- HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AKP Meclis grubunun başörtüsüne ilişkin anayasa değişiklik teklifini müzakere etmek üzere kendilerinden randevu talep ettiğini, bu talebi reddettiklerini söyledi.
Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Saruhan Oluç, AKP Meclis Grubu yöneticilerinin çarşamba günü için istedikleri randevu talebini partisinin yetkili kurullarıyla değerlendirdikten sonra reddettiklerini açıkladı. HDP’nin kapatılmasına yönelik davanın Anayasa Mahkemesi’nde devam ettiğini hatırlatan Oluç, randevu talebini reddetme gerekçelerini şöyle açıkladı:
“HDP’ye yönelik bir intikam davası olan kapatma davasının bütün hızıyla devam ettirilmesi, en son partimizin anayasal hakkı olan hazine yardımının iktidar blokunun siyasi baskısı sonucu bir hak gaspı olarak Anayasa Mahkemesi tarafından ve anayasaya aykırı bir şekilde bloke edilmesi ve özellikle bunun gerçekleşmesi için Cumhur İttifakı bileşenlerinin ağır baskısının AYM üzerinde yaşanması nedenleriyle Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Yönetimi ile anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşmeme kararı aldık. Randevu taleplerine olumlu cevap vermedik”.
RELATED VİDEO
'GÖRÜŞMEYİ SAMİMİ VE GÜVEN VERİCİ BULMUYORUZ'
“İktidarın bizlere yönelik politikaları nedeniyle böyle bir görüşme zemininin ortadan kaldırıldığını düşünüyoruz." diyen Oluç, "Mevcut anayasanın bile her gün çiğnendiği, hukukun askıya alındığı bir dönemde anayasa değişikliği görüşmeyi samimi, inandırıcı ve güven verici bulmuyoruz” diye konuştu.
HDP'nin kapatılma davası ve partinin hazine yardımının bloke edilmesini hatırlatan ve bu adımları "HDP'nin tasfiye politikası" olarak niteleyen Saruhan Oluç şöyle konuştu:
'HDP'YE YÖNELİK TASFİYE POLİTİKALARI'
“Seçim ortamında yargı vesayetinin HDP’ye yönelik işletiliyor olması, yargı vesayeti ile siyaset alanının dizayn edilmesi ve HDP’ye yönelik tasfiye politikalarının devam etmesi seçimlerin adil demokratik ve eşit bir ortamda yapılmayacağına dair çok önemli işaretlerdir. Demokratik siyasete iktidar tarafından kastedilmiştir. AYM üzerindeki Cumhur İttifakı'nın açık baskısını da göz önünde bulundurduğumuzda; bu teklifin tartışılmasını samimi ve güven verici bulmuyoruz”
BEŞTAŞ: ANAYASASIZLAŞLAÇMIŞ BİR ÜLKEDE 'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ' SAMİMİ DEĞİL
Oluç'un açıklamalarının ardından, görüşme talebinin reddedilmesi ile ilgili HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş Artı Gerçek'e konuştu. Beştaş, “Biz normalde bu tür görüşmeleri olumlu bulan bir partiyiz ancak partimizi demokratik siyasetten tasfiye girişimleri bizi bu kararı almaya mecbur bıraktı” dedi.
Anayasanın delik değiş edildiği, hiçbir anayasa ilkesine uyulmadığı bir dönemden geçildiğini belirten Beştaş, anayasayı en çok iktidar ve onun ortağının ihlal ettiğini söyledi. Beştaş, “Türkiye şu anda anayasasızlaşmış bir ülke konumunda. Çünkü anayasanın hala yürürlükte olan hükümleri kesinlikle dikkate alınmıyor. Tamamen keyfi bir yönetim söz konusu. Üstelik eşit yurttaşlığın olmadığı bir ortamda iktidar ‘anayasayı değiştireceğim’ diyor. Eşitlik, özgürlük, dini inanç özgürlüğü olmadığı bir ortamda bu teklif samimi değildir” ifadeleriyle yaşanan durumu eleştirdi.
‘KAPATMA DAVASI BİLEREK VE İSTENEREK DEVAM ETTİRİLİYOR’
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un bugün gerçekleştirdiği açıklamayı hatırlatan Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha birkaç gün önce kapatma davası çerçevesinde hesaplarımıza bloke koyulma kararı verildi. Üstelik üçte iki oy çokluğu ile alınması gereken karar, yedi ret oyuna karşın sekiz kabul oyuyla, böyle bir oylama şekliyle, alındı. Cumhur İttifakı adeta bir kampanya yürüterek, hukuk dışı bir şekilde partimizi siyasetten tasfiye etme istiyor. Kapatma davası bilerek ve istenerek devam ettiriliyor.”
‘HUKUKSUZLUĞU REVA GÖRECEKSİNİZ BİR YANDAN DA ANAYASA KONUŞMAK İSTEYECEKSİNİZ’
“Seçim ortamında bir yandan anayasaya aykırı bir şekilde partiye kapatma davası açtıracaksınız, hesaplara bloke koyacaksınız, her türlü hukuksuzluğu reva göreceksiniz, diğer yandan da sizinle anayasa konuşmak istiyoruz diyeceksiniz?” diyen Beştaş, ziyaretin samimi olmadığının altını çizdi. Yaşananları göz önünde bulundurduklarını belirten Beştaş, geçmişte bu tarz görüşmelere açık olan HDP’nin bu defa neden farklı tutum almak durumda kaldığını ise şöyle ifade etti:
“Biz normal şartlarda bu görüşmeleri olumlu bulan bir partiyiz. Geçmişte de ilk görüşmeyi gerçekleştirdik. Ancak yaşanan gelişmeler, özellikle anayasa mahkemesinin son kararı ve partimize yönelik demokratik siyasetten tasfiye girişimleri bizi bu karara almaya mecbur bıraktı.”