Başkent Erbil’den seyahat için Türkiye’ye giden Kürt aile dün Mersin’de ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Saldırıda ağır yaralanan Muştaq Mahmud Kerim, Anamur Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Kürdistan Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, Hevidar Zana’nın sorularını yanıtladı.

Sefin Dizayi, Mersin’de Kürt aileye yapılan ‘insanlık dışı’ saldırıyı kınadığını belirterek, “Muştak Mahmut beyle konuştum Allaha çok şükür sağlık durumları iyi” dedi.

Saldırıya ilişkin gereken yasal sürecin başlatılması için Türkiye Erbil Başkonsolosluğuyla irtibata geçildiğini ifade eden Dizayi, “Türkiye yetkililerinin bu konuda isabetli bir karar vermelerini umuyoruz” dedi.

Diyarbakır Barosu’na teşekkür

Sefin Dizayi şunları söyledi:

“Aldığımız bilgilere göre saldırganlar gözaltına alındı ve hukuki süreç başlatıldı. Bu vesileyle olayın başlangıcından itibaren konuya el atan Diyarbakır Barosuna teşekkür ediyoruz. Söz konusu saldırıları da şiddetle kınıyoruz. Onlar bizim vatandaşlarımız ve özgürce seyahat etme hakkına sahiptirler, diğer yandan bizim vatandaşlar Türkiye’ye giderek para harcayıp ekonomiye katkı sunuyorlar. Dolayısıyla bu tür olayların yaşanmaması gerekiyor. Saldırıya maruz kalan Muştak beyle yaklaşık 10 dakika konuşup sağlık durumuyla ilgili bilgi aldık. Hastanede tedavileri devam ediyor. aldığımız bilgilere göre 3 kişi gözaltına alındı. Türkiye Erbil Başkonsolosluğuyla yaptığımız görüşmelerde de kendilerine bu olayın yasal prosedürlerle çözülmesi gerektiğini ilettik.

“Ceza caydırıcı olmalı ki bir daha emsalleri tekrarlanmasın”

Barodaki avukatlar aracılığıyla Muştak Mahmut resmi bir şekilde saldırganlardan şikayetçi oldu, dolayısıyla bu dosya Türkiye kanunları ve yasaları çerçevesinde yargıya taşınacak ve böylece karar verilecek. Saldırganlara verilecek ceza caydırıcı olmalı ki bir daha bu tür saldırılar özellikle turistlere karşı tekrarlanmasın.”

Öte yandan, ailenin yakınlarının Türkiye’ye gitmek amacıyla acil bir şekilde vize almak için Erbil Başkonsolosluğu ile iletişime geçtiği ve Başkonsolosluğun da gerekli kolaylığı sağlayacağını aileye ilettiği öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Muştak Mahmut’un kardeşi Bestun Mahmud Kerim ağabeyi, eşi ve çocuklarının sağlık ve psikolojik durumlarının iyi olmadığını belirterek olaya ilişkin şunları söyledi:

“İçinde 4 kişinin bulunduğu bir otomobil, seyir halindeyken abimi sıkıştırmaya başladılar. Birkaç kez aracı önlerine kırarak abimleri şarampole yuvarlamaya çalışmışlar. Daha sonra araçla abimin önü kesip araçtan inip abime saldırmaya başlamışlar. Abim elinden geldiğince kendisini savunmaya çalışmış ama bize gelen bilgilere göre saldırganlar abimin eşine ve çocuklarına da saldırmışlar. Çocukları çok kormuş ve şok geçirmişler, çok kötü durumdalar ve psikolojileri bozulmuş durumda en yakın zamanda yanlarına ulaşmam gerekiyor” dedi.

"Vatandaşlarımıza yönelik bu tür saldırılar kabul edilemez"

Erbil Valisi Omid Xoşnav, Mersin’de yaşanan olaya ilişkin olarak, nerede olursa olsun vatandaşlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Sosyal medyada yayımlanan bir videoda Erbilli bir ailenin Türkiye’nin Mersin ve Adana illeri arasında insanlık dışı bir şekilde bir kaç kişinin saldırısına uğradığı ve darp edildiği görülüyor. Valimiz Omid Xoşnav, aile ve yakınlarıyla iletişime geçerek saldırganların tutuklanarak gerekli cezaya çarptırılması için resmi kurumlarla görüştüğü konusunda aileyi temin etti” denildi.

Vali Xoşnav, aile ile yaptığı görüşmede, “Siz bizim vatandaşımızsınız. Nerede olursa olsun vatandaşlarımıza yönelik bu tür saldırıları kabul etmiyoruz ve reddediyoruz” dedi.

Konu ile ilgili Kürdistan Bölgesi Hükümeti Dış İlişkiler Birimi ve Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu yetkilileriyle görüşen Omid Xoşnav, Türkiye Başkonsolosluğunun kamuoyuna konu ile ilgili açıklama yapmasını istedi.

Xoşnav, taleplerini şu şekilde sıraladı:

1-Konu ile ilgili bir an önce inceleme başlatılarak söz konusu aileye yönelik insanlık dışı saldırının sebeplerinin ortaya çıkarılması ve faillerinin yasalara göre en ağır şekilde cezalandırılması.

2- Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğundan vatandaşlarımıza yönelik saldırı ile ilgili resmi bir açıklama ile kamuoyunu bilgilendirmesini istiyoruz.

3-Erbil Valiliği olarak, ne şekilde ve gerekçe ile olursa olsun bu tür saldırıları kabul etmiyoruz ve doğru olmayan bu saldırıyı sert bir şekilde kınıyoruz. Nerede olursa olsun vatandaşlarımıza yönelik saygısızlık yapılmasını kabul etmiyoruz.

İran'ın dini lideri Hamaney'den net mesaj: İsrail'e karşı yaptırımlar artacak İran'ın dini lideri Hamaney'den net mesaj: İsrail'e karşı yaptırımlar artacak

"Diyarbakır Barosu’ndan Mersin’de saldırıya uğrayan Erbilli aileye destek"

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, Mersin’in Bozyazı ilçesinde ırkçı saldırıya uğrayan aileye destek vermek üzere Mersin’e gitti.

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Mersin Bozyazı da yaşanan bu ırkçı saldırıya ilişkin Baro Başkanımız Av. Nahit EREN ve Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Mehdi ÖZDEMİR saldırıya uğrayanlara hukuki destek sunmak ve dayanışmada bulunmak üzere Mersin’e gitmek için bu sabah yola çıkmışlardır” denildi.

Baro Başkanı Nahit Eren de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Kürdistan Bölgesel Yönetiminden Mersin’e seyahat eden kişilere yönelik ırkçı saldırıyı/linç girişimini kınıyorum. İnsanlığa karşı işlenmiş bu suçun failleri hakkında hızlı ve etkin bir soruşturma talep ediyor, ilgili savcılığın kamuoyunu acilen bilgilendirmesini talep ediyorum” dedi.

Eren, Diyarbakır Barosu’nun mağdurlara gerekli hukuki desteği sunacağını ve soruşturmanın takipçisi olacağını vurguladı.

Kürt aileye yönelik ırkçı saldırıya birçok kesimden sert tepki gösterildi. Ancak ırkçı saldırı ile ilgili şu ana kadar resmi kurumlardan bir açıklama yapılmadı.

Ne olmuştu?

Kürt aile Mersin’in Bozyazı ilçesi virajlar bölgesinde faşist bir grubun saldırısına uğradı. Saldırı sonucu bayılan ve ağır yaralanan Muştak Mahmut Kerim hastaneye kaldırıldı.

Rûdaw’a konuşan olayın canlı tanığı Cihan Kutluk, “Adana’dan Antalya’ya doğru giderken Mersin Bozyazı ilçesi virajlar bölgesinde öğleden sonra saat 16:00 civarlarında arabalarının önleri kesilmiş bir ailenin 4 kişi tarafından darp edildiğini gördük. Adama ve 12-13 yaşlarındaki erkek çocuğuna taşlarla saldırıyorlardı ve taşlarla kafalarına vuruyorlardı. Adam bariyerlere doğru savrularak bayıldı. Adamı uçurumdan atmaya çalıştılar” dedi.

Kerim eşinin ve çocuklarının da darp edildiğini belirten Kutluk, Ramazan Bayramı’nın birinci günü olması nedeniyle yol verme kavgası olduğunu düşündüğünü ama olayın gerçekte öyle olmadığını gördüğünü ifade etti.

“Kürtlere küfürler ederek bozkurt işareti yaptıklarını görünce faşist bir saldırı olduğunu anladım” diyen Kutluk, “5 dakika boyunca Kürtlere küfürler savurdular. Adamı alarak cipine bindirdim ve Jandarma noktasına ulaştırdım. Sonra da ambulansı çağırarak hastaneye ulaştırdık. Daha sonra karakola giderek olayla ilgili ifade verdim” diye konuştu.

Rûdaw’a gönderilen videoda Kürtçe konuşan ailenin saldırıya uğradığı görülüyor. Görüntülerde saldırganların kullandığı arabanın Honda Civic marka olduğu ve plakasının 01 YG 428 olduğu görülüyor.

Saldırıya ilişkin 3 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.