Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyım döneminde yaşanan usulsüzlük ve yolsuzluklara ilişkin incelemelerde bulunan Mülkiye müfettişlerinin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunun ardından başlatılan soruşturmalar devam ederken, müfettişlerin dönemin kayyımı Mustafa Yaman hakkında da suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Müfettişler 'Görevi ihlal' suçundan soruşturma başlattıkları Mustafa Yaman hakkında fezleke düzenledi. Yargılama için İçişleri Bakanlığı'nın izni bekleniyor.

Vali Mustafa Yaman, İçişleri Bakanlığı tarafından ilk olarak 17 Kasım 2016 kayyım olarak atanıp, 19 Ağustos 2019’da ikinci kez bu göreve getirildi. Belediyedeki usulsüzlük ve yolsuzlukların ardından müfettişlerin yaptığı incelemeler sonucunda Yaman’a “Denetim görevini ihlal etme” suçlaması yöneltildi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre Yaman hakkındaki soruşturma, yeğeni Yunus Emre Akça ile dönemin Kent AŞ. Genel Müdür Memet Bulut, belediye bürokratları ve iş insanlarının olduğu 14 kişi hakkında açılan dava soruşturması kapsamında başlatıldı. Ancak Mustafa Yaman'ın dosyası Vali olması nedeniyle ayrıldı.

Soruşturma kapsamında Vali Yaman, Kamor Millet Bahçesi projesi ile alakası olmamasına rağmen Sedir Çam Ormancılık Gıda Nakliyat Turizm LTD. ŞTİ.’ye yapılmayan işin yapılmış gibi gösterilip, sahte faturalar ile 1 milyon 471 bin 897 TL ödenmesindeki denetim görevini ihlal etmek ile suçlandı.

Mülkiye müfettişlerinin incelemeleri sonucunda Mustafa Yaman hakkında “görevi ihlal” suçundan soruşturma başlatılıp, fezleke hazırlandı. Dosyasının bir örneği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Savcılığın bir sonraki adım olarak İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep etmesi gerekiyor. Ancak şu ana kadar bu yönde bir adım atılıp atılmadığı bilinmiyor.

RÜŞVET PARASI İLE MAKAM ARACI

Soruşturma kapsamında yargılanan diğer bürokratlar, tüm talimatları Mustafa Yaman’dan aldıklarını belirtirken, sanıklar arasında bulunan iş insanlarından Şerif Acar, rüşvet verdiğini kabul etmişti.

Farklı zamanlarda Yaman’a yakın isimlere toplamda 3.6 milyon TL rüşvet verdiğini söyleyen Acar, Yaman’ın bindiği arabanın da rüşvet parası ile alındığını “Ben de cebir ve tehdit altında bulunduğum için ihalemin iptal olmaması için Adnan Yüksel'e toplamda 2 milyon 300 bin TL'ye yakın para verdim. Parayı Akü Mesken şirketim adına olan Halk Bankası'ndaki çeklerden verdim. Para ile bildiğim kadarıyla 2018 yılında Vali Mustafa Yaman’ın kullandığı 2018 model Audi A6 ve 2 adet 2018 model Passat araç alındı. Diğer araçları bildiğim kadarıyla bir tanesi Adnan Yüksel’de, diğeri de Abdullah Yiğit’te” sözleri ile açıklamıştı.

Hekim kadroları boş kaldı: Muayene kuyrukları uzayacak Hekim kadroları boş kaldı: Muayene kuyrukları uzayacak

Yine dönemin Kent AŞ. Genel Müdürü Mehmet Bulut da yargılandıkları dava duruşmasında hakkındaki suçlamalara karşı kendini savunurken tüm talimatları Yaman’dan aldıklarını ifade etmişti. Kızıltepe İçme Suyu ve Alt Yapı Projesinin Elazığlı iş insanı Adnan Yüksel’in sahibi olduğu firmaya 45 milyon TL bedelle verildiğini, Yüksel’in de 15 milyon TL bedelle işi başka firmaya devrettiğini anlatan Bulut, firmanın tek seferde 30 milyon TL kazandığını söylemişti. Bulut, ihalenin bu firmaya doğrudan kayyım Mustafa Yaman'ın talimatları doğrultusunda verildiğini mahkeme salonunda ifade etmişti.