Dolar/TL, küresel piyasalardaki satış baskısı, ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve Türkiye ekonomisine yönelik devam eden risklerin etkisiyle 8.30 seviyesinde baskı altında.

Piyasada bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 19 seviyesindeki politika faizini sabit tuttuğu kararına ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) özetleri, nisan ayı tüketici güven endeksi, haftalık menkul kıymet, para banka ve rezerv istatistikleri takip edilecek. Asya borsaları küresel hisse piyasalarında hafta başında görülen satışların ardından görülen toparlanmayı takip ederek yükselişe geçti. Petrol fiyatları ise dünya genelinde artan Covid-19 vakaları nedeniyle tekrar geriledi.

Dolar, ABD Hazine tahvil getirilerindeki gerilemenin ardından diğer para birimlerindeki getiri avantajının azalması nedeniyle son haftaların en düşük seviyelerine yakın seyrediyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün açıklayacağı para politikası kararı öncesinde gözler euroya çevrildi. Toplantı sonrasında ekonominin görünümü hakkında yapılabilecek pozitif bir değerlendirme ya da tahvil alım programının yavaşlatılacağına yönelik ipuçları euronun yukarı yönlü tırmanışa geçmesini sağlayabilir.

Öte yandan, Kanada Merkez Bankası dün tahvil alımlarını azaltıp faizleri 2022 sonunda artırmaya başlayabileceğini açıklayarak G7 ülkeleri içinde Coronavirus'ün ekonomik etkileriyle mücadele etmek için başlatılan imkanları geri çekmeye başlayan ilk ülke oldu.

Küresel piyasalarda doların zayıf seyrine devam etmesi, önümüzdeki dönemde indirim beklentilerinin sürmesine rağmen yüzde 19 seviyesindeki politika faizi TL'yi destekleyen ana unsurlar olarak hala öne çıkıyor. Birçok yabancı bankanın dolar/TL beklentisi yılsonuna doğru değer kayıplarının belirginleşeceği senaryo içeriyor. Beklentiler arasında dolar/TL için 9 hatta 10 seviyesine değer kaybı bulunuyor.

ABD İLE İLİŞKİLER SATIŞ BASKISINI TETİKLEDİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Ermeni olaylarını resmen soykırım olarak tanıması bekleniyor. Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre, Biden 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan'da yapacağı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanabilir.

Biden yönetiminin Türkiye'nin tehcir olarak nitelediği olayları soykırım olarak tanıması her ne kadar sembolik olsa da, Ankara'da öfke yaratarak ikili Türkiye ilişkilerinin daha gerilmesine yol açabilir.

Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'de dün dolar karşısında yüzde 1'e yaklaşan bir değer kaybı yaşandı. Baktığımızda gelişmekte olan ülke para birimlerinde benzer bir trend göremiyoruz. Burada ABD ile ilişkilerin kısa vadede daha da gerileyeceği endişesi etkiliydi. Bunun yanı sıra rezervlerin gerekirse daha fazla satılabileceği söylemi de endişe yarattı" diyerek, şöyle devam etti:

DEM Parti: Asgari ücret 35 bin TL olmalı, 3 ayda bir artırılmalıdır DEM Parti: Asgari ücret 35 bin TL olmalı, 3 ayda bir artırılmalıdır

"Türkiye ekonomisine yönelik riskler devam ediyor. Geçen haftalarda küresel risk iştahındaki canlı seyir ve faizin yüzde 19'da sabit tutulması risklerin fiyatlamalarda daha az hissedilir olmasını sağlamıştı. Ancak küresel satış baskısı başladığında TL önemli bir değer kaybı yaşadı. Bunun yanısıra haftasonu tatili üç gün olacak. Haftasonunda yaşanabilecek olayların riskleri göz önüne alan yatırımcılar bir süredir olduğu gibi pozisyonlarını haftasonu için kapadığını görüyoruz. Gerekirse haftabaşında tekrar açıyorlar. Tüm bunlar TL için iyimser bir söylem yapamamamıza neden oluyor."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün TCMB rezervlerindeki 128 milyar doların "ne peşkeş" çekildiğini ne de "heba edildiğini", talebi karşılamak için kullanıldığını belirterek, hali hazırda 95 milyar dolarlık rezerv olduğunu ve bunun da piyasa koşullarına göre ihtiyaç olduğunda kullanılabileceğini söyledi.

Erdoğan, piyasa koşullarının rezerv değişimlerini belirlediğini, ihtiyaç olmaması halinde rezervlerin 100 milyar doların üzerine çıkabileceğini de belirtirken; TCMB kaynaklarının son iki yılda sadece dört kalemde 165 milyar dolar kullanıldığını söyledi.

ENFLASYON RAPORU BEKLENİYOR

TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 9.4 seviyesinde, ancak ay sonunda enflasyon raporunda belirgin artış bekleniyor. Ağbal döneminden daha erken faiz indirimi gerçekleştirileceğini öngören piyasanın yıl sonu enflasyon beklentileri Reuters anketinde yüzde 11.6'dan yüzde 14.1'e çıktı. Enflasyon raporu 29 Nisan'da açıklanacak.

Şubat ayında 300'ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla Mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i bu hafta ilk kez 400 baz puanın altında indi. Ancak bu düşüş de geçici olurken CDS bugün 407/413 seviyesinde.

Piyasalarda Coronavirus'ün Türkiye ve dünya ekonomilerine etkisi de takip edilmeye devam ediliyor. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Bakanlar Kurulu toplantısında yeni önlem açıklanıp açıklanmayacağı yakından izleniyor.