-Ertuğrul Kürkçü, seçimler ve ittifaklar tartışmasına dair yaptığı değerlendirmelerde 31 Mart seçimlerini hatırlatarak, "Bu seçimler halkın feraseti sayesinde kotarıldı ve AKP'nin elinden 7 büyük metropol kurtarıldı. Bu yenilgi onlara yaşatıldı. Siyaset, ittifaklar sanatıdır, bu sanatı icra edemiyorsanız diktatörlük arıyorsunuzdur yeriniz siyaset çöplüğü olur" dedi.

Artı TV'de yayınlanan Petek Atıcı Türkmen ile Gündem Özel programının konuğu HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü oldu. Programda, Selahattin Demirtaş'ın '3. İttifak' çıkışı ve HDP'nin ittifaklara dair yaklaşımı değerlendirildi.

'TÜRKİYE'DE ARTIK ÇOKLU BİR SİYASET ALANI VAR'

HDP'nin mecut düzen partilerinin dışında bir siyaset alanına seslendiğini anlatan Kürkçü, şöyle konuştu:

"Türkiye'de siyasetin merkeze yerleşmiş düzen partileriyle yapıldığı düşünülüyor. HDP bunu çoktan değiştirdi. Kürtlerin özgürlük mücadelesi, kadınların kurtuluş mücadelesi, Alevilerin eşit yurttaşlık talepleri bunu çoktan değiştirdi. Türkiye'de artık çoklu bir siyaset alanı var. Toplumsal hareketler, kimlik hareketleri, sınıf hareketleri, toplumsal cinsiyet hareketleri, ekolojik hareketler çok geniş bir toplumsal mücadele koalisyonu oluşturuyor. Siyasetin dikine böldüğü toplumsal hayatı enine bölmeyi teklif ediyor, yani bütün kesimleri kapsayan bir ortaklık."

'SİYASET İTTİFAKLAR SANATIDIR'

CHP Lideri Özel: "Murat Kurum'u İstanbul adaylığından çek, Pinokyo'yu aday göster" CHP Lideri Özel: "Murat Kurum'u İstanbul adaylığından çek, Pinokyo'yu aday göster"

İttifak tartışmalarına dair yaptığı konuşmasında 31 Mart seçimlerinde AKP'nin aldığı yenilgiyi hatırlatan Kürkçü, "Ben hem CHP'nin hem İYİ Parti'nin ideolojik perspektiflerinin farkındayım. Türkiye'ye dışarıdan insan ithal edecek durumumuz yok. Fakat şunun anlaşılması gerekir; 31 Mart seçimlerine dönecek olursak, bu seçimler halkın feraseti sayesinde kotarıldı ve AKP'nin elinden 7 büyük metropol kurtarıldı. Bu yenilgi onlara yaşatıldı. Bunun yolu nereden geçti? Meral Akşener Ağıralioğlu'nun ağzıyla konuşsaydı böyle bir ittifak kurulabilir miydi? Ya da Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş, İmamoğlu Onur Öymen ağzıyla konuşsaydı böyle bir ittifak kurulabilir miydi? Siz Türkiye'nin yaklaşık 5'te 1'i ni oluşturan bir halk topluluğunun içerilmesiyle mükellefsiniz. Siyaset, ittifaklar sanatıdır, bu sanatı icra edemiyorsanız diktatörlük arıyorsunuzdur yeriniz siyaset çöplüğü olur" dedi.

'TÜRKİYE 2015'TEN BERİ HİLESİZ BİR SEÇİM GÖRMEDİ'

Seçimlerde sandıkları korumanın önemine vurgu yapan Kürkçü, 2017 yılındaki anayasa referandumunda yapılan hukuksuzlukları hatırlattı.

"Türkiye 2015'ten beri hilesiz bir seçim görmedi. Anayasa oylamasının kendisi hileydi. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 750 bin oyun oradan alınıp buraya konulmasıyla değiştirildi. Türkiye bir anda tek parti diktatörlüğüne geçirildi. Bu da bir seçim mühendisliğinin sonucuydu. Bu seçimin öncesinde Cumhurbaşkanının söylediklerini hatırlayın. Kendi taraftarlarıyla, seçim görevlileriyle yaptığı gizli toplantıda şunu söyledi, 'Sabah erken giden seçimi alır, gideceksiniz sandıklara el koyacaksınız' ve YSK baskı altına alındı, hazırlanmış oy pusulaları atıldı, damgasız ve mühürsüz zarflarda gelen oylar da sayılacaktır denilerek seçim sonucu değiştirildi."