Çalışma Bakanlığı, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesine ilişkin çalışmasını tamamladı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de geçen günlerde yaptığı açıklamada, "Yaş şartını kaldırırsak emekli olabilecek, şartları dolduran 1,5 milyon insan var. Prime takılanlar olmayacak. 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz" dedi. Ancak işveren cephesinin son günlerde hükümet nezdinde yürüttüğü yoğun görüşmeler sonrasında, mevcut EYT taslağında yer almayan yaş koşulu gündeme geldi.

Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda, düzenlemede revizyon yapılarak, yeniden yaş şartı konulması kararlaştırıldı. ATV muhabiri Salim Salimoğlu'nun bakanlık kaynaklarına dayandırarak aktardığı bilgiye göre, EYT'li kadınların 48, erkeklerin ise 50 yaşında emekli olabilmeleri yönünde prensip kararı alındı.

BEŞTEPE'DE NELER KONUŞULDU?

Salimoğlu, toplantıda konuşulanlara ilişkin şunları söyledi: "Yaş şart getirilmesine yönelik bir prensip kararı alındı. EYT'li kadınlar 48, erkekler 50 yaşına gelmeden emekli edilmesin yönünde görüş birliğine varıldı. En başından beri Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bütçe gerçekliklerine dikkat çekiyordu EYT'yle ilgili düzenleme hakkında. Bu açıklamaları ekranlarda dillendirmiyordu bakan Nebati ama kulislerde yapılan konuşmalarda haberci arkadaşlara bunun vurgusunu hep yapıyordu mutlaka. Diğer yandan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, 8 Eylül 1999 öncesi koşullara dönüleceğini söylüyordu EYT'liler için. Çalışma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma bu yönde iken, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe gerçeklerini ortaya koydu ve külliyede yapılan toplantıda son karar olarak kadınlara 48, erkeklere 50 yaş şartı getirilmesi yönünde bir karara varıldı. Bu bir prensip kararı. Taslağın, pazartesi günü kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne getirilmesi bekleniyor. Erdoğan'ın yaş koşuluna karşı çıkıp çıkmamasına göre taslak kesinleşecek."

Altın fiyatları rekor seviyesini koruyor Altın fiyatları rekor seviyesini koruyor

SOSYAL MEDYADA TEPKİ SELİ

EYT düzenlemesini bekleyenler tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirirken, '#EYTdeYaşKoşulunaHayır' etiketi gündem oldu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'e seslenerek, "İlk günden beri yeni mağduriyetler yaratılmadan bir çözüm için mücadele ediyoruz. Haber kanallarında duyurulan kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı çözüm değildir. Kabul edilemez" dedi.