Suriye'nin kuzeydoğusundaki Heseke'de bir hapishaneye önceki gece IŞİD militanlarınca düzenlenen saldırıda en az 18 Kürt güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Çıkan çatışmada en az 16 IŞİD militanı da öldürüldü. Suriye Demokratik Güçleri, saldırı sonrası hapishaneden kaçan 89 paralı askeri kısa süre sonra yeniden yakaladı.

Saldırıları ANF’ye değerlendiren PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Salih Muslim, İŞİD’in tek başına olmadığını vurguladı.

“Çatışmaların uzun sürmesi, saldırı planının büyüklüğünü gösteriyor. Saldırılar dışarıdan ayarlanmıştı” diyen Salih Muslim, tüm mühimmat ve lojistik desteğin Türk devletinin kontrolü altındaki bölgeden ve Irak’tan geldiğini biliyoruz dedi.

Salih Muslim, bu saldırının daha büyük bir planın parçası olduğunu ise şu sözlerle anlattı:

93 kişi öldü 100 den fazla yaralı var.. Moskova'daki saldırıyı IŞİD  üstlendi.. 93 kişi öldü 100 den fazla yaralı var.. Moskova'daki saldırıyı IŞİD üstlendi..

“Astana’da yapılan son toplantıda tartışılan 10 maddeden 8’i Kuzey-Doğu Suriye üzerineydi. ‘Orası teröristtir, bölücüdür’ denilerek çökertmek istendi. Bunların hepsi bir konsepttir. Saldırının ilk ayağı budur. Şehba’dan Zirgan’a kadar olan saldırılar, bölgenin kuşatılması, Güney Kürdistan ve Suriye rejimi tarafından sınır kapılarının kapatılması, bölgedeki kamp ve cezaevlerindeki DAİŞ’lilerin silahlandırılması hepsi bu konsepte dahildir.”

ULUSLARARASI GÜÇLERE ÇAĞRI

Uluslararası güçler ve kamuoyunun bölgeye karşı duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Salih Muslim, “Uluslararası güçler başta olmak üzere tüm dünya buradaki DAİŞ tehlikesini görmelidir. Özellikle cezaevindeki 5 bin DAİŞ’li olmak üzere bölgedeki on binlerce DAİŞ’linin kaçmasından en çok etkileneceklerden biri de Batılı ülkelerdir. Gerçekten terörizmden kurtulmak istiyorlarsa bölgeye yardımcı olmaları gerekiyor. Bu tarz terör saldırıları için ısrarla DAİŞ’in bitirilmesinden bahsediyoruz. Uluslararası güçler DAİŞ’i bitirme noktasında ısrarlıysa bu planlara karşı uyanık olmalıdır. Bu saldırıları destekleyenlere karşı durmalıdır” diye konuştu.