Hakkari merkeze bağlı Marînos (Kavaklı) köyü Harê (Armutlu) mezrasında önceki gün bir maden şirketinin jandarma destekli kurulmak istediği çinko ve kurşun maden ocağına dur demek isteyen köylüler darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Köylülerin direnişine destek ve maden ocaklarında incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Van çevre tarihi eserleri koruma derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, talan ve ranta uğramış maden sahalarına dur demek için bölgeye geldik. Burada bir vahşet uygulanıyor. Bu vahşeti kamuoyuna duyurmak için buradayız dedi.

DOĞU-ÇEP’i temsilen Hakkari’de İnsan Hakları Derneğini ve doğa derneklerini ziyaret ettikten sonra Zap vadisinde faaliyet yürüten maden ocakları, taş ocakları ve şehir çöplüğünde incelemelerde bulunan Kalçık,” Dünyaca ünlü 60 tane firmanın kendi arazisiymiş gibi kamulaştırdığını görüyoruz. Köylünün tapulu arazisine dahi giremediği bir alandayız. Bulunduğumuz alanda onlarca maden ocağı çalışmaktadır”

Başkan Kaya, Hakkari'ye İki Önemli Müjdeyi Duyurdu Başkan Kaya, Hakkari'ye İki Önemli Müjdeyi Duyurdu

‘KÜRDİSTAN’DA DOĞA TAHRİBATINA VAHŞİCE MÜDAHALE EDİLİYOR’

Doğa katliamı direnişine karşı mücadele ederken darp edilen köylülere uygulanan şiddet kabul edilemez diyen Kalçık,” Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde ekoloji mücadelesi veriliyor. Mesela İkizdere ve kaz dağlarında da mücadele ediliyor. Biz Kürtler ile batıdakiler arasındaki fark budur. Orada güvenlik güçleri araya girer, burada bizi öldürüyorlar, katlediyorlar. Bizim sokağa çıkmamıza dahi izin verilmiyor. Eğer burada bizi görseler ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız. İşte Kürdistan ile batıdaki farkta budur. Buradan saldırıya uğrayan köylülerimize de geçmiş olsun diyoruz. Bu vahşeti de lanetliyorum”

‘DOĞA TURİZME HİZMET ETMELİ’

Kent merkezinin hemen dibine kurulan şehir çöplüğüne de tepki gösteren Kalçık, zap vadisi boyunca onlarca taş ocakları ve beton santralleri var. Bu kadar doğa üstü güzellikteki vadide yapılanlar kabul edilecek gibi değil. Bu bir vahşettir , ilkelliktir. Hakkari’ye kuş bakışı görülen çöplük mevkii ise içler acısı. Kentin bütün çöpü buraya dökülüyor. Günde bir insan minimum 3 kilo çöp üretiyor. 70 bin nüfuslu yerde günde ortalama 70 bin ton çöp toplanıyor. Bu çöpler zap suyuna karışıyor. Canlılara ve doğaya zarardan başka bir şey değil. Ayrıca şehirden toplanan sokak hayvanları da çöp alanına bırakılıyor. Bu hayvanlar açlık ve hastalıktan bitkin düşmüş durumda. Zap vadisinde maden, taş ocakları, beton santralleri, kum tesisleri ve çöplük yerine rafting, yamaç paraşütü ve dağcılık gibi turizme yönelik faaliyetler yürütülmesi gerekirdi.”

Biz bu doğanın bir parçasıyız. Efendisi ve sahibi değiliz. Burada yaşayan herkesin bu doğa katliamına demokratik veya hukuki yollarla dur demesi gerekiyor” diye konuştu.