COLEMERG/HABER; Hakkâri Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği ve bileşenleri, Hakkâri Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Hakkâri Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Şemdinli Esnaf ve Sanatkârlar Şoförler ve Otomobilciler Odası, mülk sahiplerine ve belediyelere, pandemi ve kurdaki dalgalanmadan etkilenen yerel esnafa yeni yılda kiralarına zam yapmama veya kiralarda indirim çağrısında bulundular.

“KISITLAMA BİTTİ DERKEN, EKONOMİK KRİZ ÇIKTI”

Odaların yayınladığı ortak yazılı açıklamayı okuyan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin,” Bilindiği üzere dünyayı saran Covid-19 salgınında Esnaf ve Sanatkârlarımız yaklaşık 2 yıl boyunca kısıtlamalara maruz kalmıştı. Tamda kısıtlamalar kaldırılmışken ve esnafımız tekrar işine kavuşmuşken, yaşanan ekonomik kriz nedeni ile esnafımız tekrar iş yapamaz hale geldi. Piyasada ki fiyat belirsizliği ve kurda ki dalgalanmalar vatandaşın alım gücünü düşürdüğü gibi esnaf ve sanatkârlarımızın da satışını düşürmüştür” dedi.

“YEREL ESNAF SİFTAHI MÜŞTERİDEN, BEREKETİ ALLAH’TAN BEKLER”

Ekonomik zorluklarla geçirdiğimiz son 2 yılın ardından olumlu ve iyimser her gelişmeye ihtiyacımız olduğu kuşkusuzdur diyen Tekin,” Hep birlikte huzura, mutluluğa ve ekonomik istikrara hiç olmadığımız kadar ihtiyacımız var. Esnaf ve Sanatkârımız bu zamana kadar en zor şartlar altında üzerine düşen her sorumluluğu fazlasıyla yerine getirdi ve getirmeye devam ediyor. Siftahı müşteriden, bereketi Allah’tan bekleyen anlayıştan başka bir şey de ortaya çıkması zaten mümkün değildir. Cebinde olmasa da, veresiye defterinin kapağını açmayı kendisine yediremeyen ve kimsenin hatırını kırmayan yine yerel esnafımız olmuştur”

“ESNAFIN SORUNLARI ÜST ÜSTE YIĞILDI”

Esnafın bitkin ve çaresiz olduğunu anımsatan Tekin,” Esnafın sorunları üst üste yığılmış ve içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Esnafımız, toplumun ayakta kalması için elinden geleni yaparken, kendisi zorlaşan hayat şartları nedeni ile sürekli sendelemektedir”

“ZİNCİR MARKETLER, PANDEMİ VE EKONOMİ ESNAFIMIZIN BELİNİ KIRDI”

Öncelikli sorunlarının başında zincir marketler geldiğini ifade eden Tekin,” Neredeyse her tarafa açılan üç harfli zincir marketler bu sorunların başını çekmektedir. İlimizde ruhsat makamları, her mahallemize zincir marketlerin açılmasına izin vermiş ve ilimiz ekonomisinin bel kemiği olan esnafımızı hiç dikkate bile almamıştır. Zincir marketlerin zihniyetine göre, bakkallar kapansın, kırtasiyeler iflas etsin, manav ve kasap çalışmasın. Hatta aç ve yoksul bir halde yardıma muhtaç hale gelsin. Mantık budur. Zincir marketlerin bakkal, manav, kırtasiye ve hırdavatçı esnafı karşısında ciddi bir rekabet gücü oluşturduğu açıktır. Bu haksız rekabet ortamından başta bakkallar olmak üzere tam 54 meslek dalında ki Esnaf ve Sanatkârımız olumsuz etkilenmiş ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmışlardır”

Temelli Colemêrg'de: Bu faşist iktidarı yıkacak olan sizin iradenizdir Canlı yayın Temelli Colemêrg'de: Bu faşist iktidarı yıkacak olan sizin iradenizdir Canlı yayın

“MÜLK SAHİPLERİ ESNAFIMIZA YENİ YILDA KİRA ARTIŞI YAPMASIN”

Bu haksız rekabete karşı ayakta kalma mücadelesi veren, sokağımızın ışığı, ilimiz ekonomisinin bel kemiği olan Esnafımıza sahip çıkmak, hepimizin görevi olduğu gibi, ayrıca hepimizin sorumluluğudur diyen Tekin,” Esnafımızın öncelikli sorunlarından birisi de kira maliyetleridir. İlimizde iş yeri ve konut kiralarının yüksek oluşu ve orantısız bir şekilde artırılması hem esnafımızı hem de kiracı yurttaşlarımızı zor duruma sokmaktadır. Yaşanan son süreçlerden sonra çoğu esnafımız kiralarını ödeyemez duruma gelmişti. Hatta çok esnafımız yüksek kiradan dolayı işini kaybetti. Pandemi sürecinde esnafın içinde bulunduğu zor şartlar üzerine Mülk sahiplerine “esnaftan kira almayın” çağrısında bulunmuştuk. Birçok mülk sahibi bu çağrımıza duyarsız kalmamış ve esnafımızdan birkaç kira almamışlardı. Bir kez daha hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bu anlamda, bu kısır döngüden kurtulana kadar, bir kez daha bütün mülk sahiplerine 2022 yılı için kira artışlarında bulunmamaları çağrısı ve ricasında bulunuyoruz”

“ZİNCİR MARKETLERE RUHSAT VERİLMESİN”

Halkımıza, esnafımızı üç harfli marketlere ezdirmemek için esnafına sahip çıkma, alışverişlerinde yerel esnafı tercih etme çağrısında bulunuyoruz diyen Tekin,” Hakkâri il ve ilçelerinde ki Belediyelere de yerel esnafını korumaya, şartları taşımadıkları halde gelişi güzel her sokağa kurdurulan ve ruhsat verilen zincir marketleri azaltmaya hatta kapatmaya ve bundan sonra yeni zincir marketlerin açılmaması yönünde karar almaya çağırıyoruz” diye konuştu.