Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtlerin kurtarılması için girişimlerin devam ettiğini belirterek, “Şengal halkı siyasi bir araç olarak kullanılmamalıdır” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) seçim kampanyası çerçevesinde Duhok kentinde düzenlenen mitingde konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı ve KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, bölgedeki birlikte yaşama vurgu yaptı.

“Siz değerli Şengal ve Musul sınırındaki vatandaşlarla bir arada olmamız çok önemli. Çünkü ulusal ve dini birlikte yaşamı temsil eden çok renkli bölgenin insanlarısınız” diyerek sözlerine başlayan Neçirvan Barzani, “Kürtler, Araplar, Şebek, Süryani, Asuri, Kildani, Türkmen, Müslüman, Ezidi, Hristiyan, Kakeyi, Sünni ve Şiiler olmak üzere bu sınırda hep birlikte yaşıyorsunuz. Bu renkli ve güzel tablo hem KDP’ye hem de Kürdistan’a mübarek olsun. Bu çok büyük ve anlamlı bir zenginliktir, hem bizim hem de dünyanın saygı duyduğu bir meseledir” dedi.

İsrail'i soykırımla suçlayan BM Raportörü, tehdit edildiğini söyledi İsrail'i soykırımla suçlayan BM Raportörü, tehdit edildiğini söyledi

Şengal meselesini uluslararası gündeme taşıdıklarının altını çizen Neçirvan Barzani, “Her ne kadar Covid-19 nedeniyle uzun zamandır görüşemesek de, ancak inanın bu sınırlarda yaşayan farklı etnik ve dini bileşenler, Şengal katliamı, kaçırılan Ezidi kardeş, abla ve annelerimizin kurtarılması, Şengal’deki kötü şartları, Musul’un durumu Kürdistan’da devamlı ele aldığımız konular arasındaydı. Bu konuları dünya liderleriyle de görüştük. Bu konular her zaman ana gündem maddelerimizdi” diye konuştu.

Binlerce Ezidi Kürdün göçmen durumuna düşmesiyle sonuçlanan IŞİD’in Ağustos 2014’teki Şengal saldırını hatırlatan Başkan Neçirvan Barzani, kaçırılan Ezidi Kürtlerin kurtarılması için girişimlerin devam ettiğini vurguladı.

Neçirvan Barzani şöyle devam etti:

“Bütün dünya IŞİD’in ne kadar cani olduğuna şahit oldu. ancak IŞİD’in size karşı yani değerli Şengal halkına karşı caniliğinin eşi benzeri yoktu. Kaçırılanların kurtarılması için Allah bize de size de yardım etsin. Şengal ve harabeye dönen bölgelerin kalkınması için Allah yar ve yardımcımız olsun” dedi.

2018 yılında yapılan seçimlerde Musul ve çevresindeki bölgelerde KDP taraftarları oy kullanamamıştı. Ancak bu yıl KDP hem Musul’da hem Kerkük’te yoğun bir seçim kampanyası yürütüyor.

Geçtiğimiz dönemki seçimlerde KDP Musul vilayetinde 149 bin oy almıştı. 10 Ekim’de yapılacak seçimlerde ise Musul’daki 8 bölgede toplam 14 aday ile rakipleriyle yarışacak.