ERBİL (K24)

ABD’nin başkenti Washington’un Belediye Meclisi, Newroz’u “kültürel ve tarihi” bir olay olarak nitelendirdi ve Newroz’u resmen tanımak kararı aldı.

Washington Belediye Meclisi’nde 1 Mart’ta Newroz’un resmen tanınması için sunulan tasarı oylandı. Oylama sonucunda oy çokluğuyla Newroz “kültürel ve tarihi” bir olay olarak resmen tanındı.

Belediye Meclisi tarafından yapılan açıklamada “ABD, Newroz’un üç bin yıllık bir tarihi olduğunu ve her yıl dünyada 300 milyon insan tarafından kutlandığını teyit eder” denildi.

Açıklamada Newroz’un Hristiyan, Müslüman, Yahudi, Bahai ve Zerdüştiler başta olmak üzere birçok etnik ve dini bileşen tarafından kutlandığı vurgulandı.

İnci Taneleri dizisinin 6. bölümünden fragman yayınlandı İnci Taneleri dizisinin 6. bölümünden fragman yayınlandı

“ABD, Newroz’u resmen tarihi bir insanlık mirası olarak kabul ediyor” ifadelerine yer verilen açıklamada dünyada birçok halkın Newroz’a saygı duyduğu ve bir bayram olarak kutladığı vurgulandı.

Kararın ardından Washington Belediyesi’nin, Newroz’u resmi kutlama takvimine aldığı belirtildi.

Her yıl 21 Mart’ta Kürt, Fars, Azerilerin yanı sıra birçok halk Newroz’u kutluyor ancak Kürtler arasında Newroz’un milli bir anlamı var. Kürtler Newroz’u meşru milli haklarına ulaşmasının ifadesi olarak coşkuyla kutluyor.