Hakkında kapatma davası süren Halkların Demokratik Partisi (HDP) daha önce ertelediği büyük kongreyi önümüzdeki aylarda yapma kararı aldı.
HDP’nin 5. Olağan Büyük Kongresi’nin haziran sonu, temmuz başında yapılması planlanıyor.

Hazırlıklar başladı, kapatma davasının gölgesinde yapılacak kongrenin mesajının, “Biz varız, buradayız, bir yere gitmiyoruz" olması bekleniyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, kongre öncesi parti politikalarının belirlenmesi açısından önem taşıyan bölge konferanslarına başlandı.

"Büyük Mücadele Büyük Direniş" sloganıyla yapılan konferansların Karadeniz ve İç Anadolu ayağı tamamlandı.

Önümüzdeki günlerde de diğer bölge konferansları yapılacak. "Yaşanan yoğun saldırılara karşı HDP’nin güçlenme, örgütlenme ve geleceğe hazırlanma süreci"nde neler yapılabileceğinin ele alındığı konferanslarda ortaya çıkan sonuçlar genel merkeze iletilecek.

Gözden kaçırmayın
Saray’daki oyuncak hırsızlığının detayları
Saray’daki oyuncak hırsızlığının detayları
Büyük kongrenin teknik hazırlıkları kapsamında ise çalışmalar devam ediyor. Kongrenin 2020 yılında olduğu gibi yine Ankara Spor Salonu’nda yapılması planlanıyor. Kongre tarihi için salonun durumuna göre 26 Haziran ya da 3 Temmuz konuşuluyor.

Kongrede Parti Meclisi üyelerinde geçmiş kongrelerde olduğu gibi yüzde 50-60’ı bulan bir değişim yaşanması bekleniyor. Ancak eş genel başkanların durumu henüz belli değil. Bu konunun Mutabakat Komisyonu’nda ele alınacağı, ancak şu ana kadar bu konuda herhangi bir görüşme yapılmadığı ifade ediliyor. Parti kulislerine göre iki eş genel başkanın görevlerine devam etmesi sürpriz olmayacak.

PARTİ MECLİSİ’NDE TAZELENME, YENİLENME İHTİYACI
HDP’li yetkililer daha önce bir yıl erteleme kararı alınan kongrenin şimdi yapılma nedenini üç gerekçeye dayandırıyor. Birinci neden siyasi partilerin 2 yılda bir kongre yapma zorunluluğu. Partiler bunu bir yıl erteleyebiliyor. Ancak HDP bu hakkı kullandığında en geç Şubat 2023 tarihinde kongresini yapmak zorunda kalacak. Parti yetkilileri Türkiye’nin daha yoğun bir seçim havasına gireceği Şubat 2023’te kongre yapmanın zor olacağını ifade ediyor.

CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi CHP'li Burcu Köksal 'Sözlerim dil sürçmesi değil' dedi

Ayrıca kongre yapılsa dahi yeni oluşacak yönetimin deneyime sahip olmadan seçime gitmesinin yaratabileceği sıkıntılara dikkat çekiliyor. Kongre erteleme kararının geri alınmasının ikinci nedeni ise tutuklama, görev değişikliği ve hastalık gibi nedenlerle Parti Meclisi’nin nerdeyse yarı yarıya boşalmış olması. Parti yöneticileri bu konuda da hem seçim sürecini götürecek kadroların artması gerektiğine hem de Parti Meclisi’nde bir tazelenme ve yenilemenin yaratacağı heyecana dikkat çekiyor.

KONGRENİN MESAJI: BİZ VARIZ, BURADAYIZ, BİR YERE GİTMİYORUZ
HDP’nin kongre sürecine girmesinin bir önemli nedeni de tabanda motivasyonu arttırmak. Bir parti yöneticisi bu durumu, "Çok yoğun baskılara, kapatma davasına karşın çok güçlü Newroz kutlamaları, ardından 8 Mart kutlamaları yapıldı. 1 Mayıs’a çok güçlü katılımlar oldu. Tüm bunların ardından bunu güçlü bir kongre ile taçlandıralım istiyoruz. Bu kongre bir anlamda yaşanan onca baskıya karşı "Biz varız, buradayız, bir yere gitmiyoruz" mesajı olacak. Bu nedenle çok büyük bir salonda kongremizi gerçekleştirmek istiyoruz" sözleriyle anlattı.

EŞ BAŞKANLAR DEĞİŞECEK Mİ?
Kongrede Parti Meclisi üyelerinde geçmiş kongrelerde olduğu gibi yüzde 50-60’ı bulan bir değişim yaşanması bekleniyor. Ancak eş genel başkanların durumu henüz belli değil. Bu konunun Mutabakat Komisyonu’nda ele alınacağı, ancak şu ana kadar bu konuda herhangi bir görüşme yapılmadığı ifade ediliyor. Parti kulislerine göre iki eş genel başkanın görevlerine devam etmesi bekleniyor.