Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, "Edirne'deki en büyük hesabı İmralı'dakine verecek" ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan’ın eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ıkasteden sözleri Türkiye’de yeni bir tartışmaya yol açmıştı.

Deutsche Welle Türkçe'den (DW) Gülsen Solaker'in haberine göre, Ankara'daki siyasi kulislerde bu ifadelerin ne anlama geldiği ve iktidar için yeni bir stratejiye evrilip evrilmeyeceği tartışılıyor.

Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından siyasi kulislerde "Acaba AK Parti Kürt politikasında bir strateji değişikliği mi yapacak?" sorusunun yanıtı aranmaya başlandı.

AK Partili yetkililer, Erdoğan'ın bu açıklamayı büyük ihtimalle önüne gelen istihbarat raporlarına dayanarak yaptığını kaydediyorlar.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin değerlendirmesi şöyle:

"Öcalan'ın, çözüm sürecinde HDP'nin sorumlu davranmadığını düşündüğü ve sürecin bitmesinden Demirtaş'ı da sorumlu tuttuğu zaten bilinen bir şey. Muhtemelen Öcalan ile İmralı'da yapılan görüşmelerde bu konu yeniden gündeme gelmiş olabilir ve Sayın Cumhurbaşkanı da bu raporları okumuş olabilir."

Aynı yetkiliye göre önümüzdeki süreçte Öcalan'ın yeni bir mektup kaleme alması da gündeme gelebilir.

HDP'nin tavrı

HDP'li yetkililer ise şimdilik sessiz. Parti yetkilileri detaylı bir durum değerlendirmesi yapmadan görüş vermek istemediğini belirttiler.

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, konu hakkındaki bir soruya, “Bu bir AKP klasiği, AKP her sıkıştığında bir yerlerde çatışma ve çelişki var gibi hava yaratarak insanları ve Türkiye toplumunu kandırmaya çalışıyor. Buradan kimseye ekmek çıkmaz” yanıtını verdi.

Erdoğan’ın sözleri yorumlanıyor

Dün memleketi Diyarbakır’da gazetecilerle buluşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bir soru üzerine şu açıklamayı yapmıştı:

“İmralı’da bir tecrit var, görüşmesi gereken yakınlarıyla görüşemiyor. Dolayısıyla Erdoğan’ın nereden bu bilgiye sahip olduğu kendisinin açıklaması lazım. Kendisi mi görüşmüş, böyle bir bilgi almış, yoksa kendisine böyle bir bilgi mi gelmiş? Şunu ifade edeyim; Kürtler, Türkiye’de demokratik siyasetten yanadır ve tercihlerini ortaya koymuşlardır. Erdoğan’ın arayışlarının sonuçlarını İstanbul seçimlerinde gördük. Kürtler bu manipülasyonlara hiç bir zaman kanmadı, kanmayacaktır. Erdoğan’ın yönelmesi gereken yer demokratik siyasettir ve Kürt sorununun barışçıl çözümü konusunda adım atmaktır. Bu nedenle halen bu polemikler ve arayışlar üzerinden nasıl bir çıkmazda olduğunu aynı zamanda gösteriyor. Kürt siyaseti üzerinden nasıl bir çıkmaza girdiğini gösteriyor. Kendisine sormak lazım. Nereden bu bilgiye sahipsin? Sana ne? Seni ne ilgilendiriyor. Neyin hesabını soruyorsun? Kim neyin hesabını verecek, senin muhatapların değilse.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Zonguldak ziyareti sırasında sorular üzerine Erdoğan'ı "İmralı'nın postacılığına soyunmakla" suçlayarak, şunları söyledi:

"Şimdi İmralı'nın postacılığına soyunmuş, öyle anlaşılıyor. Posta memuru mu kendisi? Gidip tezgahı kuran, konuşan, medet uman o. Yerel seçimlerde ne yaptı? Yerel seçimlerde de ona bir akademisyen gönderdi. 'Acaba bize oy verebilirler mi?' diye. Selamlarını getirdi. Devletin televizyonunda bunu canlı yayınladılar."

Öcalan’ın son mektubu

2019'da yinelenmesi kararlaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine giden süreçte, Anadolu Ajansı'nda (AA) bir mektup yayınlandı.

Doç. Dr. Ali Kemal Özcan'ın kamuoyuyla paylaştığı mektupta uzun yıllardır İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, CHP'li Ekrem İmamoğlu'nu destekleyeceğini açıklayan HDP seçmenine “tarafsızlık” çağrısı yaptı.

Türk, kayyımlar için “Hırsızlıkları ile Mardin’in ismini kirlettiler." Türk, kayyımlar için “Hırsızlıkları ile Mardin’in ismini kirlettiler."

Özcan, "Beni İmralı'ya götüren irade bu açıklamayı yapmamı istedi" diye açıklama yapmıştı.

Ancak HDP, "Seçim stratejimizde değişiklik yok" diyerek desteğini sürdürdü.

CHP'li Ekrem İmamoğlu, eski Başbakan Binali Yıldırım karşısında 31 Mart'ta 13 bin 729 oy farkla kazandığı seçimi, 23 Haziran'da 800 binden fazla oy alarak kazandı.