Kadir İnanır Yoğun Bakımdan Taburcu Edildi: Sağlık Durumu İyileşme Sürecinde Kadir İnanır Yoğun Bakımdan Taburcu Edildi: Sağlık Durumu İyileşme Sürecinde

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürtçenin eğitim dili olması, baskı politikalarının son bulması, anayasada tanınması için geçtiğimiz aylarda yol haritası hazırlayıp kamuoyuna duyurdu. Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu, bu kapsamda HDP içinde Kürtçenin yaygın kullanılması için 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde Kürtçe (Kirmanckî-Kirdkî-Zazakî-Kurmancî) eğitim vermeye başlayacak.

EŞ GENEL BAŞKANLAR DA KATILACAK

İlk etapta HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Parti Meclisi (PM), Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Kadın Meclisi, Milletvekilleri, İl ve ilçe eşbaşkanları ve yöneticileri ve danışmanların da içinde olduğu 200’e yakın partili Kürtçe eğitim alacak. Eğitimler başlangıçta Kirmanckî ve Kurmancî lehçelerinde 4 farklı seviyede online verilecek.

HDP’nin başlatacağı kampanyayla ilgili Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu Eşsözcüsü Salim Kaplan, kampanya kapsamında Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu.

‘EKSİKLERİMİZ VARDI’

HDP’nin kuruluşundan bu yana dil üzerindeki baskı politikaları ile mücadele ettiklerinin altını çizen Kaplan, “HDP ve dil ilişkisini şu cümle ile anlatmak daha yararlı olur; dil düşünceyi yaratır, düşünce tarihi yaratır, tarih bir ulusu yaratır. Tüm toplumlar için dil önemlidir, HDP de bu önemde dile yaklaşıyor. HDP tüzüğünde de çok dilliliği, kültürü, inancı savunur. Kürtçenin eğitim dili olması için çoğu sefer taleplerimizi kamuoyu ile paylaştık. Ancak yaptığımız çalışmalar ile HDP içinde Kürtçenin yaygınlaşmaması arasında bir tezatlık vardı. Bu konuda eleştiriler alıyorduk, eksiklerimizi vardı” ifadelerini kullandı.

RESMİ DİL OLMA ÇALIŞMALARI

Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu’nun 10 kişiden oluştuğunu aktaran Kaplan, “Komisyonda MYK’dan 2, PM’den 1, milletvekili 4 ve danışman arkadaşlarımızdan da 4 kişi yer aldı” dedi.
Kaplan, tüm parti yapılarından kişilerin yer aldığı ilk eğitime 200 kişinin katılacağını belirtti. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da eğitimlere katılacağını aktaran Kaplan, “Komisyonun görevleri sadece eğitim vermek değil, Kürtçenin resmi dil olması içinde çalışmalar yapacak. Uluslararası diplomasi sahasında da çalışmalarımız olacak. Kürtçe alanında çalışmalar yapan dernek, yazar, sanatçılar ile birlikte hareket edeceğiz” diye belirtti.

ASİMİLASYON POLİTİKALARI

Türkiye’nin kuruluşundan bu yana Kürtçe üzerinde baskı ve asimilasyon politikalarının olduğuna dikkati çeken Kaplan, “Kürtçeyi yok etme, ortadan kaldırma politikaları hep yürütülüyor. Ancak faşist AKP-MHP iktidarı bu politikalara hız verdi ve daha fazla derinleştirdi. He ne kadar TRT-6 ve üniversitelerde bölümler açılmış olsa da bunlar da asimilasyonun bir aracı haline getirildi. Üniversitelerde Kürtçe öğretmek için değil Kürtçeyi daha fazla asimile etme üzerine politikalar yürürlüğe girdi. Son yıllarda bu baskılar daha fazla karşımıza çıkıyor. Kürtçe konuştuğu için insanlar öldürüldü” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

HDP’nin Kürtçe üzerinde baskılar son bulana kadar mücadele edeceğini de vurgulayan Kaplan, “Kürtçe tehlike altında olduğu sürece, asimilasyon politikalarının son bulması için mücadele edeceğiz. Kürtçe tarihi, içeriği zengin bir dil. Dile sahip çıkmak insan haklarına sahip çıkmaktır. Bu hassasiyetle HDP bundan sonrada Kürtçenin gelişmesi için mücadele edecek” dedi.

MA/ Emrullah Acar