Rektörlük binasında gazetecilerle bir araya gelen Rektör Pakiş, "Zeynel Bey Medresesi Hakkari İli, Merkez İlçesi, Biçer Mahallesi, 273 ada, 102 nolu parselde bulunan mülkiyeti Maliye Hazinesine ait Zeynel Bey Medresesi 16. yy. Osmanlı eserlerindendir dedi.

Rektör Pakiş," 2005 ve 2006 yıllarında yapılan kazı ve temizlik çalışmalarında medresenin tamamı ortaya çıkarılmıştır. Medrese doğu-batı doğrultusunda düzgün olmayan dikdörtgen planlıdır. Yapının planı orta avlu ve bunu güney, batı ve kuzeyden çevreleyen 8 oda ve bir eyvandan oluşmaktadır.

Derecik Sınır Kapısı, seçim günü hizmet verecek Derecik Sınır Kapısı, seçim günü hizmet verecek

2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırım programına alınan Zeynel Bey Medresesinin Teşhir-tanzim, aydınlatma ve restorasyon Projesi hazırlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Zeynel Bey Medresesi Hakkari Üniversitesine Restorasyonunun yapılması için tahsis edilmiştir. Veziri Azam ve Serdar-ı Ekrem Özdemiroğlu Osman Paşa 1585 tarihinde gerçekleştirilen Tebriz Seferinde Tebriz Fatihi olarak anılır. Osman Paşa Zeynel Bey'i ordu emrine alarak Tebriz ve civarının yanma ve tahribinin önlenmesi ve asayişi ihlal edilmemesi için görevlendirilerek öncü kuvvet olarak göndermiştir. Merent'te yapılan savaşta Zeynel Bey maiyetindeki bazı ağalarla Şehit olmuşlardır. Merent'in ileri gelenleri Zeynel Bey'in naaşını oraya gömmüşlerdir.

Tebriz'in fethinden sonra naaşı Çölemerik'e nakledilerek kendi yaptırdığı medrese avlusuna (1589) gömülmüştür. Medrese ile beraber Zeynel Beyin mezarı da restore edilecektir. Sayın Valimiz İdris Akbıyık ile Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu da bize bu konularda çok önemli destekler veriyor. Örnek verecek olursak Meydan Medresesi bu gün müzeye dönüşmüş durumda ve halkımıza hizmet vermeye başladı. Medresenin bu yönüyle Hakkari'ye çok ciddi katkısı oldu. Zeynel bey Medresesi de bir şekilde ayağa kaldırılabilirse ilimiz açısından çok güzel olacaktır" şeklinde konuştu.