Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi ziyareti sonrası Şükran Güngör Kültür Merkezi'nde kanaat önderleri ve muhtarlarla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın 'Bu soru sorulur mu?' sözlerine tepki göstererek, “Soru sormanın insan için vazgeçilmez olduğunu hala bilmiyorlar. Soru sorduğunuz zaman bir ülkede kalkınma olur” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

‘BU TABLO TÜRKİYE'NİN HAKETTİĞİ TABLO DEĞİL’

Bu tablo Türkiye'nin hakettiği tablo değil. Bu tablodan çıkmamız lazım. ‘Sorumluluğum var’ dedim evet sorumluluğum var. Siyaset kurumu nasıl olmalı, siyasetçi nasıl olmalı? Acaba halkına sürekli yalan söyleyen birisi mi ülkeyi yönetmeli, yoksa soru sormaktan korkmayan bir siyasetçi mi olmalı? Elbette her ülkenin karşılaştığı sorunlar olabilir. Ama sorunlar var diye ortalığı gül pembe göstermek doğru değil. Sorun varsa çıkarsınız milletin karşına, devletin böyle bir derdi var dersiniz.

‘YÖNETENLER MİLLETİNE HESAP VERMEK ZORUNDADIR’

Söylediğiniz zaman suçlu konuma geliyorsunuz. İktidarı hiç eleştirmeden ne yapılması gerektiğini maddeler halinde sıraladık, şunları yapın dedik. 27 buçuk yılımı devlete verdim. Herkes beni sosyal sigortalardan bilir, uzun yıllar Maliye Bakanlığında da çalıştım. Para nasıl harcanır, tasarruf nasıl yapılır bütün hayatım bunlarla geçti. Para toplayan bir birimde yöneticiydim. Para toplamak kolay, vergileri toplamak kolay bir yere bu parayı gönderirken ama n doğru yere harcansın diye titreyerek gönderiyorduk. Devleti yönetenler milletine hesap vermek zorundadır. Hesap vermeyen bir siyaset demokrat olamaz. Vatandaş vergisini veriyorsa, o iktidarın bu parayı nereye harcadığını söylemesi lazım. Bizde bilelim ki vergilerimiz şuraya bura gidiyor.

‘BUNLAR ŞİMDİ DEVLET SIRRI OLDU’

Yol yapılıyor, havalimanı yapılıyor, hastane yapılıyor yapılsın. Sorduğumuz çok masum bir soru var. Kaça yaptınız bunu? Bunun cevabını alamıyoruz. Sadece ben değil meclisteki 600 milletvekili de bilmiyor. Devlet sırrı diyorlar. Devlet sırrı yol, havalimanı, hastane yapılırken devlet sırrı değildi de ne oldu da bunlar şimdi devlet sırrı oldu.

‘İLK GÜNAH İŞLENİYOR’

Yol yaptınız güzel. Sadece soruyoruz, kaça yaptınız? Bunun cevabını alamıyoruz. Devlet sırrı... Noldu da devlet sırrı oldu? Bir soru sorduk 128 milyar dolar nerede diye. En basit soru. Merkez Bankası evet döviz satardı, sonra bunu kendi internet sitesine koyardı biz de öğrenirdik. 128 milyar doları satan Merkez Bankası değil, birinci soru o. Kanunla bu yetki Merkez Bankası'na verilmiş. Para milletin parası. Devleti yönetenler şunu söylüyor, Merkez Bankası'nın parasının nereye gittiği sorulur mu diyorlar. E sorulur, bütün demokrasilerde sorulur.

Niye bu soruyu soruyorsunuz? Pek çok alanda sorunumuz var. TL eriyor... Türkiye Cumhuriyeti devletini yöneten hükümet kendi vatandaşından dolar üzerinden borç alıyor. Buna ilk günah denir iktisatçılar arasında. O günah işleniyor şimdi. Hani milliyetçilik, hani vatanseverlik? Bu tabloyu sizler yaşıyorsunuz, ben de yaşıyorum. Biz buhranı nasıl aşacağız.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Milletin omuzlarına yüklenen yük her geçen gün artmasın. Bunun için çağrı yaptım, sandığı koyun milletin önüne seçim yapalım. Kimse vatandaştan korkmasın, kaçmasın. Bu olmaz diyorlar. Bu olmazsa, vatandaş bu yükü daha çok çekecek ve yük giderek artacak. Enflasyon rakamları artıyor, bunun yükünü kim çeker... Vatandaş çeker, esnaf çeker. Asgari ücret verdiler eridi gitti. Adı konmamış vergidir enflasyon, vatandaştan alırsınız bunu. Kamu ürünlerine zam yaparsınız alırsınız. Buradan Türkiye'nin çıkması lazım. Türkiye'yi buradan çıkaracak iktidarın belli stratejilerinin olması lazım.

53 ilde operasyon.. 1 ton 43 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi 53 ilde operasyon.. 1 ton 43 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

‘FARKLI DÜŞÜNCEDEN KOPMAMAK LAZIM’

Çiftçiyi ayağa kaldırmanın yolu, kırsala bizim sözümüzdür, eğer tarım yapılıyorsa mutlaka her köye bir ziraat mühendisi görevlendireceğiz. Hayvancılık varsa, veteriner tahin edeceksin oraya. Dışarıda işsiz var bir sürü insan, niye bunları yapmıyorsunuz. Para yok ödeyemeyiz. E elin adamına ödüyorsun.

Mahvettiler üniversiteleri. Farklı düşündü diye üniversite hocalarının çoğunu KHK ile üniversitenin dışına attılar. Üniversitelerin her türlü düşüncenin özgürce tartışıldığı yerlerdir. Devleti yöneten bir kişi bunu bilmiyorsa, o kişinin devlete vereceği hiçbir fayda yoktur. Farklı düşünceden kopmamak lazım.

‘REJİM DEĞİŞTİ, HER ŞEY SARAY'DA’

128 milyar dolar nerededir sorulur mu diyor. Soru sormanın insan için vazgeçilmez olduğunu hala bilmiyorlar. Soru sorduğunuz zaman bir ülkede kalkınma olur. Eğer üniversitelerde farklı düşünen insanları cezalandırırsanız orada büyümeyi sağlayamazsınız. Parlamento. İşlevini yitiren bir kuruma dönüştü parlamento. Çıkın sorun bakalım bakan isimlerini. Kaç kişi sayabilir. Hesap soruyoruz, bakan yok. Niçin? Rejim değişti, her şey Saray'da.