Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Meclise gönderilen fezlekelerde, milletvekilleri hakkında yöneltilen suçlamalar ortaya çıktı. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede’nin 5 Mart 2019 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesi seçim bürosunun açılışında yaptığı konuşmalar nedeniyle, fezleke hazırlandı.

Başkan Dündar Çukurca Belediyesinin toplam borcunu açıkladı Başkan Dündar Çukurca Belediyesinin toplam borcunu açıkladı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak, TBMM Başkanlığına gönderilen fezlekede, Dede’nin konuşmaları nedeniyle yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

Fezlekede, Sait Dede’nin, yerel seçimlere doğru 5 Mart 2019 da yaptığı konuşmaya yer verildi. Dede’nin, “Leyla Güven tam 118 gündür mutlak tecrit kaldırılması için açlık grevine başlamıştır.

Bu tecrit şu an bütün, mutlak tecrit kaldırılması için şu an Türkiye’deki bütün siyasi tutsaklar Strazburg’da, Galler’de, Hewler’de büyük bir direniş sergilemektedir” sözleri örgüt propagandası yapmak ve suçu ve suçluyu övme suçu olarak değerlendirildi.

Dede’nin İmralı’daki tecrite yer verdiği konuşması da suç ve suçluyu övme kapsamında değerlendirildi. Dede, seçim bürosunun açılışında şu konuşmayı yapmıştı:

“Değerli arkadaşlar öncelikle bahsetmemiz gereken konu İmralı’da başlayan Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, bu tecrit sadece İmralı Adasında değildir. Bu tecrit sadece Sayın Öcalan üzerinde değildir. Bu tecrit Sayın Öcalan üzerinden başlayıp toplumun tüm kesimlerine, tüm muhaliflerine tüm Ortadoğu’ya ve tüm kazanımların… tecrittir.

Hakkari Milletvekilimiz Sayın Leyla Güven tam 118 gündür mutlak tecrit kaldırılması için açlık grevine başlamıştır. Bu tecrit şu an bütün, mutlak tecrit kaldırılması için şu an Türkiye’deki bütün siyasi tutsaklar Strazburg’da, Galler’de, Hewler’de büyük bir direniş sergilemektedir. ”

‘MİLLETVEKİLİNİN DOKUNULMAZLIĞININ SİYASİ FAALİYETLERİ NEDENİYLE KALDIRILMASI İSTENEMEZ’

Dede’nin, dönemin Başbakanı Erdoğan’ın “Kürdistan’a gitsinler” şeklindeki ifadelere verdiği yanıt da fezlekede suç olarak değerlendirildi.

Dede, konuşmasında Erdoğan’a, “Biz Şemzinan’dan Cumhurbaşkanına diyoruz ki, biz bu toprakların en kati halklarıyız. Hiçbir yere gitmiyoruz. Ankara’da bizimdir, Şemzinan’da bizimdir, Antep’te bizimdir. Ama gidecek biri varsa o da bellidir” sözleriyle yanıt vermişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezlekede, Sait Dede’nin bu suçlardan yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması talep edildi.

Dede," Bu konuşmanın partisinin seçim bürosunun açılışında gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Suç konusu olarak önümüze konulan konuşmalar siyasi faaliyetlerimiz kapsamındadır. Bir milletvekilinin dokunulmazlığının siyasi faaliyetleri nedeniyle kaldırılması istenemez” diye konuştu.
Sait Dede hakkında hazırlanan fezleke sayısı bu fezleke ile birlikte 38’e ulaşmış oldu.