İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle bitme noktasına gelen Cizre esnafı, “Biz ayakta kalan ölüleriz. İktidar savaştan başka bir şeye harcama yapmıyor, üretemiyor" dedi.

İktidarın savaş politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik kriz, esnafı kepenk açamaz hale getirdi. Şırnak’ın Cizre ilçesinde halk arasında Mobilyacılar Sokağı olarak bilinen Sevgi Sokağı esnafı, işletmelerini satışa çıkardı. Son yıllarda 5 esnafın kepenk kapattığı sokağa kimse uğramaz oldu. Bu durumu iktidarın ekonomi politikalarının sonucu olduğunu söyleyen esnaf “Savaşa değil, halka bütçe” diyerek tepkisini dile getirdi.

30 YILLIK İŞLETMECİ MAKİNALARINI SATIŞA ÇIKARDI: EKMEK PARASINI ÇIKARAMAYACAK DURUMDAYIZ

Sokağın 30 yıllık işletmecilerinden Abdurrahman Bayram (48), 4 aydır kirasını ödeyemediğini söyledi. İş yapamadıklarını dile getiren Bayram, “Daha önce MDF (Ahşap ürün) tabakasını 200 liraya alıyorduk, şimdi 950 lira oldu. Müşteriye fiyat veremiyoruz, arkasını dönüp gidiyor. Artık ekmek parasını çıkartamayacak duruma geldik. Ben makinalarımı satışa çıkarttım” dedi.

‘4 AYDIR KİRA ÖDEYEMİYORUM, EKONOMİK KRİZ YOKSA BU NE?’

Ekonomi politikalarının mobilya sektörünü bitirdiğini ifade eden Bayram, “Eğer ekonomik kriz olmasaydı, bir kilo şeker nasıl 5 liradan 20 kiloya çıkar? 5 kilo yağ nasıl 20 liradan 150 liraya yükselirdi? Bize bunu açıklayın? Bu ekonomik kriz değil de nedir? 3 yıl önce dükkânın kirasını 2 ay öncesinden veriyordum. Ama şimdi 4 aydır veremiyorum. Ben daha önce 7 bine yaptığım ürünler, şimdi 30 bin liraya mal oluyor” diye anlattı.

‘BİZ AYAKTA KALAN ÖLÜLERİZ’

İktidarın tüm harcamaları savaşa yaptığını, esnafı düşünmediğini söyleyen esnaf Nimet Akalın (40), “Yıllardır bu mesleği sürdürüyorum, böyle bir dönem görmedim. Daha önce çek ile bu işi yürütüyorduk, artık çek de vermiyorlar. Peşin para yoksa iş de yok. Bir menteşe dahi 2 liradan 8 liraya çıktı. Çalışsak da çalışmasak da zarardayız. Biz ayakta kalan ölüleriz. İktidar savaştan başka bir şeye harcama yapmıyor, üretemiyor. Bütün kaynakları, parayı silaha, savaşa ve askere veriyor” şeklinde konuştu.

Serbest piyasada döviz fiyatları Serbest piyasada döviz fiyatları

‘GELİP OTURUP GİDİYORUZ’

“Artık eve gitmekten utanacak hale geldik” diyen esnaf Kenan Üründü (43), “Bir yıldır doğru düzgün iş yapmadık. Benim kiramın üzerinden 5 ay geçti, hala ödeyemedim. Sabah buraya geliyoruz oturuyoruz, akşam eve gidiyoruz. Artık eve ekmek götüremiyoruz. Psikolojimiz bozuldu. Bu kriz bizi çok kötü etkiliyor. Böyle devam ederse, dükkanı kapatıp eve gideceğiz” dedi. (MA)