Suç duyurusunda bulunan Oktay Doğan'ın avukatı Aysemin Gülmez, iki yıl sonra karara bağlanan davaya ilişkin şu bilgiyi paylaştı: 'Alevi katliamı istiyoruz' diyen sanık hakkında yapılan yargılama sonucunda, 'Hükmün açıklanmasının geri bırakılması' kararı verildi. Sanık savunmasında 'şaka yapmıştım' dedi. Asla yılmayacağız, hak hukuk adalet tesis edilene kadar mücadelemiz devam edecek.
ÖZETLE CEZA VERİLMEMİŞ OLDU
Aynı zamanda CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı olan Gülmez, Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e yaptığı açıklamada, kararın ne anlama geldiğini şöyle özetledi:
"Denetim süresi içerisinde kasten yeni bir suç işlemediği, denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun davranıldığı takdirde açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak, davanın düşmesi kararı verilir. Yani denetim süresince hiç suç işlemezse hiç ceza almamış gibi olacak."
Gülmez, yargılama sürecinde savcının tutuklama talebine karşılık mahkemenin, zanlının 'şaka yaptım' savunmasını geçerli gördüğünü ve talebi reddettiğini aktardı. İlerleyen günlerde İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 2020/269E. Sayılı dosyasında zanlı hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrikten etme suçundan" dava açıldığını hatırlatan Gülmez, "Sanık dosya kapsamında alınan savunmasında 'Şaka yapmıştım, özür dilerim, ancak küfür gelince ikinci tweeti attım' şeklinde beyanda bulunmuş ve mahkemece 'Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' karar verilmiştir" dedi.
TEK BİR ALEVİ'Yİ İKNA EDEMEZSİNİZ
Gülmez, kararı veren mahkeme heyetine yönelik de eleştirilerde bulunarak, şu hatırlatmayı yaptı:
"Hakimler şaka yaptığına inanmış olabilir ama tek bir Alevi'yi şaka olduğuna inandıramazsınız" diyen Gülmez, karara ilişkin şu eleştiride bulundu: "Yargı bu tarz verdiği talihsiz kararlar ile yarın yeniden bir densizin çıkıp aynı nitelikte paylaşımlar yapmasının ve ardından savunmasında 'şaka yaptım' demesinin önünü açmaktadır. Buda toplumun bir kesiminde adalete olan güveni, inancı sarsmakta, endişeleri artırmaktadır. Cumhurbaşkanına hakaretle yargılananlar 'şaka yaptım' deyince yargı aynı kararı veriyor mu?"