Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Sömürgeciliğe karşı toplumsal özgürlük" şiarıyla Siirt’te halk şöleni gerçekleştirdi. HDP Siirt İl Örgütü binasında gerçekleştirilen şölene, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Şölende, sık sık “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.


‘KÜRTLER ARTIK STATÜ SAHİBİDİR’

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürtlerin her dönem katliamlarla karşı karşıya kaldığını dile getirerek, “Kürtler her dönem saldırılara karşı direndi. 50 yıldır her alanda amansız bir direniş sürdürüyorlar. Kürt halkı 100 yıl önceki Kürtler değil. Kürtler Ortadoğu’da siyaseti belirliyor ve artık statü sahibidir” dedi.

‘KÜRT KAZANIMLARI HEDEF ALINIYOR’

Kürtlerin soykırımlarla bitirildiğini söyleyenlerin bugün yürütülen mücadeleye bakmasını söyleyen Aydeniz, “AKP-MHP sadece Kürdistan’da, Türkiye’de Kürt düşmanlığı yapmıyor. Lozan’la dört parçaya bölünen Kürtler, imha ve inkar politikalarıyla yok edilmek istendi. Bugün AKP-MHP Kürdistan’ın dört parçasında Kürtlerin kazanımlarını hedef alıyor. O günden bugüne bir şey değişmedi. Güney Kürdistan’da, Şengal’de, Mahmur’da, Rojava’da Kürtlere saldırılar var. Kürtlerin kazanımlarına savaş açmış durumda, her yeri bombalıyorlar” şeklinde konuştu.

ROJAVA’YA SALDIRILAR

Uluslararası sessizlik sonucu Türkiye’nin kimyasal silahla saldırılarını sürdürdüğünü dile getiren Aydeniz, “Güney Kürdistan’ın statüsü ilhak edilmek isteniyor. Misak-ı Milli sınırlarını genişletmek istiyorlar. Kürt kadınlarının, Kürt halkının direnişi AKP-MHP iktidarını yıkacak. Burada istediği sonucu alamayan AKP, Rojava’ya saldırı hazırlığı yapıyor. Her gün SİHA’larla Rojava halkına, Rojava’nın statüsüne saldırılar yapılıyor. DAİŞ’e karşı Rojava Devrimi’ni gerçekleştirenlere saldırılar oluyor. DAİŞ’in yapamadığını tamamlamak istiyorlar. Tahran’da, Soçi’de, Madrid’de çantasında Kürt düşmanlığı var. Kürtlerin statü sahibi olmaması için her şeyi yapıyorlar. Kürtler büyük bedeller ödeyerek bugünlere geldi. Ancak AKP-MHP Kürtlerin statü sahibi olmaması için her alanda saldırıyor” diye konuştu.

‘OSMANLI PLANLARI TUTMAZ’

AKP-MHP’nin yüzyıllık politikalarla iktidarını sürdürmeye çalıştığını söyleyen Aydeniz, “AKP-MHP’nin kadınlara, topluma vereceği hiç bir şey kalmadı. Sadece savaş, soykırım siyaseti yürütüyorlar. Yeni Osmanlı planları tutmaz. Kürtler direnişi büyütüyor. Bu hayallerinizle sadece Türkiye’nin demokrasisine daha fazla kaybettirirsiniz. Bugün ekonomik, siyasi ve toplumsal krizler derinleşiyor. Bunun nedeni Kürt düşmanlında ısrardır” diye belirtti.

MEB duyurdu.. 1 nisan günü okullar tatil edilecek MEB duyurdu.. 1 nisan günü okullar tatil edilecek

AYSEL TUĞLUK TAHLİYESİ ENGELLENİYOR

İktidarın cezaevlerinde tutuklulara yönelik politikalarına değinen Aydeniz, “Cezaevlerinde insanlık suçu işleniyor. Son olarak Aysel Tuğluk’a yönelik çifte hukuku gördük. Aysel Tuğluk özgürleşene kadar mücadelemiz sürecek. İkiyüzlü politikalarıyla Aysel Tuğluk’u tahliye etmiyorlar. Çevik Bir tahliye ediyorlar ancak Aysel Tuğluk tahliye edilmiyor” diyerek tepki gösterdi.

ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ

Aydeniz, devamla şunları söyledi: “Savaş politikaları, temelini tecritten alıyor. İmralı’da başladı ancak tecrit her yere yayıldı. Türkiye cezaevine dönüştü. Tecrit kırılana kadar, Sayın Öcalan özgürleşene kadar mücadelemiz sürecek. Tüm bu politikalar, tüm krizler, tecridin derinleştirilmesinin sonucudur. Buna karşı her alanda mücadele büyütülmeli. Tecridin kırılması değil, Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı. Sayın Öcalan konuştukça, demokrasi gelişti. Bunun için tecride karşı mücadele şart. Kürt halkı, Sayın Öcalan’ın perspektifiyle bugünlere geldi. Kürtler özgürlüğe yakın. Kürtler her alanda kararlı mücadelesini büyütüyor. Kürtler olmadan kimse adım atamaz.”

ÇÖZÜM ÜÇÜNCÜ YOL’DA

Muhalefetin Kürt sorununa yaklaşımını eleştiren Aydeniz, “Çözüm bizde, Üçüncü Yol’da. Özgürlük Üçüncü Yol ile sağlanır. Türkiye’nin de Ortadoğu’nun da demokrasisi de Üçüncü Yol ile gelir. Halkların özgürlüğü de bu şekilde olacak. Bizler bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz, sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Şölen, konuşmanın ardından çekilen halaylarla sona erdi.