Başkan necirvan Barzani, ölümünün dördüncü yıl dönümü vesilesi ile Celal Talabani’yi anarak, “Mam Celal, başarımızın anahtarı olan birlik, beraberlik ve kardeşliği arzuluyordu” dedi.

Irak eski Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin dördüncü ölüm yıl dönümü vesilesiyle Twitter hesabından bir mesaj yayımlayan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, “Bugün, Başkan Mam Celal'in vefatı vesilesiyle, Irak halkının ve özellikle Kürdistan halkının haklarının gerçekleşmesi için yaptığı çalışmaları ve mücadelesini saygıyla anıyoruz” dedi.

Barzani, “Mam Celal, başarımızın anahtarı olan birlik, beraberlik ve kardeşliği arzuluyordu. Anısı yaşasın, ruhu şad olsun” ifadelerini kullandı.

Celal Talabani kimdir?

İşte 2024'ün resmi tatil günleri.. İşte 2024'ün resmi tatil günleri..

Celal Hüsameddin Nurullah Talabani, 1933 yılında başkent Erbil’in Koye ilçesinde (Köysancak) dünyaya geldi.

1946 yılında henüz 13 yaşındayken Kürt öğrencilerin oluşturduğu gizli bir derneğe üye oldu. Ardından Kürdistan Demokratik Partisi‘nin (KDP) öğrenci birliğine girdi ve 18 yaşına geldiğinde partinin merkez komitesine atandı.

1959 yılında Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Talabani, öğrenci birliği üyesi, gazeteci ve siyasetçi kimliğiyle uzun yıllar mücadele etti.

Eylül Ayaklanması’nın başlamasında önemli bir role sahip olan Talabani, Mele Mustafa Barzani’ye yakınlığıyla da biliniyordu.

1961 yılında Abdülkerim Kasım hükümetine karşı Kürt ayaklanmasına katıldı.

1963 yılında Abdulkerim Kasım’ın devrilmesinden sonra Abdülselim Arif’in kurduğu hükümette Kürt delegasyonuna başkanlık etti.

1971’deki 11 Mart Antlaşması’ndan sonra Kürdistan Ayaklanması’nın temsilcisi olarak Beyrut’a gitti.

Talabani, 1975 yılında bir grup arkadaşıyla Suriye’nin başkenti Şam’da KYB’yi kurarak, partinin genel sekreteri seçildi.

Kürt Özgürlük Mücadelesi’nde özellikle 1970 ve 1980’de önemli role sahip olan Celal Talabani, 1986 yılında İdris Barzani ile büyük Kürt Cephesi’nin kurulmasında önemli rol oynadı.

1992’de Kürdistan Bölgesi’ndeki ilk seçimde Kürt Özgürlük Hareketi’nden aday oldu.

1998’de İngiltere ve Amerika’nın araya girmesiyle Washington’da yapılan görüşmeler sonucu, Talabani ile Barzani arasında yapılan ateşkes anlaşmasıyla 4 yıllık “kardeş savaşı” sona erdi.

2003’te Saddam’ın devrilmesinden sonra Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi seçilen Celal Talabani, Irak Anayasası’nın yazılımında da önemli rol aldı.

Celal Talabani, 6 Nisan 2005’te Irak Cumhurbaşkanı seçildi. Irak tarihinde ilk kez bir Kürt cumhurbaşkanı seçilmişti. Talabani, 2010 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdü.

17 Aralık 2012 yılında Talabani, dönemin Başbakanı Nuri Maliki ile yaptığı toplantı sonrası beyin kanaması geçirdi. Celal Talabani uzun süre tedavi için Almanya’da kaldı.

Talabani, 3 Ekim 2017’de tedavi için bulunduğu Almanya’da vefat etti.

Hero İbrahim Ahmet ile evli olan Celal Talabani’nin Kubad ve Pavel adında 2 çocuğu var.