Diyarbakırlı yüksek irtifa dağcısı Mehmet Fatih Aktürk, Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi olarak bilinen Hakkari'deki 4 bin 135 metre rakımlı Cilo Reşko Dağı'na gerçekleştirdiği solo tırmanışı başarıyla tamamladı. Zorlu arazi yapısı ve değişken hava koşullarına rağmen zirveye tek başına ulaşan Aktürk, dağcılık kariyerine bir başarı daha ekledi.

Hakkarili Üzüm Ailesinin Acı Günü
Hakkarili Üzüm Ailesinin Acı Günü
İçeriği Görüntüle

Türkiye'nin teknik açıdan en zorlu tırmanış rotaları arasında gösterilen Cilo Reşko Dağı, dik yamaçları, kayalık geçişleri ve yüksek irtifa koşullarıyla dağcılara zorlu bir mücadele sunuyor. Fiziksel dayanıklılığın yanı sıra ciddi tecrübe ve teknik bilgi gerektiren rota, her yıl çok sayıda profesyonel dağcının hedefleri arasında yer alıyor.

Başarılı tırmanışın ardından değerlendirmelerde bulunan Mehmet Fatih Aktürk, solo tırmanışların büyük bir disiplin ve hazırlık süreci gerektirdiğini belirterek, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

20260714Aw746095 6 857X503

"Cilo Reşko, doğası ve zorlu parkurlarıyla Türkiye'nin en özel dağlarından biri. Bu zirveye tek başıma ulaşmanın gururunu yaşıyorum. Bu başarıyı başta Diyarbakır olmak üzere dağcılık sporuna gönül veren herkese armağan ediyorum."

Daha önce de Türkiye'nin farklı yüksek irtifa zirvelerine tek başına başarılı tırmanışlar gerçekleştiren Aktürk, Cilo Reşko zirvesiyle birlikte başarı halkasına bir yenisini daha ekledi. Deneyimli dağcı, önümüzdeki süreçte hem Türkiye'de hem de yurt dışında farklı yüksek irtifa rotalarında yeni projeler hayata geçirmeyi hedeflediğini ifade etti.

Solo tırmanışı güvenli şekilde tamamlayan Mehmet Fatih Aktürk'ün başarısı, dağcılık camiasında da takdirle karşılandı. Deneyimli sporcu, yüksek irtifa dağcılığı alanındaki çalışmalarını sürdürerek yeni zirvelere ulaşmak için hazırlıklarına devam edeceğini belirtti.