Açıklamaya AK Parti İl Başkanı Av. Zeydin Kaya’nın yanı sıra parti yöneticileri ve çok sayıda partili de katıldı.

Programda konuşan AK Parti Hakkari Kadın Kolları Başkanı Güneş Hayva, 25 Kasım’ın sadece bir farkındalık günü olmadığını, kadına yönelik şiddetle mücadelenin hem toplumsal hem de insani bir sorumluluk olduğunun altını çizdi. Başkan Hayva, yaptığı açıklamada AK Parti’nin kadına yönelik şiddetle mücadelede uzun yıllara dayanan kurumsal politikalarını, kadınların güçlendirilmesi alanında yürütülen çalışmaları ve devletin tüm birimleriyle oluşturduğu koordinasyon mekanizmalarını ayrıntılı biçimde ele aldı.

“Kadına yönelik şiddet; kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin, hangi gerekçeye sığınılırsa sığınılsın kabul edilemez bir insanlık suçudur” diyen Başkan Hayva, bu mücadelenin sadece bir güne sığdırılamayacağını belirterek, konunun kadının izzeti, çocukların geleceği, ailenin onuru ve milletin dirliği için bir dava niteliği taşıdığını vurguladı.

Hayva, 2002 yılından bu yana AK Parti hükümetlerinin kadına yönelik şiddetle mücadelede adım adım güçlü bir devlet politikası inşa ettiğini belirtti. Bu kapsamda 6284 sayılı Kanun, elektronik kelepçe, uzaklaştırma kararları, barınma imkanları, psikososyal destek hizmetleri gibi birçok mekanizmanın Türkiye’de tarihi bir dönüm noktası oluşturduğunu dile getirdi.

Başkan Kaya’dan Trafik Kazasında Can Kurtaran İlhan ve Tunç'a Plaket
Başkan Kaya’dan Trafik Kazasında Can Kurtaran İlhan ve Tunç'a Plaket
İçeriği Görüntüle

140452 850X527

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan 25 Kasım 2023 tarihli Genelge ile devletin tüm kurumlarının görev ve sorumluluklarının belirgin şekilde tanımlandığını kaydeden Hayva, böylece kurumlar arası koordinasyonun güçlendirildiğini söyledi. Ayrıca On İkinci Kalkınma Planında kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadınların güçlendirilmesinin kalkınmanın temel unsurlarından biri olarak yer aldığını aktardı.

Başkan Hayva, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu ile bakanlıklar, yerel birimler ve sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket ettiğini, İl Koordinasyon Kurullarıyla da merkezden yerele uzanan etkin bir takip mekanizmasının işletildiğini ifade etti.

Sahadaki uygulamalar hakkında da bilgi veren Hayva, KADES, ŞÖNİM’ler, kadın konukevleri, aile destek merkezleri ve kadın irtibat noktalarının aktif şekilde çalıştığını hatırlattı. Ayrıca ASDEP ekiplerinin yüz yüze bilgilendirme faaliyetleri yürüttüğünü, ALO 183 Şiddetle Mücadele Hattı ile risk altındaki kadınlara hızlı destek sağlandığını belirtti.

Ak Parti 25 Kasim 850X527

AK Parti Kadın Kolları’nın KADEM ile yürüttüğü iş birliği kapsamında hayata geçirilen “Güven Toplumunun İnşası” ve “İki İnsan” eğitim programlarının, toplumda farkındalık oluşturma açısından önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Hayva, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta güçlenmesine yönelik projelerin aralıksız sürdüğünü söyledi.

Kadınların iş gücüne katılım oranının %36,6, yönetici pozisyonlarında %20, parlamentoda %20, girişimcilikte ise %18 seviyelerine ulaştığını hatırlatan Başkan Hayva, kadınların sadece özel yaşamda değil, toplumsal karar alma mekanizmalarında, iş dünyasında ve kamusal alanda güçlü bir varlık gösterdiğini vurguladı.

Kadına yönelik şiddetin siyaset üstü ve evrensel bir mesele olduğunun altını çizen Hayva, özellikle erkeklere seslenerek “Kadına yönelik sözlü, psikolojik, ekonomik, dijital ve fiziksel şiddete karşı durun” çağrısında bulundu.

Açıklamasının sonunda AK Parti Kadın Kolları’nın sahadaki mücadelesini 23 yıldır ilmek ilmek örerek sürdürdüğünü belirten Hayva, hiçbir kadının kendisini yalnız hissetmemesi gerektiğini söyleyerek Türkiye genelinde yürütülen şiddetle mücadele çalışmalarında “Yalnız değilsiniz” mesajını yineledi.