İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamalarını yargıya taşımasına ilişkin, "Gülelim mi ağlayalım mı? İçişleri Bakanı bilmez mi bakanların yargılanması Meclis'te olur" tepkisi gösteren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP'Ye çağrı yaptı. Sancar, "Madem bakanınız kendisi dilekçe verdi gelin Meclis'te bir soruşturma komisyonu kuralım" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında gündeme dair konuştu. Konuşmasına mevsimlik tarım işçilerinin durumuna değinerek başlayan Sancar, "Mevsimlik tarım işçileri, asgari yaşam şartlarının sağlanmadığı, insanlık onuruyla bağdaşmayan koşullarda ekmek parası peşindeler. Çocuklar, eğitim imkanlarından yoksunlar. Kadınların sorunları ise dağ gibi. İnsanlarımızın onuruna yakışır şartlarda yaşaması için varımızı yoğumuzu ortaya koyacağız" diye konuştu.

'BU VİDEO ÜLKENİN İÇİNDE BULUNDUĞU TRAJEDİYİ ANLATMAKTADIR'

"Halkın cebi ve sofrası yangın yeri... 17 günlük güvencesiz kapanma dönemi, insanların açlık ve sefaletle baş başa bırakıldığı bir dönemi hep birlikte yaşadık" diyen Sancar, şöyle devam etti:

"Uluslararası rapolara göre Türkiye, sefalet endeksinde Güney Afrika'dan sonra 2. sırada yer almaktadır. IMF'nin son raporuna göre; mutlak yoksul sayısı 3 milyon kişi artarak 10 milyona varmıştır. Genç işsizlik yüzde 40'lara dayandı.

Geçenlerde bir video vardı... ABD'de çalışma izni alan bir genç sevinçten çığlıklar atıyordu. Bu video, ülkenin içnde bulunduğu trajediyi anlatmaktadır. Bu yılın ilk üç ayında kapanan iş yeri sayısı 29 bin. İcra dairelerine gelen dosya sayısı günlük 100 bin. Hiçbir şey olmamış gibi kademeli normalleşmeye geçiyoruz diyorlar."

'AŞILANDIM' MASKESİ TEPKİSİ: UTANÇ VESİKASIDIR

Pandemi yönetiminin turizm sezonuna göre gerçekleştirildiğini belirten Sancar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'aşılandım' maskelerine de sert tepki gösterdi. Sancar, söz konusu maskeler için, "Bu bir utanç vesikasıdır. Bu bir iktidarın; halkını parya olarak gördüğünün en açık itirafıdır" ifadelerini kullandı.

'17 GÜN SARAY'IN KAPATIN'

Sancar, 17 günlük güvencesiz 'tam kapanma' dönemine de, "Bu ülkede ne yaşanırsa yaşansın hep halka fedarkarlık yaptırırlar. Kendileri fedakarlık yapmayı düşünmezler. 17 gün Saray'ı kapatın, yandaşlara verdiğiniz musluğu kapatın; gelir kaybına uğrayan milyonlarca insanın güvencesi sağlanır" sözleriyle tepki gösterdi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in itiraflarıyla 'devlet-mafya' ilişkisinin yeniden gözler önüne serilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sancar, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Erdoğan'ın, "Suç çeteleri zehirli bir yılan gibidir. Onlarla aynı çuvala girerseniz daha sonra başınıza geleceklere rıza göstermiş olursunuz" sözlerine atıf yapan Sancar, "Zehirli yılanlarla aynı torbaya girdiğinizde sonucunun ne olacağını dün AKP Genel Başkanı söyledi. Bu suç düzeniyle hep birlikte mücadele edersek başarı elde ederiz" diye konuştu.

AKP'YE 'KOMİSYON KURALIM' ÇAĞRISI

"Gerçek bir yüzleşme ve adalet, barış üzerine kurulu bir geleceği inşa etme yolunda en geniş kesimler bir araya gelmedikçe bu kısır döngü böyle devam eder" diyen Sancar, İçişleri Bakanı Soylu'nun Peker'in iddialarını yargıya taşımasına ilişkin de şöyle konuştu:

"İçişleri Bakanı, yargıya başvurmuş. Buna gülelim mi ağlayalım mı? İçişleri Bakanı bilmez mi bakanların yargılanması Meclis'te olur. Hadi diyelim normal bir yargı var; yine kendisiyle ilgili soruşturma yapılması için bir bakan yargıya başvurduğu anda istifa eder. Kendisi görevdeyken delilleri kim toplayacak? Emrindeki polisler. AKP'ye çağrı yapıyoruz; madem bakanınız kendisi dilekçe verdi gelin Meclis'te bir soruşturma komisyonu kuralım."

HELALLEŞME TARTIŞMASI: ÖNCE YÜZLEŞECEKSİNİZ

DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü DEM Parti Eşbaşkan adaylarından halka 'çözüm' sözü

Sancar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı 'helalleşme' tartışmasına ilişkin de, "Helalleşme istiyorsanız önce yüzleşeceksiniz. Sebep olduğunuzu itiraf ettiğiniz sorunların nedenini açıklayacaksınız" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail ordusunun Filistin halkına yönelik saldırılarına tepki gösteren Sancar, "Filistin halkının acılarını paylaşıyoruz ve zulüm gören Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğumuzu bir kez daha söylüyoruz" dedi. Sancar, iktidarın Filistin'e ilişkin tutumuna da, "Saray'ın iki yüzlülüğünü de unutmamak lazım. Filistin halkının acıları züerinden kendi iktidarlarına destek yaratmaya çalışıyorlar" sözleriyle tepki gösterdi.

KAYPAKKAYA'YI ANDI

Sancar, konuşmasını Türkiye devrimci hareketinin önemli isimlerinden İbrahim Kaypakkaya'yı anarak sonlandırıldı. Katledilişinin 48. yılında Kaypakkaya'yı anan Sancar, "Tarihe ser verip sır vermeyen yiğit olarak geçti. Kaypakkaya'nın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.