İstanbul’un Esenyurt ilçesinde sarı, kırmızı ve yeşil renkte şal takan damat ile düğüne katılan 9 kişi, 15 Haziran’da tutuklandı. Polisler, 12 Haziran’da Esenyurt Belediye Nikah Sarayı 2’nci katında yapılan düğün nedeniyle 14 Haziran'da damat Mesut Karçık ile 9 kişiyi ifadeye çağırdı. Kıraç Polis Karakolu’na giden 10 kişi burada gözaltına alındı. Gözaltına alınan 10 kişiye, sarı, kırmızı ve yeşil renkte takılan şal, düğünde söylenen şarkılar ve “Bijî Serok Apo” sloganları sorularak, “örgüt propagandası yapmak" suçlaması yöneltildi.

10 TUTUKLAMA

Emniyette ifadeleri alınan 10 kişi, 15 Haziran’da savcılıkta ifadeleri alınmak üzerine Büyükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. 10 kişi tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Damat Mesut Karçık ile 9 kişi “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı. Öte yandan düğünde şarkı söyleyen 4 müzisyen de gözaltına alındı. Aynı karakolda ifade işlemleri tamamlanan müzisyenler, savcılıkta ifadeleri alınmak üzere Büyükçekmece Adliyesi’ne sevk edildi. Müzisyenler, yurt dışına çıkma yasağı uygulanarak, serbest bırakıldı.

Sarı, kırmızı, yeşil şal takan damat ve ailesi tutuklandı

MEB duyurdu.. 1 nisan günü okullar tatil edilecek MEB duyurdu.. 1 nisan günü okullar tatil edilecek

30 YILDIR BASKI SÜRÜYOR

Tutuklamalara tepki gösteren damadın ağabeyi Refik Karçık, kendilerine yönelik polis baskısının sistematik hale geldiğini söyledi. 1992’de siyasi fikirleri nedeniyle gördükleri baskı üzerine Van’dan İstanbul’a geldiklerini aktaran Karçık, burada da zorluk ve baskılarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Baskılara rağmen siyasi fikirlerinden ödün vermediklerini belirten Karçık, “Bu nedenle polisin gözü sürekli üzerimizde oluyor” dedi.

‘POLİS HAZMEDEMEDİ’

Karçık, ailesinden birçok kişinin Halkların Demokratik Partisi (HDP) bünyesinde siyaset yürütmesinden dolayı cezaevine girdiğini, Edip Karçık adında ağabeyinin 2021’den beri cezaevinde olduğunu ve 4 yıl daha cezasının kaldığını paylaştı. Karşık, ailesinden 10 kişinin daha tutuklandığına işaret ederek, tutuklanmalara neden olan düğüne değindi. Düğünlerine Avrupa ve bölge kentleri yanı sıra İstanbul’dan birçok siyasi parti temsilcisinin katıldığını aktaran Karçık, örf, adet ve kültürlerini düğünlerde de sürdürdüklerini ifade etti. Karçık, “Kalabalık olduğu için hazmedemediler. Polis, bu nedenle gelip içeri girmiş. Sarı, kırmızı ve yeşil rengi bizim kültürümüzdür. Düğünlerde damadın omuzlarına atarız. Bunu suçlama konusu yapmışlar” ifadelerini kullandı.

SAVCI VE HAKİM DİNLEMEDİ

Bin yıllardır bu renkleri kültürleri olarak bildiklerini ve sahip çıktıklarına dikkati çeken Karçık, “Bu nedenle düğünden sonra polis arayıp ifadeye çağırdı. Eğer gitmeseydik bizi zorla alıp götüreceklerdi. Bir suç işlemediğimiz için gittik” dedi. Karçık, 10 kişinin emniyet ifadeleri ardından adliyeye sevk edildiğini ve savcı ile hakim tarafından dinlenilmeden cezaevine gönderildiğini söyledi

‘SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Yıllardır bir kahve işlettiğini ve polisin sürekli gelip kendilerine baskı uyguladığını ifade eden Karçık, şunları söyledi: “Kültürümüz, örf ve adetlerimizi de yaşamayacaksak ne için yaşıyoruz ki? Bütün dünyada herkes kültürü, dili ve adetleri ile düğünlerini yapıyor. Bu gün özel bir gündür. Ancak polis bu günü bize haram etti. Ancak geri adım atmayacağız. Bundan sonra da aynı şekilde kültürümüze ve dilimize sahip çıkacağız. Bu bizim kültürümüz ve yaşam biçimizdir. Polis belki ‘biz bunu yaptık artık vazgeçerler’ diye düşünüyordur ama yanıldıklarını bilmeleri lazım. Bu bizim yaşamımız, böyle yaşayacağız."

DAMATTAN MESAJ VAR

Yaşananların tüm Kürtlere bir mesaj olduğunu kaydeden Karçık, “Bu sadece bize yapılmış bir şey değil. Bütün Kürtlere yapıldı. Müzisyenleri çağırıp ‘neden Kürtçe müzik çaldınız’ diye sormuş. Peki ya ne çalacaktık? Dilimiz, halayımız ve şarkımız Kürtçedir, Kürtçe de bizim sanatımızdır. Bizim diğer dillere saygımız var. Onların da saygısı olması lazım. Bu ilk değil ve son da olmayacağını biliyoruz. Ancak biz de vazgeçmeyeceğiz. Bu baskılar ile siyasi fikirlerimizden ödün vermeye zorlanıyoruz. Partimizi, kültürümüzü bırakmayacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Parti, bizim partimizdir” diye kaydetti.

17 Haziran’da tutuklanan akrabalarını Metris Cezaevi’nde ziyaret ettiğini belirten Karçık, yakınlarının morallerinin yerinde olduğunu aktardı. Karçık, kardeşi ile tutuklanan diğer isimlerin tepki amacıyla görüş yerinde halay çektiklerini ve Kürtçe şarkı söylediği bilgisini paylaştı. Karçık, "Bir ayıp işlemediklerini ve başlarının dik olduğunu ifade ettiler. Ayrıca ‘Ne olursa olsun kültürümüze sahip çıkacağız' şeklinde mesaj verdiler" dedi. (MA / Mehmet Aslan)