ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin ardından ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Eric Kurilla'nın da Rojava'yı ziyaret ettiği açıklandı. CENTCOM'dan yapılan açıklamada, Kurilla'nın 9 Mart'taHaseke'de IŞİD'lilerin ailelerinin tutulduğu Roj ve El Hol kamplarında incelemelerde bulunduğu, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yetkilileri ile bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Kurilla'nın "Suriye'deki ABD birliklerini ve IŞİD’in kalıcı yenilgisini sağlamak açısından kilit rol oynayan yerleri” ziyaret ettiği aktarıldı. CENTCOM, bölgedeki IŞİD tehdidinin üç kategori altında görüldüğünü ve Kurilla'nın ziyaretinde bu üç durumu da yerinde gözlemlediğini belirtti. Buna göre CENTCOM, IŞİD tehdidini şu üç kategoride değerlendirmeye devam ediyor:

* Hâlâ kaçak olan ve hedef alınması planlanan IŞİD'liler;

* Gözaltında tutulmaya devam edilen 10 binden fazla IŞİD'li;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'ailenin korunması ve güçlendirilmesi' genelgesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'ailenin korunması ve güçlendirilmesi' genelgesi

* Bir gelecek vaat edilmesi gereken ve 'IŞİD'in bir sonraki nesli' olarak nitelenen on binlerce çocuk.


CENTCOM açıklamasında, Kurilla'nın Haseke'de geçen sene IŞİD'li militanların tutulduğu ve örgütün geçen sene baskın düzenlediği Ghwayran cezaevini de ziyaret ettiği belirtildi. Kurilla, Ghwayran'da tutuklu IŞİD savaşçılarından kaynaklanabilecek tehdidi yerinde gözlemlediğini belirterek, Suriye ve Irak'ta tutulan bu kişilerin "gözaltındaki IŞİD ordusu" olarak nitelenebileceğini söyledi. ABD'li komutan, "Eğer serbest bırakılırlarsa, bu grup bölgeye ve ötesine büyük bir tehdit yöneltecektir" ifadelerini kullandı.

ABD GENELKURMAY BAŞKANI DA ZİYARET ETMİŞTİ

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de 4 Mart’ta Rojava'yı ziyaret etmişti. Milley’nin Suriye'de ABD askerleri ile görüştüğü belirtilmişti. Ankara ise ziyarete tepki göstermişti ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. (DIŞ HABERLER)