Ali Valimizin Bilgisine

Bir hizmetin yerine gelmesinin, getirilmesinin olmazsa olmazı yoldur. Yol medeniyettir diyoruz ama hep sözde bırakıyoruz. Hizmet erbabına eleştiri, yeni perspektiflere, ufuklara, umutlara yollar sermektir. Hakkâri’de yaşanmış birkaç serzenişi bilginize sunuyor, umarız benzer tekrarların önü geçilmiş olunur.

Abone Ol

Yıllardır Belediyenin bahanesine sığındığı tek sebep “halk rastgele ev yapmış, evinden, bahçesinden yol geçmesine izin vermediğinden, maalesef yolunuzu açamıyoruz denildi. Ancak kimse imarda ki yolu cesaretle açarak, itirazda bulunanlara da mahkeme yolunu gösteren Av.Hüseyin ÜMİT olamadı.

Bir önce ki yetkililer; Hakkâri halkının yararına yapılacak birçok kalıcı hizmetlere set oldular. Gereksiz ve yersiz harcamalarla devleti soymaya, halkı hizmetsiz bırakmaya ön ayak oldular. Bunun bizzat birebir şahitleriyiz. İsteyene isim de verir, sebep oldukları hizmetsizlikleri de sıralarız. Kamuda kurumlarında yapılan israfları saymıyoruz.

Gopsi alternatif yolun açılması için dönemin ve Hakkâri’nin ilk kayyımı vali yardımcısı Cüneyt EPCİM talimat verdi ama yerli ve milli dediğimiz yardımcısı ihale edilmediğinden olacak ki çıkmaza soktu. 40-50 metre kala sonlandırıldı ve hala durdurulduğu yerde sayıklıyor. Eğer o gün o yol açılmış olsaydı bugün Gopsi yolunda yapılan çalışmalarda bu kadar engeller, zorluklar oluşmazdı.

Merkez 4 Nolu Sağlık Ocağı arkası yine EPCİM döneminde imarlı yol açma startı verildi. Yol güzergâhında bulunan vatandaş sevinçle kendi cebinden duvarlarını yaptı. Ama EPCİM dönemi sonrası bir başka milli ve yerli yardımcı haftada bir gelir bitirme sözünü verir, vatandaşı coşturur, makamına giderdi. Yol hala aynı ve bu yoldan dolayı Emniyetin zamanında müdahalesi ve sağduyulu kanaat önderlerin girişimleriyle söndürülen kavga yangını az kala tüm toplumun afetine sebep olacaktı. Çünkü belediye imar dedi, imarın güzergâhını belli etmedi, üstünde durmadı, mühendisliğini arsa sahiplerine bıraktığından yol yılan kıvrığına dönüştü. Kim güçlü öbür tarafı sıkıştırdı. Bir yukarı bir aşağı 32 virajlı yol misali buna tüm mahalle şahittir. Sizleri de bizzat yerinde görmeye, halktan duymaya davet ediyoruz Sayın Valim.  

Bu gün, de o günün ve şartlarının tam zıddıdır. Halk evini kesiyor, bahçeyi hibe ediyor, toplu sözleşme misali imzalar toplanılıyor, onaylanıyor ama bu sefer Belediye hizmet götürmeme konusunda farklı bahaneler sıralıyor.

Efendim konut yapacağın noktada imar yolu geçecek. İmara uyumlu inşa et. Vatandaş da diyor ki; o zaman yolu açın sınırları belli edin ona göre ben de hareket edeyim. Bu sefer imarda var olan ama kepçe gidilmeyen arazi için tüm yol üstünde tapusu olanlardan toplu imzalı dilekçe isteniliyor. İmzalar toplanılıyor, onaya sunuluyor, mühendisler, yetkili mercilerden bir kişinin olumsuz bakışına karşı 5-6 yetkili kişinin oluruyla, burada fazla ve zor bir çalışma yok denilerek olumlu raporlar veriliyor ve vatandaş yol gelecek umudu ve heyecanıyla temelini açma, ustasını, çimentosunu, kalıpçısını her bir ihtiyacını hazır kıta bekletmektedir. Bahar gelecek yıllardır hayalini kurduğu yuvasının temelini atacak. Ama bir sıkıntı var. İmza var, mühendisler tarafında açılmasında sakınca yoktur karşılığı var. Ama bu sefer bütçe yok denilerek vatandaş mağdur edilme yarışı dün de bu gün de yarın da devam edeceği görünümü verilmektedir...

Bu sadece bizzat şahit olduğumuz, birebir içinde bulunduğumuz Hakkâri sıkıntılarından sadece ve belki de en ufaklardan birkaç tanesidir...

Şimdi Sayın Valim!

İmarda var olan yola, kimden, nasıl, neden rızaya onay imzası alınıyor?

Açılmış veya yeni açılacak tüm imarlı yollardan imza alınacak mı?

Kamu arazisine bahçe kuran komşularla kırgınlık yaşama imzası mı, yoksa yetkililerin kamu alanı şahsın değil, tüm toplumundur sorununu çözmesi mi?

Kaçımız veya hangimiz ardımızda, yanımızda yolsuz komşumuza gönül hoşnutluğuyla yol veririz, imarlı yola gönlüm yok diye vatandaşını, emanetini, vebalini aldığınız halkın çaresiz ölümü mü seyredilecek?

Devletin vatandaşına hizmet gitsin diye 18. Maddeyle desteklediği yöneticiler; vatandaş, devle arasında köprü görevini yapmakla mesul değil midir?

Yol açılmayacaksa neden imar kuralları vatandaşın önüne seriliyor? Eski Hakkâri gibi aynı tas aynı hamam düzensiz, çarpık yapılaşma devam etsin.

Tayyar Valimizin toplantısında “biz sözle değil, belgeyle iş yaparız”. Söylemi, en azında hizmette karamsarlık girdabından kurtulma umudu oluşturuldu. Önceki yönetimler gibi tamam yaparız, geliyoruz, yoldayız… Lakin bir türlü hizmet noktasına ulaşamayan, sözden öteye geçmeyen...

Sözün özü Sayın Valim imarlı yola, imzalı onaylara ne zaman 18. Madde uygulanacak?

Vatandaşla devlet arasında köprü görevini üstlenen sizler ne zaman sesi çıkanların değil, sessiz çığlıkların sesi olacaksınız?

Merkez Otluca Tümsek köyü talimatınızla 2024 asfaltlama programına alındı. Fakat ne yazık ki Cumhuriyetle yaşıt olan yol, imza skandalına takıldığından dolayı hala talimatınız havada, üstelik yeni açılan bir yol değil ve uzayda bile iki tapu arasında geçen kadim yol görünmesine rağmen…

Selam ve dua ile…