katman seviyesine eklenecek yeni yeteneklerin ve özeliklerin geliştirilmesine katkı verecek. TÜBİTAK BİLGEM ise GİS'i yeni teknolojik trendlere ve sektörlerin emniyet kritik sistem ihtiyaçlarına yönelik geliştirme faaliyetlerine devam edecek.
TÜBİTAK MAM ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sekapark-Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürün geliştirme Anlaşması
TÜBİTAK MAM ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sekapark arasında “Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürün Geliştirme Anlaşması” TÜBİTAK ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından imzalandı. Endemik bitki kapasitesini etkin kullanarak tarımsal kalkınmada öncü nitelikli tarım uygulamasını hayata geçirmek amaçlanıyor. Bu çalışmalarla, TÜBİTAK MAM'ın sahip olduğu altyapıların sürdürülebilirliği sağlanarak aynı zamanda mükerrer altyapı yatırımlarının önüne geçilecek. Böylelikle TÜBİTAK MAM, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin tıbbi aromatik bitkiler alanında Ar-Ge ihtiyacını karşılayabileceği bir Ar-Ge merkezi olacak. Geliştirilecek olan ürünler, ileride gerçekleşecek Ar-Ge çalışmaları ile yüksek teknoloji ürünü ilaçlara dönüşecek.