ORC Araştırma'nın 24-29 Temmuz tarihleri arasında 51 ilde 2185 kişi ile yüz yüze yaptığı anket sonuçları yayımlandı. Araştırmaya göre ilk kez oy kullanacak seçmenlerin bu pazar seçim olsa yüzde 27'sinin kararsız olduğu görüldü.

13 MİLYON Z KUŞAĞI OY KULLANACAK

Seçimin 2023 haziran ayında yapılması halinde 64 milyon seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor. Bu rakamın 13 milyonunu yani yüzde 16'lık bir bölümünü Z kuşağının oluşturması bekleniyor.

2018 seçimlerinde bu oran yüzde 7 iken 2023 seçimlerinde bu rakam yüzde 16'ya yükselecek.

HER DÖRT SEÇMENDEN BİRİ KARARSIZ

ORC'nin, 51 ilde ilk kez oy kullanacak 2 bin 185 kişiyle yüz yüze yaptığı anket sonuçlarına göre ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre bu seçimde ilk kez oy kullanacak Z kuşağı gençlerinin yüzde 27'sinin kararsızım olduğu ortaya çıktı.

CHP BİRİNCİ PARTİ OLDU

Çalışmaya katılan ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yüzde 22.5'i CHP'ye oy vereceğini bildirirken CHP bu sonuçla parti bazında en yüksek oy alan parti konumunda bulunuyor. CHP'yi yüzde 18.6 ile İYİ Parti takip ediyor.

AKP'Lİ Z KUŞAĞI SAYISI DÜŞÜK

Çalışmaya katılan ve ilk kez oy kullanacak seçmenlerin yalnızca yüzde 11.9'u AKP'ye oy vereceğini belirtirken AKP'nin iktidar ortağı MHP'ye oy vereceklerin oranı ise yalnızca yüzde 3.4 olarak kaydedildi.

Sonuçlara göre, Millet İttifakı'nın toplam oyu yüzde 41,1 olurken, Cumhur İttifakı ise yüzde 15,4'te kaldı.

HDP'Yİ TERCİH EDENLER ÇOK DEĞİL

İlk kez oy kullanacak seçmenlerde HDP'ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 4,2 oldu.

Araştırma: Bireysel kredide borçlanmalar arttı, ödemeyenler azaldı Araştırma: Bireysel kredide borçlanmalar arttı, ödemeyenler azaldı

DEVA Partisi'ne yüzde 2,8 oy çıkarken, Gelecek Partisi'nde bu oran yüzde 1,7 oldu.

Türkiye Değişim Partisi'ne oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 2,2 olarak kaydedildi.