Pakistan'ın dış politikasında ülkeyi Amerika Birleşik Devletleri'nden uzaklaştırıp yeni bir dönemi başlatan, eski bir uluslararası kriket yıldızı olan İmran Khan, Parlamento'da güven oylamasını kaybettikten sonra pazar günü erken saatlerde başbakanlık koltuğundan oldu.

Yükselen enflasyon ve Khan'ın hükümeti ile ordu arasındaki bir çatlağın ortasında gelen oylama, ülkeyi haftalarca içine alan siyasi bir krizi noktaladı. Pakistan, önümüzdeki aylarda erken seçim dönemine girerken kargaşa içinde olmaya devam ediyor. Son kriz, ülkenin zaten kutuplaşmış olan siyasi iklimini daha da gerdi ve sivil kurumlar ile ülkenin güçlü askeri teşkilatı arasındaki gerilimi artırdı.

KHAN, PAKİSTAN'DA GÜVEN OYLAMASIYLA GÖREVDEN ALINAN İLK BAŞBAKAN OLDU

Dünyanın en büyük ikinci Müslüman nüfusuna sahip nükleer silahlı bir ülke olan Pakistan, 75 yıl önceki kuruluşundan bu yana istikrarsızlık ve askeri darbelerle mücadele ediyor. Pakistan'da hiçbir başbakan beş yıllık görev süresini tamamlamamış olsa da, güven oylamasında görevden alınan ilk kişi Khan.

Khan'ın görevden alınması yönündeki önerge, gerekli basit çoğunluktan iki fazla olan 174 oyla kabul edildi. Halihazırda birçok Pakistanlı politikacı, Khan'ın muhtemelen Ekim ayında yapılacak olan yeni seçimlerde yeniden aday olmasını bekliyor.

Parlamentodaki oylama, başkent İslamabad'daki kaotik bir siyasi çekişme gününün ardından Cumartesi günü gece yarısından önce başladı.

Cumartesi gecesi geç saatlerde, ülkenin güçlü Genelkurmay Başkanı Bay ile bir araya geldi.

Yargıtay da, mahkemenin müdahale etmesi gerekirse gece yarısı açılacağının sinyalini verdi. Polis memurları ve hapishane minibüsleri, oturumların şiddetlenmesine ihtimaline karşı Parlamento binasının önünde bekledi.

Khan'ın siyasi koalisyonundaki milletvekilleri Saat 23:45'te güven oylamasını protesto etmek için Ulusal Meclis salonunu bastı.

Muhalefet milletvekilleri daha sonra güven oylamasına geçti.

Khan defalarca muhalefetin kendisine karşı hamlelerinin kendisini iktidardan düşürmeye yönelik ABD destekli bir komplonun parçası olduğunu söyledi ve destekçilerini Pazar günü protesto etmeye çağırdı.

Cuma gecesi televizyonda yayınlanan bir konuşmada Khan, “Geleceğiniz tehlikede. Ülkemizin egemenliğini korumak için tavır almazsanız, boyun eğmeye devam edeceğiz” P dedi.akistan'ı kurtarmak için milletin birlikte ayağa kalkması gerektiğini ekledi.

Almanya'da esrar kullanımı yasalaştı.. 1 nisanda yürürlüğe girecek Almanya'da esrar kullanımı yasalaştı.. 1 nisanda yürürlüğe girecek

69 yaşındaki Khan, atletik yıldızlığını popülist bir siyasi kariyere dönüştürdü, ülkeyi yaygın yolsuzluktan kurtarmaya, sıçrayan ekonomiyi tekrar rayına oturtmaya ve İslamcı bir refah devleti olarak tanımladığı “yeni bir Pakistan” inşa etmeye söz verdi.

Ancak devasa devlet borcu ve üç yıl boyunca çift haneli enflasyon da dahil olmak üzere ekonomik gerçekler planlarını engelledi ve popülaritesini baltaladı. Yolsuzlukla mücadele, söylemesi yapmaktan daha kolay oldu. Batı'dan uzaklaşıp Çin ve Rusya'ya yakınlaştı.