Metropoll'ün ‘Türkiye'nin Nabzı Nisan ayı Araştırması’nın sonuçlarına göre, halkın yüzde 26,6’sı şu anki gelirleri ile temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını dile getirdi.

Aylık geliri ile sadece gıda barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini açıklayanların oranı yüzde 53.6'da kalırken, bu sonuçlar her 10 kişiden 8'inin gelirleri ile ya çok zor geçindiğini ya da geçinemediğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, sadece yüzde 17,7’lik kesim pandemi şartları altında rahatça tüm ihtiyaçlarını karşılayıp geçinebiliyor.

Diğer taraftan gelirleri eriyen halkın yüzde 45,4’ü, muhalefet partilerinin “128 milyar dolar nerede?” kampanyasını olumlu buluyor.

“AKP iktidarı insanları intihara sürüklüyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da “Sadece 1 günde, Mersin'de kokoreç satarak geçimini sağlayan esnaf, Antakya'da 25 yaşındaki genç, İzmir'de kahvehane işletmecisi, Diyarbakır'da 22 yaşındaki genç yaşamlarına son verdi. Hayat esnafın, işsizin, yoksulun evine sığmıyor. AKP iktidarı insanları intihara sürüklüyor” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye hükümeti 17 Mayıs’a 2021’e kadar “tam kapanma” kararı aldı. Bazı kesimler bu söz konusu kararı doğru bir hamle olarak değerlendirirken bazıları da kararı eleştirdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidarın “tam kapanma” kararı almasının ardından sosyal destek politikasını eleştirdi.

“İntihar haberleri, hepimizin yüreğini dağlıyor”

Sosyal medya hesabından bir video mesaj yayımlayarak açıklama yapan Davutoğlu, şunları söyledi:

“Her geçen gün artan, geçim sıkıntısına bağlı intihar haberleri, hepimizin yüreğini dağlıyor. Dört gün üst üste siftah yapmadan dükkanı kapatan esnafın intihar öncesi yayınladığı mesajlara, ülkemizin farklı köşelerinden gelen intihar görüntülerine, artık insan yüreğinin dayanması mümkün değil. Hepimiz ama başta iktidardakiler, çok ciddi bir muhasebe yapmak zorundalar. Geçen sene pandemi başladığında uyarmıştık. Bu süreçte akıl dışı ekonomi politikalarını terk edin ve dar kaynakları geçim sıkıntısı çeken esnafa, çiftçiye, işsize, işçiye ayırın demiştik. Yapmadılar.

Son olarak 18 günlük kapatma kararı alındığında da yine uyardık. Kapatma kararından önce destek paketi hazırlayın, esnafın bütün kiralarını ve faturalarını ödeyin. Çiftçiye tohum, gübre, yem yardımı yapın. İşsize, sosyal yardıma muhtaç ailelere hiçbir ayrım gözetmeden, hepsine belirli bir hayat standardında destek olun dedik. Kapatma kararı açıklandığı gün ise bizzat bir mesajla bütün ihtiyaç hisseden ailelere, başvuruya gerek kalmaksızın yetişkinlere 1000’er lira çocuklara 500’er lira yani 3 çocuklu bir aileye en az 3500 liralık net doğrudan hibe yardımı yapın dedik. Yapmadılar.

“1100 lirayla bir hane nasıl geçinecek?”

Son olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı 2 milyon aileye 1.100 lira destek verileceğini ilan etti. Şimdi soruyorum ve ellerini vicdanlarına koyarak cevap vermelerini istiyorum. 1100 lirayla bir hane nasıl geçinecek? Faturalarını mı ödeyecek? Mübarek Ramazan gününde iftar, sahur sofralarını mı hazırlayacak? Çocuklarının ceplerine birer harçlık mı koyabilecekler? Biz onun için her bir aileye açlık sınırının üstünde bir standartta destek verilsin dedik. Yapmadılar.”

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı.

Resmi verilere göre enflasyonda nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,68, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,70 artış gerçekleşti.

“İhtiyaç sahibi ailelere destek olmak için 183 milyon lira ilave kaynak gönderdik”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldığı Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisi Açılışı ve Ürün Lansmanı'nda şu ifadeleri kullanmıştı:

"Memur maaşlarını 10 Mayıs itibarıyla hesaplara yatırıyoruz. Salgının, faaliyetlerini olumsuz etkilediği esnaflarımıza yaptığımız aylık 1000 lira gelir desteğiyle, 750 lira ve 500 lira arasındaki kira desteği süresini 1 ay daha uzatıyoruz.

İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1000 liralık nakdi yardımı 1100 liraya çıkartarak, yeniden başlatıyoruz. Bunun için 2 milyar 540 milyon liralık bir kaynak tahsis ettik. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da yine ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için 183 milyon lira ilave kaynak gönderdik.

Seçimler öncesinde piyasalarda son işlem günü Seçimler öncesinde piyasalarda son işlem günü

Belediyelerimiz başta olmak üzere çeşitli kurumlarımız da bu süreçte milletimizi pek çok proje ile desteklemeyi sürdürüyor."