Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) başkanları, yöneticileri ve sanatçıların katılımıyla İstanbul Karaköy'de bulunan Mimarlar Odası’nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, düzenleyici sendika ve meslek örgütlerinin temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, oyuncu Menderes Samancılar, sanatçı Orhan Aydın, Yazar Adnan Özyalçıner, oyuncular Rutkay Aziz ve Tilbe Saran ile Mazlum Çimen’in yanı sıra pek çok sanatçı katıldı.

Açıklamanın yapıldığı salona, “Aydınlar ve sanatçılar 1 Mayıs’a çağırıyor” pankartı asıldı, duvara da “Gezi onurumuzdur” görseli yansıtıldı. Ortak açıklamayı oyuncu Tilbe Saran okudu. Saran, ekonomik kriz, işsizlik ve yoksulluğun olduğunu ve hayatta kalmanın bile zorlaştığı bir süreç yaşandığına dikkat çekti. Saran, düzenin toplumun işini ve sağlığını korumadığına aksine tehdit ettiğine işaret etti. Saran, “Bu düzenin çarkları, dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizleri ezdikçe eziyor” dedi.

‘HALK İŞSİZLİKLE AÇLIKLA MÜCADELE EDERKEN, AKP İKTİDARI KAYNAKLARI BİR AVUÇ ZÜMREYE AKTARIYOR’

Düzenin çarklarının zenginleri daha da zengin etmek için kurulduğunu belirten Saran, “Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, borçlarla, salgınla mücadele ederken AKP iktidarı ülkenin tüm kaynaklarını bir avuç patrona ve ayrıcalıklı zümreye aktarıyor. Bu düzen yurttaşların hakkını, hukukunu çiğniyor, adaletsizliği büyütüyor. Hakkını arayan ve gerçekleri söyleyen herkes bu düzenin hukuk dışı zorbalıklarıyla karşı karşıya kalıyor” diye belirtti.

‘BU YÖNETİM ANLAYIŞINA ‘ARTIK YETER’ DİYORUZ’

31 Mart Seçiminde görevli kamu personeli 1 Nisan'da izinli sayılacak 31 Mart Seçiminde görevli kamu personeli 1 Nisan'da izinli sayılacak

Düzenin mağdur ettiği milyonları bölerek ayakta kaldığının altını çizen Saran, şöyle devam etti:

“Bu düzenin kışkırttığı cinsiyetçilik, ırkçılık ve göçmen düşmanlığı, mezhepçilik ve savaş politikaları ülkemizin ve halkın geleceğini tehdit ediyor. Bu düzen böyle gitmez. Halkı yoksulluğa, açlığa, işsizliğe ve güvencesizliğe mahkum eden bu düzen Türkiye’nin sırtına bir yüktür. 20 yıldır ülkeyi yönetenler ve tüm yetkileri tek kişide toplayanlar sorumluluklarından kaçamazlar. Ülkenin kanayan sorunlarını kendi dışındaki herkese ve her şeye bağlayan bir yönetim anlayışına artık yeter diyoruz.”

‘HERKESİ 1 MAYIS’TA MEYDANLARDA BULUŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

İşçiler, emekçiler, sömürülenler olarak düzeni değiştirme ve insanca yaşanacak bir ülkeyi inşa etme güçlerinin olduğunu vurgulayan Saran, “Emekten, barıştan, demokrasiden, eşitlikten, özgürlükten yana olan herkesi 1 Mayıs meydanlarında buluşmaya çağırıyoruz” dedi.

Açıklama sonrasında söz alan sanatçılar da, yurttaşları 1 Mayıs’a davet etti. (MA)