AKP'nin kadın hareketiyle irade savaşı verdiğini belirten Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi aktivisti Ebru Yiğit, “O yüzden İstanbul Sözleşmesi toplumsaldır ve faşizmin çarpışma meydanıdır. Kadınları yalnız bıraktığınız her koşulda sadece kadınlar değil tüm toplum yenilecek” dedi.

Gülistan Doku’nın ailesinden tutuklama talebi Gülistan Doku’nın ailesinden tutuklama talebi

Dört gün sonra İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı olmakla övünen Türkiye, sözleşmenin 10’ununcu yılında imzacı ülkeler arasında çıkan ilk ülke olacak. 20 Mart gece yarısı AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından alınan karar, 1 Temmuz itibariyle kesinleşecek.


Kararın alındığı ilk günden itibaren tepkilerini dile getiren kadınlar, 1 Temmuz’da ülkenin dört bir yanında hayatı durdurmaya hazırlanıyor. Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi aktivisti Ebru Yiğit, sözleşmeden çekilme sürecini ve sonrasını değerlendirdi.
'AKP İLE KADINLAR ARASINDA İRADE SAVAŞININ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ'

AKP iktidarının 2015 yılından itibaren toplumsal muhalefetle hesaplaşmasını kadın hareketinin iradesini kırma üzerinden yürüttüğünü belirten Yiğit, nedenini ise sokağın en aktif dinamiğinin kadın hareketinin olmasına bağladı. Tüm saldırılara rağmen sokaklardan vazgeçilmediğini ifade eden Yiğit, “AKP ile kadınlar arasında bir irade savaşı olduğunu söyleyebiliriz. Sözleşmeden vazgeçme kararıyla birlikte bu savaş kendini daha net gösterdi. Kararı tanımayan kadınlar, ‘yükümlülüğün sözleşmeyi uygulamak’ demiş oldu” ifadelerini kullandı.

'BÜTÜN TOPLUM YENİLECEK'

Sözleşmeden çekilme kararının ayrıca toplumsal saflaşma yarattığını belirten Yiğit, sözleşmeye karşı çıkanların AKP tarafında yer aldığını söyledi. Sözleşmeyi sahiplenenlerin ise “kutsal aile” ve “makul kadın” üzerinden hedef alındığını anımsatan Yiğit, “En son kadın hareketinin karşısına AKP’li kadın vekiller çıkartıldı. Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan, sözleşmeden çekilmeyi savunamazken, kadın vekiller aracılığıyla bunun izahı yapılmaya çalışıldı. Çünkü faşizmin önündeki en güçlü barikat kadın hareketi. Bu barikat yıkıldığı an AKP saldırgan politikalarını fütursuzca bütün toplumsal yaşama boca edecek. O yüzden bugün kadın hareketinin kazanımlarını savunmak faşizmin önündeki barikatı güçlendirmek anlamına geliyor. O yüzden İstanbul Sözleşmesi toplumsaldır ve faşizmin çarpışma meydanıdır. Bu meydanda kadınları yalnız bıraktığınız her koşulda sadece kadınlar yenilmeyecek. Bütün toplum yenilecek” dedi.

MÜCADELE YÜKSELECEK

1 Temmuz itibariyle kadın özgürlük mücadelesinin ileriye taşınacağını vurgulayan Yiğit, şöyle devam etti: “Bu, bize faşizm karşısında eşitlik ve özgürlük mücadelesini dünden farklı araçlarla devam etme sorumluluğu veriyor. Parçalı olan kadın hareketi, faşizmi yıkmanın güncel sorumluluğu etrafında bir araya gelecek. Dolayısıyla sözleşmeye sahip çıkan, ‘kadın cinayetlerine karşı önlem al’ diyen politik hattımız yeterli gelmeyecek. Doğrudan AKP faşizmini yıkmayı hedefleyecek politik bir mücadele hattına girme anlamına gelecek. Bu da mücadelenin daha da sertleşeceği, yükseleceği bir dönemecin bizi beklediği anlamına gelecek.” (MA)