Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Ticaret Odası 140’ıncı Yıl Özel Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada "Bu çalkantılı süreçte Türk ekonomisini geleneksel modellerle kurtaramayacağımızı gördük" dedi ve uygulamakta oldukları ekonomik politikaları savundu. Faizin daha da düşürüleceğinin sinyalini veren Erdoğan, kamu bankaları başta olmak üzere bankaları düşük faizle yatırıma davet etti.

Faizin daha da düşürüleceğinin sinyalini, kamu bankalarına "Karşımda yatırımcılar var. Düşük faizle başta kamu bankaları olmak üzere düşük faizle sizleri yatırıma davet ediyorum" sözleriyle seslenerek veren Erdoğan, "Artık büyük liderler bile faizi düşürmenin daha faydalı olduğunu düşünüyor. Gelişmiş ülkeler dahil hiçbir devlet eski modelin vaaz ettiği şekilde davranarak sosyal sorunlarla boğuşmayı göze almıyor" ifadelerini kullandı. Erdoğan 'düşük faiz uygulayan lider' olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i örnek gösterdi.

Erdoğan öte yandan, Şubat'ta enflasyonu 'makul seviyelere' indireceklerini iddia ederek, çalışanlara yapılacak elektrik ve doğazgaz desteklerinin bin liraya kadar olan kısmının hem gelir vergisinden hem de sigorta prim kesintisinden muaf tutulacağını duyurdu.

İsim vermeden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı da hedef alan Erdoğan, "Paye çıkarmaya çalışanlar var. Ya sen kimsin? 6 sıfırı Türk Lirası’ndan çıkaran bu başbakan. Sen kimsin ya? Başbakan olur vermedikten sonra sen ne yapabilirsin ya?" dedi.

Enflasyonun Şubat ayında 'makul seviyelere' ineceğini iddia eden Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Türkiye hangi imtihanlardan geçtiyse İstanbul Ticaret Odası da benzer şeyleri yaşamıştır. Bizim de hayata atıldığımız dönemde yaptığımız işler vesilesiyle hep birlikte yol yürüdük. Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasında da en büyük desteği İstanbul’dan ve İstanbul Ticaret Odası’ndan bekliyoruz.

'ARTIK BÜYÜK LİDERLER BİLE FAİZİ DÜŞÜRMENİN DAHA FAYDALI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR'

Ekonomimiz saldırılardan nasibimiz almıştır. Sinsice yürütülen saldırılar açık bir meydan okumaya dönüşmüştür. Ülkemizi en ağır şekilde eleştirenler bile bizimle aynı çizgiye gelmişlerdir. Bu çalkantılı süreçte Türk ekonomisini geleneksel modellerle kurtaramayacağımızı gördük. Türkiye artık eski Türkiye değil. Bütün liderleri Türkevi'nde misafir ettik. Orada kendileriyle dünyadaki son gelişmeleri görüşme imkanımız oldu. Enflasyonu faiz artırımı yaparak kontrol altında tutma çalışmaları artık ciddiye alınmıyor. Artık büyük liderler bile faizi düşürmenin daha faydalı olduğunu düşünüyor. Gelişmiş ülkeler dahil hiçbir devlet eski modelin vaaz ettiği şekilde davranarak sosyal sorunlarla boğuşmayı göze almıyor. Ben şimdi buradan haber veriyorum. Karşımda yatırımcılar var. Düşük faizle başta kamu bankaları olmak üzere düşük faizle sizleri yatırıma davet ediyorum.

Gençlerin umudu DEM Parti! Gençlerin umudu DEM Parti!

Yıllardır ülkemize dayatılan faiz, enflasyon kur dengesi teorilerinin hiçbir soruna çözüm sağlamadığını bu işin sahipleri de ikrar ediyor. Enflasyonu faiz artırarak kontrol altına alma yaklaşımı kimse tarafından dile getirilmiyor, getirilse de ciddiye alınmıyor. Liderler de faizin düşürülmesi gerektiğini söylemeye başladı. Mesela Putin… Rusya geçmişte yüksek faizi savunurken şimdi düşürmeye başladı. Gelişmiş ülkeler eski modeli kullanarak ekonomiyi durgunluğa sokacak durumu göze almıyor.

BABACAN'A: SEN KİMSİN YA? BAŞBAKAN OLUR VERMEDİKTEN SONRA SEN NE YAPABİLİRSİN?

Hiç arzu etmediğimiz seviyelere çıkan enflasyon meselesini de inşallah önümüzdeki Şubat ayından itibaren önce makul düzeylere indireceğiz, sonra da olması gerektiği gibi tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız. Biz geçmişte bunu yaptık mı? Biz yaptık. Faizi 4,6'ya indirdik. Enflasyon 6,2'ye geldi. Bunu biz başardık, birileri değil. Şimdi bu neticenin üstünden kendine paye çıkarmaya çalışanlar yok değil, var. Ya sen kimsin? İmzayı atan kim, sen kimsin? Altı sıfırı Türk Lirası'ndan çıkaran bu Başbakan. Sen kimsin ya? Başbakan olur vermedikten sonra sen ne yapabilirsin ya? Çıkıp televizyon ekranlarında 'Ben yaptım, ben ekonomi bakanıydım'... Peki ya bu işin başı kim? Buna inananlar yok değil, var. Ama bütün bunların hepsi yoluna giriyor, çünkü benim milletim aklı selim sahibidir.

'ÇALIŞANLARA YAPILACAK DESTEKLERİN BİN LİRAYA KADAR OLAN KISMI VERGİ VE KESİNTİDEN MUAF TUTULACAK'

İş insanlarımıza bazı müjdeleri paylaşmamak olmaz. İlk müjdemiz hemen her üyemizi ilgilendiren yemek ücretlerinin değiştirilmesiyle ilgili. Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenen yemek bedeli vergi istisnasını 34 liradan 51 liraya çıkardık. Yıl sonunda bu rakamı tekrar belirleyeceğiz.

Ek olarak, yemek ödemelerinde restoran, lokanta ve yemek kartı kullanma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Artık çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları da vergi istisnası kapsamına girecek. Böylece çalışanlara daha fazla alternatif sağlıyor iş verenlerin üzerinden de işlem maliyetini kaldırmış oluyoruz.

Çalışanlara yapılacak elektrik ve doğal gaz ödemelerinden vergi yükünün kaldırılması da bir diğer müjdemiz olacak. Bunun bin liraya kadar olan kısmını hem gelir vergisi hem de sigorta kesintisinden muaf kılıyoruz. Bu kararlarımızın çalışanlarımıza ve tüm işverenlerimize hayırlı olmasını diliyorum."