Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ankara’da il başkanları toplantısında konuştu.

Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın parti üyelerine yönelik ‘Yakınlarınızı atayarak aşiretleşmeyin’ uyarısını eleştirerek, "Aşiret mi diyorsun? Hem Cumhurbaşkanlığı makamıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında kayınpeder damat ilişkisi olacak. Bakan Türk ekonomisini yerin dibine sokmasına rağmen hâlâ orada oturabilecek, sonra da ilçe başkanlarına, il başkanlarına, teşkilat mensuplarına ‘aşiretleşmeyin’ diyeceksiniz. Aşireti Ankara’da kurmuşsanız taşrada ne arıyorsunuz siz?" ifadelerini kullandı.

Ahmet Davutoğlu, erken seçim konusunda ise "Ülkede vatandaşlarımız sefalet içindeyse yolsuzluk diz boyuysa, ülkenin onuru dışarıda yerle bir edilmişse biz her gün erken seçim istemeye devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

MİLLETİ EKMEĞE MUHTAÇ ETTİLER: Bahçeli nihayet Serok Ahmet diye saldırır, her gün ithamlarda bulunur, en sonunda aklına memleketin hayrına bir proje gelmiş. AK Parti ne diyorsa onu meşru kılmaktan, yolsuzluklar konusunda saatini 17-25 Aralık’a ayarlamıştı, kendisiyle koalisyon görüşmelerine gittiğimiz de ilk şartı açıklığa kavuşmasıydı. O günden bu yana devletin her yerine yolsuzluk bulaştı, Bahçeli’nin sesi çıkmaz. Ve nihayet sesi çıktı ‘Askıda Ekmek Projesi’ getirdi. Çok büyük bir proje önemli bir proje, hem askı hem ekmek. Bir de yanına katık verse iyi olacaktı ama olmadı. Bu çok acı bir itiraftır. Millet ekmeğe muhtaç demektir. Millet ekmeğe muhtaçsa Bahçeli’ye düşen askıda ekmek teklifinde bulunmak değil, ortağı olan AK Parti Genel Başkanı’na dönüp ‘Milleti ekmeğe muhtaç etmeyin’ demesidir. Ama o ayrıştırma ile kutuplaştırma ile uğraşıyor. O halkımızın önemli bir kesimin kullandığı dil ile uğraşıyor bu bölücülüktür.

ELE VERİR TALKINI KENDİ YUTAR SALKIMI: Aşiret mi diyorsun? Etrafa telkinde bulunmak ama gereğini yapmamak size ait bir meseledir. Hem Cumhurbaşkanlığı makamıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında kayınpeder damat ilişkisi olacak, bakan Türk ekonomisini yerin dibine sokmasına rağmen hâlâ orada oturabilecek sonra da ilçe başkanlarına, il başkanlarına, teşkilat mensuplarına ‘aşiretleşmeyin’ diyeceksiniz, aşireti Ankara’da kurmuşsanız taşrada ne arıyorsunuz siz. Ele verir talkını kendi yutar salkımı diye bir ifade var. Böyle şey olmaz. Güven kalmaz o zaman. Size kendi başkanınız dahi güvenmez.

BİZE KARŞI PARTİ İÇİ DARBE YAPILDI: Erdoğan, geçen hafta çok net bir ifade kullandı ve dedi ki ‘erken seçim söz konusu değil, erken seçimden bahsetmek kabile devleti anlayışını yansıtmaktır. 1 Kasım 2015’te Başbakan seçildiğimde Türkiye demokrasisinde alınan en yüksek oy ile 4 yıl seçim yok diye gündeme geldi ama 6 ay sonra 4 yılı karartan bir parti içi darbe bize karşı yapıldı. Cumhurbaşkanı’na halk inanır mı? Biz söylesek inanır bakın söyleyeyim. Peki halk inanır mı? Siz daha 2 yıl önce 2018 Mart ayında erken seçimden bahsetmek vatana ihanettir demişsiniz, ortağınız sayın Bahçeli ile birlikte ama nisanda Bahçeli erken seçim yapılması lazım demiş, mayısta seçim kararı alıp haziranda seçime gitmişsiniz. Böyle bir siyasetçiye halkın güvenmesi mümkün mü? Siyasal sisteme güvenmesi mümkün mü? Halk bu kadar tecrübeden sonra son olarak da bu tecrübeden sonra her an seçim olacakmış gibi tetikte bekler. Güvensizdir. Seçim demek ister istemez bazı yatırımların ertelenmesi demektir. Tedbirli davranmak demektir. Bunu halk yapar.

HER GÜN ERKEN SEÇİM İSTEYECEĞİZ: Devletin bütün sistemini çökertmişsiniz sonra kabile devletinden bahsediyorsunuz. Cumhurbaşkanı, bazen psikolojik olarak sizin altında bunlar yer eder. Bir şeyden kaçtığı zaman insan onu zikreder veya buna kapıldığı zaman sürekli dilindedir. Kabile devleti buradan bizim de erken seçimden bahsetmemizden rahatsızlık duydu. Ülkeyi doğru dürüst yönetsinler, erken seçimden kimse bahsetmez, ülkede vatandaşlarımız sefalet içindeyse yolsuzluk diz boyuysa, ülkenin onuru dışarıda yerle bir edilmişse biz her gün erken seçim istemeye devam ediyoruz diyeceğiz.

Çandar: Dış politika, Ortadoğu gerçeğine uygun yeniden düzenlenmeli Çandar: Dış politika, Ortadoğu gerçeğine uygun yeniden düzenlenmeli

"AHMAK" SÖZLERİNİ SİNEYE ÇEKMEKTİR: Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı, partililerine ‘Yakınlarınızı atayarak aşiretleşmeyin’ dedi. Kabile aşiret bir insanın zihninde ne varsa diline de o yansır. Kendisi devleti kabile devletine döndürdü, bir gün söylediğini ertesi gün reddediyor. Ben rahip Bronson’u bu can bu tendeyken teslim etmem diyor, Trump’tan 5 ay sonra bir tehdit alıyor ve hemen sonrasında Rahip Bronson’u teslim ediyor. İşte kabile devleti anlayışı diyorsanız, Cumhurbaşkanı kabile devleti anlayışı orada. Kabile devleti anlayışı erken seçim yapmakta değil. Seçim demokrasinin ölçüsüdür. Kabile devleti anlayışı bir başka devlet başkanı ‘Ahmak olma’ diye mektup yazdığında, o mektubu sineye çeken anlayıştır. Ve biz susacağız.

BU DEVLET KRİZİDİR: Hukuka güven kalmamışa hiçbir şekilde kendinizi güvende hissedemezsiniz. Üç hafta içinde AYM’nin itibarını yerle bir ettiniz. Şimdi halk size nasıl güvensin? Kuvvetler ayrılığını yok ettiniz. AYM bir karar verdi, bu kararı eleştirebilirsiniz ama gereğini yapmak zorundasınız. Bir alt mahkeme AYM’nin kararını yok saydı, bu devlette kaos var demektir. Daha önce de AYM Başkanı ile İçişleri Bakanı arasında bir polemik yaşandı. İçişleri Bakanı bulunduğu makama yakışmayacak bir biçimde üstü kapalı bir şekilde ülkenin sokaklarında huzur olmadığını ifade etmiş oldu, “Ben korumasız gezerim ama siz gezebilir misiniz?” dedi. Bu devlet krizidir.

BAHÇELİ TRT KÜRDİ'Yİ DE KAPATIN DİYEBİLİR: AK Parti Genel Başkanı’nın, Cumhurbaşkanı kutuplaştırıcı bir kullanmaya devam ettiği sürece kendisine AK Parti Genel Başkanı diyeceğim ben, Cumhurbaşkanına layık bir dil kullandığında Cumhurbaşkanı diyeceğim. AK Parti Genel Başkanı Şırnak’ta konuştu, TRT Kürdi’de alt yazı bandında Serok Erdoğan yazıyor, Kürtçe devam ediyor. Şimdi ya Bahçeli Erdoğan’a döner şu TRT Kürdi’yi kapat falan dermiş Allah muhafaza, ya öğret serok yanlış bir şey de, ya da bir izahta bulunsun. Bahçeli siyaset insanları tahrik etme sanatı değil buluşturma kaynaştırma sevdirme sanatıdır.