ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yürütülen askeri operasyonların 2 ila 3 hafta içinde sona erebileceğini duyurdu. Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada konuşan Trump, ABD’nin bölgedeki varlığını kısa süre içinde sonlandırmayı planladığını belirtti.

“Çok yakında ayrılıyor olacağız. Bu iki hafta içinde olabilir, belki 2 belki 3 hafta” ifadelerini kullanan Trump, operasyonların sona ermesi için İran’ın bir anlaşma yapmasının zorunlu olmadığını vurguladı. ABD’nin “Operation Epic Fury” adı verilen askeri süreci sonlandırma konusunda bağımsız hareket edebileceğini dile getirdi.

Öte yandan Beyaz Saray, Trump’ın çarşamba günü ulusa sesleniş konuşması yapacağını ve İran politikasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunacağını duyurdu. Açıklamanın Türkiye saatiyle perşembe günü sabaha karşı gerçekleşmesi bekleniyor.

İran-İsrail Geriliminde 23. Gün: Bölgeyi Sarsan Karşılıklı Saldırılar ve 48 Saatlik Kritik Uyarı
İran-İsrail Geriliminde 23. Gün: Bölgeyi Sarsan Karşılıklı Saldırılar ve 48 Saatlik Kritik Uyarı
İçeriği Görüntüle

Trump, Hürmüz Boğazı üzerinden yürütülen enerji trafiğine de değinerek, ABD’nin bu bölgede doğrudan bir çıkarı olmadığını savundu. Boğazdan geçecek petrol ve doğalgaz için diğer ülkelerin kendi sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini belirten Trump, ABD’nin temel hedefinin İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek olduğunu ifade etti.

Washington yönetiminden gelen açıklamalar ise dikkat çekici bir farklılık ortaya koydu. Daha önce ABD, İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurması ve belirlenen şartları kabul etmemesi halinde askeri operasyonların genişletileceğini bildirmişti. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise sürecin diplomatik yollarla çözülmesine açık olduklarını ifade ederek, Trump’ın açıklamalarıyla farklı bir ton ortaya koydu.

Tüm bu gelişmeler, ABD’nin İran politikasında belirsizliklerin sürdüğünü ve sürecin nasıl şekilleneceğine dair soru işaretlerinin devam ettiğini gösteriyor.