Gezi tutuklusu Can Atalay, 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında olacağı 54 baro, Hatay milletvekili Gezi tutuklusu Can Atalay için Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde eylem yapıyor.

Eylemde "Can Atalay'a Özgürlük", "Can Atalay Meclise" pankartları taşındı.

'ATALAY'IN İÇERİDE OLMASI ANAYASANIN İHLALİDİR’

Eylemde ilk olarak konuşan Hatay Barosu Başkanı Avukat Hüseyin Cihat Açıkalın, Can Atalay'ın birçok toplumsal davada ailelerin avukatlığını üstlendiğini ve mesleğini onurla ifade eden bir avukat olduğunu söyledi.

AYM'den polis saldırısında yaralanan milletvekili için ihlal kararı açıklandı AYM'den polis saldırısında yaralanan milletvekili için ihlal kararı açıklandı

Yapılan ilk yargılamada tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdiğini hatırlatan Açıkalın, şunları söyledi:

"AİHM kararına rağmen oluşturulan yeni mahkeme heyeti yasa dışı delillere dayanarak ceza verdi. Dosya şu Yargıtay'da temyiz aşamasındadır. Atalay milletvekili seçilip yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen içeride tutuluyor. AYM Gergerlioğlu ve Güven kararlarında bu durumdaki tutukluluğum anayasaya aykırı olduğunu belirtmiştir. AYM de adil yargılanma hakkı, seçme ve seçilme hakkının ihlali söz konusu. Burada bulunmamızın sebebi AYM'nin bu ihlalleri görmesine yönelik inancımızdır. Seçilmiş milletvekilinin içeride tutulması sadece milletvekiline yönelik değil onu seçen iradeye yönelik de müdahaledir. Atalay'ın tutukluluğunu devam ettiren Yargıtay 3. Dairesi'nin kararı anayasanın ihlalidir. Yasama görevine bir an önce başlaması demokratik bir ülkenin temelidir. AYM'den beklentimiz Atalay'ın başvurusunu bir an önce değerlendirmesi ve hak ihlaline son vermesidir.”


'ATALAY'IN YERİ CEZAEVİ DEĞİL HALKIN MECLİSİDİR'

Açıkalın'ın konuşmasının ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan söz aldı. Sağkan, Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olduğu ve hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmadığını hatırlattı.

Milletvekillerinin meclisin kararı olmadıkça tutuklanamayacağını vurgulayan Sağkan, "Seçilmiş bir vekilin yasama faaliyetine katılmasını engellemek hiçbir hukuk devletinde kabul edilemez. Atalay'ın olması gereken yer demir parmaklıkların arkası değil, halkın meclisidir. Arkadaşımızın serbest bırakılması için tüm hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu.