Ukrayna’nın doğusunda Rus ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgelere giren Rus ordusuna ait tankların üzerine beyaz boyayla çizilen ‘Z’ harfinin ne anlama geldiği Batı medyasında merak konusu olurken, bu konuda yapılan spekülasyonlar sınır tanımıyor.

Rusya’daki resmi kaynaklar, ordunun batı kanadını temsil ettiği için “Zapad” kelimesinin baş harfi “Z”nin bu tankların üzerine yazıldığını söylüyor.

Resmi olmayan açıklamaya göre ise, Rus dilinde “ele geçirdik” anlamına gelen “Zabiraem” kelimesinin baş harfi olarak “Z” Rus tankların üzerine çiziliyor.

Rusya seçimleri, Ukrayna savaşının referandumu oldu Rusya seçimleri, Ukrayna savaşının referandumu oldu

Euronews'in aktardığına göre, Ukrayna ordusunun da bu tanklardan kullandığını belirten Batılı askeri uzmanlar, Ruslar iki ordunun tankları arasında karışıklık olmaması için kendi askeri araçlarının üzerine beyaz boyayla “Z’ harfi çiziyor.

KARE, ÜÇGEN VEYA DAİRE İÇİNE ALINMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Öte yandan Rus tanklarının üzerinde yer alan “Z” harfi çoğu zaman bir karenin içinde yer alırken, bu harfin bazen bir üçgen, bazen bir daire bazen de çerçevesiz olduğu durumların da bulunması Batılı askeri uzmanların kafasını karıştıran konuların başında geliyor.

Batı medyasına göre, tankların üzerine çizilen “Z” harfiyle ilgili yapılan spekülasyonlar ise kesinlikle sınır tanımıyor.

Kimisine göre, “geri dönüş yok” anlamında, kimi zaman Rus aşırı milliyetçi lider Vladimir Zhirinovsky’nin soyadının ilk baş harfi olduğu için veya masal kahramanı Zoro’nun baş harfini temsil ettiği için “Z” harfi tankların üzerine çiziliyor.

İngiliz basınında 2. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren Normandiya Çıkartması için verilen “D-Günü” kod adına atıfta bulunarak, Rusya’nın işgali “Z-Günü” olarak tanımladığı bile iddia ediliyor.