Van'da elektrik sayaçları sokak direklerine taşınan yurttaşlar, faturalarının ikiye katlandığını ve taşıma masraflarının kendilerine mal edildiğini belirtti. VEDAŞ, "kaçak tüketimin" önüne geçildiğini savunarak, "Tüketilen enerjide artış olması da normaldir" dedi.

DEM Parti, Asgari Ücretin 35 Bin TL Olması Gerektiğini Açıkladı DEM Parti, Asgari Ücretin 35 Bin TL Olması Gerektiğini Açıkladı

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ), Van merkez ve ilçelerindeki evlerin elektrik sayaçlarını sokaklardaki direklerin üzerine taşıyor. Görüntü kirliliğine neden olan söz konusu duruma, "kaliteli enerji, sürekli enerji ve kayıp kaçağın alt düzeye çekilmesi" gerekçe gösteriliyor. Durumdan şikâyetçi olan yurttaşlar, sayaçların taşınmasının ardından faturalarının ikiye ve üçe katlandığını aktardı. VEDAŞ yetkilileri ise, faturaların yüksek gelmesini "kaçak tüketime" bağladı.

FATURALAR KATLANDI

Mezopotamya Ajansı'ndan Barış Dönmez ve Özlem Yayan'ın haberine göre; 200-250 TL gelen elektrik faturasının sayaç taşımı sonrası 400-600 TL'ye çıktığını aktaran yurttaşlardan Sabahattin Kapağan, bu durumun kendilerini mağdur ettiğine söyledi. Sayaç taşıma sırasında ortaya çıkan masrafın da kendilerine mal edildiğini belirten Kapağan, "Faturalar artık mesaj yoluyla geliyor. Bu durumda fatura detaylarına nasıl ulaşacağım? Eskiden hiç olmazsa bir fatura geliyordu ve orada her şey yazıyordu" dedi. Sayaçların sadece mahallelerde direklere taşındığını dile getiren Kapağan, "Sadece buzdolabı ve iki lamba yakıyoruz gelen fatura 400-600 TL. Ciddi bir haksızlık var” diye tepki gösterdi.

YAŞANAN MAĞDURİYET

Hacıbekir Mahallesi’nde oturan Fadime Ergüş, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde insanların çalışmadığını ve yüksek faturalar nedeniyle mağdur olduğunu vurguladı. 180 TL olan faturasının sayaçların direklere taşınmasıyla 400 TL'ye çıktığını aktaran Ergüş, "Bu kadar yüksek bir faturayı nasıl ödeyeceğiz?" diye sordu. Fatura bilgilerinin mesaj yoluyla gelmesine de tepki gösteren Ergüş, şunları söyledi: "Hangi mahallede kaç kişi kaçak kullanıyor belli değil. Ellerinde buna dair bir veri var mı? Neye göre bunu belirliyorlar? Neden kış ortasında böyle bir çalışma yapıldı? Bu yapılanların haksızlık olduğunu düşünüyorum. Birçok insanı mağdur ettiler.”

VEDAŞ'IN YANITI

Mahallelilerin şikâyetlerine dair sorularımızı yanıtlayan VEDAŞ, yapılan uygulamayla voltaj düşüklüğü sorununun ortadan kalktığını iddia etti. VEDAŞ, "tüketicinin önceki dönemlerde sayaçtan geçirmeyerek yaptığı tüketimlerin artık sayaç üzerinden geçmesi" nedeniyle yüksek fatura geldiğini savundu. VEDAŞ, "Voltaj düşüklüğü sorununun ortadan kaldırılmasından sonra tüketicilerimiz kaliteli enerjiyi kesintisiz bir şekilde alma imkanına kavuşmuştur. Bu nedenle tüketilen enerjide artış olması da normaldir. Faturasının yüksek geldiğini düşünen tüketicilerimiz çağrı merkezimizi arayarak ya da şahsen dilekçe vererek taleplerini bizlere iletebilirler. Tüm tüketici talepleri tarafımızca titizlikle incelenmekte ve tüketicilerimize geri dönüş yapılmaktadır” şeklinde cevap verdi.

SAYAÇ TAŞIMA DEVAM EDECEK

Yurttaşların sadece kenar mahallelerde sayaçların taşındığı noktasındaki eleştirilerini de yanıtlayan VEDAŞ, "Van il merkezinde sayaçların taşınması çalışması Temmuz ayında başlamış olup halihazırda da devam etmektedir. Akıllı şebeke sistemi kapsamında kullandığımız sayaçlar yurt dışından gelmekte olup pandemi nedeniyle tedarik sürecinde kısa bir dönem aksama yaşanmıştır. Yaşanan aksaklıkların giderilmesinin ardından çalışmalarımız devam etmektedir. Kış dönemine özellikle denk getirilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Akıllı şebeke sistemimizi etkin kullanabilmek için abonelerimizin tamamında bu işlemi gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.