Döviz kurunda yaşanan hareketlilik sürüyor Döviz kurunda yaşanan hareketlilik sürüyor

Merkez Bankası, kasım ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Rapora göre enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı, enerji grubundan geldi. Raporda, uluslararası piyasada enerji fiyatlarında bu dönemde bir miktar gevşeme görülmesine rağmen TL'deki kan kaybıyla birlikte başta akaryakıt olmak üzere tüpgaz ve kömür fiyatları ile enerji fiyatlarının artmaya devam ettiği vurgulandı.

Merkez Bankası'na göre enflasyondaki yükselişte öne çıkan bir diğer grup ise hizmet sektörü oldu. Bu grupta lokanta-otel grubu fiyatlarındaki hızlanmanın belirgin olduğu ifade edildi. Ayrıca, taze meyve ve sebze dışı gıda enflasyonundaki seyrin, yemek hizmetleri enflasyonunu olumsuz yönde etkilediği tespiti yapıldı.

TEMEL MAL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HIZLANIYOR

Küresel gıda fiyatlarına da işaret edilen raporda, şöyle denildi:

"Kasım ayında küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi tahıllar öncülüğünde sürmüş, bu gelişmenin olumsuz yansımalarına karşın, taze meyve ve sebze enflasyonundaki görünüm ve baz etkisiyle gıda yıllık enflasyonu sınırlı bir oranda gerilemiştir. Temel mal fiyatlarındaki aylık artış hızlanırken, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek artış nedeniyle bu grupta yıllık enflasyon görece yatay seyretmiştir.

Bu dönemde emtia fiyatlarında süregelen olumsuz seyir, tedarik zincirlerinde artarak devam eden aksamalar ve Türk lirasındaki gelişmelerle birlikte üretici fiyatlarında enerji ve ara malları başta olmak üzere genele yayılan artışlar görülmüştür."

TÜİK verilerine göre kasım ayı enflasyonu yüzde 21,3 olmuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)