- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 'insanca yaşayacak bir ücret' talebiyle alanlara çıktı. TÜİK bölge müdürlükleri ile meydanlarda kitlesel basın açıklamaları yapan KESK üyesi kamu emekçileri, "TÜİK verileri ile yoksullaşıyoruz. TÜİK’in saçma sapan rakamlarına göre değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz" çağrısında bulundu. Yapılan açıklamalarda, 20 yıl önce asgari ücretin üç katını aşan ortalama kamu emekçisi maaşının bugün asgari ücretin sadece 500 TL üzerinde olduğuna dikkat çekildi.

Ankara’da KESK üyesi kamu emekçileri, TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesinde TÜİK binasının önüne gitmek isteyen kitle, abluka altına alınarak alandan uzaklaştırıldı. Evrensel'in aktardığına göre, kamu emekçileri, engellemelere rağmen TÜİK yakınlarında açıklama yaptı.

Altın Fiyatlarında Tarihi Rekor: Citi'den Şok Tahmin 3 Bin Dolar Altın Fiyatlarında Tarihi Rekor: Citi'den Şok Tahmin 3 Bin Dolar

ÜNALMIŞ: EN DÜŞÜK MAAŞ YOKSULLUK SINIRI ÜZERİNDE OLMALI

KESK Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış burada yaptığı konuşmada, enflasyon düzeyindeki zammın '0' zam olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. Kalıcı olan insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir. Bunun da yolu en düşük kamu emekçisinin gelirinin maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla, yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir. KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine, her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için ‘Hak verilmez, mücadele ile alınır’ şiarı ile tüm yurtta alanlardayız. Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri, bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz."

DİYARBAKIR'DA TÜİK ÖNÜNDE EYLEM

KESK Amed Şubeler Platformu da, TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Ne Memur-Sen’in satış sözleşmesi ne TÜİK’in sahte enflasyonu, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” pankartının açıldığı eylemde, gerçek enflasyonun perdelenerek, çalışanların yoksulluğa mahkum edildiği ifade edildi.

KESK Kayseri Şubeler Platformu ise "Sefalet ücretini kabul etmiyoruz" sloganıyla TÜİK önünde basın açıklaması yaptı. KESK üyesi kamu emekçileri Kars’ta da TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı.

'GERÇEK BİR TOPLU SÖZLEŞME YAPILMALI'

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde, açıklanan enflasyon rakamını protesto eden kamu emekçileri adına konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven, TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını, açıklanan enflasyon rakamı ile halkın hissettiği enflasyonun çok farklı olduğunu söyledi. Güven taleplerini şöyle sıraladı:

"Anayasal hakkımız olan kadro hakkı tüm kamu çalışanlara eşit adil bir şekilde verilmelidir.

TÜİK özerk bir kurum olmalıdır.

Sözleşmeli personel insanca yaşanabilecek bir ücretle kadrolu olması ve görevde yükselme, unvan değişikliği haklarının verilmesi sağlanmalıdır.

Bizler, insanca yaşamak için sadaka değil gerçek bir toplu sözleşme, grev hakkımızla ilgili yasal düzenleme istiyoruz." (EKONOMİ SERVİSİ)