Muhalefetin erken seçim ısrarında ilk somut adım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) olağanüstü toplayan Kılıçdaroğlu, "Ekonomik krize karşı muhalefetin önerilerinin iktidarda karşılık bulmaması, ekonomik krizin daha da derinleşeceği" gerekçesiyle, "seçime çağrı" mitingleri ile 4 Aralık'ta Mersin'de sahaya inme kararı aldı.

"İktidarın seçime zorlanması için" bütün olanakları kullanma kararı alan CHP yönetiminin miting kararında, kontrolden çıkma olasılığı yüksek görülen sokak eylemleri yerine yurttaşlara seslerini duyurabilecekleri bir alan açılması yaklaşımı etkili oldu.

'İKTİDARIN EKONOMİ MODELİNİ DENEYEN ÜLKE YOK'

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın edindiği bilgiye göre toplantıda iktidarın yeni ekonomi politikasının olası siyasi sonuçları ele alındı. CHP'nin ekonomi kurmayları, iktidarın, "yüksek dolar kuru, ucuz işgücü, rekor ihracat" anlayışıyla hareket ettiğini, böylece cari açığı kapatıp enflasyonu ve faizi düşürme hesabı yaptığını ifade etti. Toplantıda, ticareti asıl canlandıranın iç talep olduğu, ancak emeğin aşırı ucuzlatılması halinde iç talebin de düşeceği ve fakirleşmenin artacağı tespiti yapılarak, "Böyle bir yolu izleyip başarılı olan hiçbir ülke yok, hatta bu kararı deneyen ülke de olmadı" değerlendirmesi yapıldı.

OHAL KAYGISI

Toplantıda, ekonomik krizin siyasi krize dönüştüğü ve çıkış yolunun da "sandık olduğu" ifade edildi. Bazı MYK üyelerinin ise iktidarın CHP'nin ve ekonomi çevrelerinin uyarılarına karşın, yanlış politikalarını "bilerek ve isteyerek" inatla sürdürdüğünü savunarak, iktidarın Anayasa'nın 119. Maddesine göre "Ağır ekonomik buhran" gerekçesiyle OHAL ilan etme yoluna gidebileceği görüşünü dile getirdiği öğrenildi.

"Seçim dışında çözüm yolu yok" görüşü paylaşıldı ve iktidarı erken seçime zorlamak için aşamalı olarak adım atılması kararlaştırıldı.

‘SİYASİ PARTİLER MİTİNG YAPMALI’

Bu çerçevede ilk adım olarak da Kılıçdaroğlu'nun meydanlara inerek "erken seçime çağrı" mitingleri başlatması kararının alındığı MYK'da, ilk olarak 4 Aralık'ta İstanbul'dan mitinglerin başlatılması düşünüldü. Ancak hava koşulları nedeniyle daha sonra ilk miting yeri olarak Mersin kararlaştırıldı.

Edinilen bilgiye göre CHP'nin "erken seçime çağrı" mitingi kararı alınmasında bir başka önemli etken ise Salı günkü döviz krizinin ardından Ankara ve İstanbul'da bazı grupların yaptığı sokak eylemlerinin olası sonuçlarından duyulan kaygılar oldu.

Kriz derinleştikçe bu eylemlerin artabileceği ve kontrolden çıkabileceği gibi, provokasyonlara açık bir ortama da dönüşebileceği, yaşanacak bir kaos ortamını iktidarın kendi lehine kullanmaya çalışacağı görüşü dile getirildi. Bu çerçevede yurttaşlara seslerini duyurmak için siyasi partiler tarafından bir kanal açılması gerektiği belirtilerek, "Bunun anayasal çerçevesi de siyasi partilerin miting yapmasıdır" görüşü benimsendi.

İlk mitingi Mersin'de yapacağını sosyal medya hesabından da duyuran CHP lideri, "Anayasamızın bize tanıdığı hakları kullanarak, milletimizin sesini dinlemek üzere, 'Haydi Meydana' diyorum. İlk mitingimiz Mersin'de" dedi.

CHP, ‘ORTAK ÇAĞRI’ FİKRİNE SICAK BAKIYOR

Muhalefet partilerinin iktidarı seçime zorlamak için tartıştığı bir başka konu ise muhalefet partisi liderlerinin bir araya gelerek "ortak seçim çağrısı" ve ilerleyen aşamada da ortak miting yapması. Edirne cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da bu tartışmaya sosyal medya hesabından, muhalefet partilerine yaptığı "yedi bölgede yedi ortak miting" çağrısıyla katıldı.

Kılıçdaroğlu'nun, halen parlamenter sistem çalışmasını yürüten 6 muhalefet partisi ile işbirliği alanlarını genişletme politikası izlediği biliniyor. Kılıçdaroğlu, geçen hafta görüştüğü ittifak ortağı Meral Akşener'le de 6 muhalefet partisinin bir "ekonomi masası" etrafında buluşması konusunda anlaştıklarını açıklamıştı.

CHP yönetimi, iktidara yönelik erken seçim baskısının artırılması için parlamenter sistem çalışması yürüten 6 siyasi partinin liderinin "ortak çağrı" yapmasına sıcak bakıyor. Diğer muhalefet partilerinin bu konuda nabzının yoklandığı belirtiliyor.

DEVA PARTİSİ MESAFELİ

Kulislere yansıyan bilgilere göre DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bu öneriye sıcak bakmıyor. DEVA Partisi kaynakları, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:

Çandar: Dış politika, Ortadoğu gerçeğine uygun yeniden düzenlenmeli Çandar: Dış politika, Ortadoğu gerçeğine uygun yeniden düzenlenmeli

"AK Parti seçmeninin yeniden konsolide olmasına yol açacak adımlardan kaçınmak gerekiyor. Hafızalarda hala Cumhuriyet mitingleri, Gezi olayları var. O nedenle çok dikkatli olmak gerekiyor. AK Parti seçmeninin Erdoğan'a bağlılığı rasyonel değil, duygusal bir bağ. Bu tür miting veya ortak eylemler o duygusal bağın yeniden güçlenmesine neden olabilir."