Derin bir ekonomik krize sahne olan Lübnan'da siyasi kriz de giderek derinleşiyor. Görev süresi dolan 89 yaşındaki Cumhurbaşkanı Mişel Avn, parlamentonun yerine gelecek ismi seçmemiş olmasına rağmen koltuğunu bıraktı. Avn, görevini bırakmadan önce Necip Mikati'nin geçici hükümetinin 'istifasını' onaylayan bir kararnameyi de imzaladı.

Avn'ın uzlaşmazlıklara boğulan geçici hükümeti fiilen lağvetmesi, kalıcı bir kabine kurulması yönünde son bir baskı olarak yorumlandı. Lübnan'ın hem cumhurbaşkanının hem hükümetin olmadığı bir iktidar boşluğuna gömüldüğü yorumları da yapılırken, Reuters'a konuşan bir yargı kaynağı "hükümetin 'geçici' sıfatıyla görevde kalmaya devam edeceğini" söyledi.

ANAYASAL KRİZ UYARISI

Avn'ın, cumhurbaşkanlığı sarayından görev süresinin dolmasından bir gün önce ve yürüyerek çıkması dikkat çekti. Burada Lübnan ulusal marşı da eşliğinde kendisini karşılayan yüzlerce destekçisine hitabında, "Geçici hükümeti istifa etmiş kabul eden bir kararname imzaladım" dedi.

Destekçilerine "Bugün bir dönemin sonu ama çok büyük bir mücadele ve çalışma gerektiren yeni bir aşamanın başlangıcındayız" diye seslenen Avn, anayasal bir kriz uyarısında bulundu.

PARLAMENTO HALEFİNİ BELİRLEYEMEMİŞTİ


Lübnan parlamentosu, yasa tasarılarını imzalama, yeni başbakanı arama ve parlamento oylaması öncesinde yeni hükümetlere onay verme gibi yetkileri bulunan cumhurbaşkanlığı için yeni bir isim üzerinde uzlaşmayı başaramamıştı.

Moskova'yı kana bulayanların hepsi Tacikistan vatandaşı Moskova'yı kana bulayanların hepsi Tacikistan vatandaşı

Altı yıllık dönemi Beyrut Limanı'ndaki en az 220 kişinin öldüğü patlama ve ülkenin yüzde 80'inden fazlasını yoksulluğa iten ekonomik kriz gibi ülkeyi derinden etkilemiş olaylara sahne olan Avn ile Lübnan'da bölünme yaratan bir isimdi.

Lübnan iç savaşında ordunun komutanlarından biri olan ve 15 sene sürgünde yaşayan Avn, Bir Hıristiyan olarak ülkenin mezhebe dayalı yönetim sisteminde Hıristiyanlar tarafından 'koruyucu' olarak görülüyor. Ancak birçokları da Avn'ı yolsuzluklar ve Hizbullah'ın etkisinin artmasına izin vermekle suçluyor. Avn 2006 yılında, Sünni siyasetçi Saad Hariri'nin yeniden başbakanlığa geldiği bir anlaşma çerçevesinde, hem Hizbullah'ın hem de Maruni Hıristiyan rakibi Samir Caca'nın desteğiyle cumhurbaşkanı seçilmişti.

Görevindeki son haftada da, ABD'nin arabuluculuğunda İsrail'le varılan deniz sınırı yetkilendirme anlaşmasını imzalamıştı. (DIŞ HABERLER)