ABD Merkez Bankası (Fed), küresel piyasalarda son yılların en merak edilen faiz kararını açıkladı. Piyasalarda oluşan beklentilere paralel olarak Fed, politika faizinde 50 baz puanlık artışa gitti. Böylece politika faiz oranı yüzde 0,25-0,50 aralığından yüzde 0,75-1,00 seviyesine yükseltildi.

Fed, bir önceki toplantının yapıldığı mart ayında, 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artırmıştı.

Fed'in faiz kararının ardından piyasalarda da hareketli dakikalar yaşandı. Faiz artışının piyasalarda oluşan en düşük oranda gerçekleşmesi, altın gibi emtialarda fiyat artışlarının yaşanmasına neden oldu. Spot altının ons fiyatı karar öncesinde seyrettiği 1.865 dolar seviyesinden 1.875 dolara kadar tırmandı.

ABD Dolar Endeksi de, bir miktar aşağı yönlendi. 103,45 seviyesindeki ABD Dolar Endeksi 103,20'nin altına geldi.

Karara tepkisiz kalan dolar/TL'de ise 14,78 seviyelerindeki hareketler devam ediyor.

Serbest piyasada döviz fiyatları Serbest piyasada döviz fiyatları

BİLANÇO DARALTMAYA HAZİRAN AYINDA BAŞLIYOR

Fed, faiz artışı kararını tüm üyelerin oybirliğiyle aldı. Fed, bilanço daraltmaya ise haziran ayından itibaren başlanacağını duyurdu. Fed, ilk etapta bilanço azaltımına Hazine kağıtlarında 30 milyar dolar, mortgage destekli menkul kıymetlerde 17,5 milyar dolar ile başlayacak.

Fed, ilk üç ayın ardından bilanço daraltmadan aylık miktar Hazine kağıtlarından 60 milyar dolara ve mortgage destekli menkul kıymetlerde 35 milyar dolara yükseltilecek.

Enflasyon risklerine karşı oldukça dikkatli davranıldığına işaret eden Fed'in açıklamasında, bilanço daraltmanın büyüklüğünü durdurmaya ve yavaşlatmaya rezerv bilançolar rezerv bolluğu ile tutarlı olunduğuna karar verilen seviyenin üzerinde başlanacağı aktarıldı. Fed, "Uygun para politikası güçlendirmesi ile enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi ve iş gücü piyasasının güçlü kalmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Uzmanlar Fed'in faiz kararını şöyle değerlendirdi:

Uğur Gürses, "Bu nasıl bir dramdır yahu? Fed parasının değerini korumak için artan ölçekli bir faiz artışı yapıyor; yüzde yüzde 70'e koşan enflasyonda faizi yüzde 14'te tutan bizimkiler, nöbetçi dealer eliyle dolar değer kazanmasın diye 14.80'i geçirmemek için 'taşıma suyla' dolar satıyor" dedi.