Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü olan 25 Kasım’da alanlara çıkacak olan kadınlar birçok kentte olduğu gibi Hakkari’de TJA, HDP ve DBP Kadın Meclisi de alanlara çıktı.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Barış anneleri, HDP kadın meclisi üyeleri, il ve ilçe teşkilatları ile onlarca kadın hastane kavşağında bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi.

Ellerinde “Adım Ceren, Adım Hasankeyf, Adım Taybet” “Jı Jinên Girti Re Azadi” pankartlar ile “Jin Jiyan Azadi, Bi ji Berxwedana Jinan, Kadın Katliamına Karşı Susmayacağız” sloganlarıyla çevreyolundan yürüyüşe geçen kadınlar çarşı merkezine yakın polisler tarafından durduruldu.

Valiliğin 15 süreyle uzatılan yasaklama kararı gerekçesiyle engellenen kadınlar burada basın açıklaması yaptı.

Kadınlar adına açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Hakkari’de 25 Kasıma giderken devlet, erkek şiddetini ve yoksulluğa karşı alanlarda olduklarını söyledi.

Maden eylemi 23. Gününde; Marunıs'taki talandan pay alan çok! Maden eylemi 23. Gününde; Marunıs'taki talandan pay alan çok!

“HDP’li Kadınlara Özel Politika Yürütülüyor”

Artık buna dur diyoruz diyen Başaran,” Maalesef her yerde olduğu gibi her şeyde karşılaştığımız manzara gibi burada da karşılaştık. Kadınlar şiddete uğrarken, kadınlar yolun ortasında katledilirken, kadınlar tacize tecavüze uğrarken, çocuklar cinsel istismara uğrarken, kadınlar kendilerine koruma sağlanması için başvuru yaptıklarında ortada olmayan görünmez olan kolluk burada kadınların sesini kısmak için yine tüm gücüyle bir yığınak yapmış. Ve klasik bir gerekçe nerdeyse Kürdistan’ın bütün illerinde OHAL haline gelen valilik yasağından bahsediyorlar. Valiliğin yasağı her nedense sadece HDP’ye karşı oluyor. Bu ilde herkes eylem yapabilir, HDP’ye karşı gelip hakaret edip linç edilebilir. Ama HDP’liler ve HDP’li kadınlar ses yükseltmek istediklerinde işte gördüğünüz bu barikatlarla yüz yüze kalıyor.

“Kürdistan’daki Savaş Kadın Bedeni Üzerinde Gerçekleşiyor”

Ama biz biliyoruz ki iktidar uzun süredir kadınlara yönelik bir strateji uyguluyor. Ama en önemlisi Kürt kadınlarına ve Kürdistan’a yönelik özel bir politika uyguluyorlar. Türkiye’nin tümünde kadınları şiddetle yüz yüze bırakıp makul kadını yaratmaya çalışırken Kürdistan’daki savaşın da kadınlar ve kadın bedeni üzerinden gerçekleştiriyor. Özel bir savaş politikası olarak tecavüzü iktidar araç haline getiriyor. Özel bir savaş politikası olarak yoksulluğu derinleştiriyor. Yoksullukla yüz yüze bıraktığı toplumu, kadınları bu özel savaş politikaları merkezine yerleştirmeye çalışıyor. Kürt kadınları olarak bir kez daha seslenmek istiyoruz. Biz hiçbir baskı ve saldırı karşısında boyun eğmedik geri adım atmadık.

“Kadın Örgütleri Kürt Kadının Bedeni Üzerinde Yürütülen Kirli Politikayı Boşa Çıkaracak”

Daha önce Hakkari’de korucular ve uzman çavuşların da aralarında olduğu fuhuş çetesiyle ilgili 3 gündür bölgede ziyaretlerde bulunan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, Türkiye’deki kadın örgütleriyle Kürt kadının bedeni üzerinde yürütülen kirli politikaları boşa çıkaracaklarını söyledi.

“Hakkarili Kadınlar Üzerlerindeki Oyunun Farkında”

Aydeniz Kürtçe yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; Hakkari’de mahalle mahalle, ev, ev, köy, köy dolaştık. Halkımızla ve kadınlarımızla bir araya geldik. Hakkari’de kadına yönelik yaşanan baskı ve şiddeti konuştuk. Hakkarili kadınlar üzerlerindeki oyunun ve politikan farkındalar. Kürt kadını üzerinde farklı bir psikolojik baskı uygulanmaktadır. Biz yine de diyoruz ki sizler ne kadar zulüm ve zorbalık yapsanız da ne kadar öldürseniz de ve kadın bedeni üzerinde oyun oynasanız da Kürt kadını mücadelesini yükseltmeye devam edecektir. Kürt hareketi ve Kürt kadını asla boyun eğmedi. Kürt kadınının başı kesilir ama baş eğmez. Türkiye’deki kadınlar Hakkari’de kadınlara yönelik politikayı boşa çıkaracak” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kadınlar tek sıra halinde açılan kolidordan geçerek sessizce parti binasına geçti.