"Her 10 ilaçtan bir tanesi bulunamıyor" "Her 10 ilaçtan bir tanesi bulunamıyor"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Münir Karaloğlu, “Dostum” dediği İsak Baydaroğlu ile Mustafa Kürşat Baydaroğlu kardeşlerin sahibi olduğu RNA İletişim ve MKB Teknik adlı şirketlere 1 milyon 251 bin TL’lik ihale verdi.

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kürşat ve İsak Baydaroğlu kardeşlerin sahibi olduğu RNA İletişim ve MKB Teknik şirketlerine verdiği ihalelerin ardı arkası kesilmiyor. Kayyım Karaloğlu'nun, 10 Haziran 2020'de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Diyarbakır Valiliği’ne ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye'ne kayyım olarak atandığı günden bu yana, belediyede söz konusu iki şirkete verilen ihalelerin toplam bedeli 1 milyon 251 bin TL’ye tekabül ediyor.

Baydaroğlu şirketlerine verilen tüm ihaleler, rekabeti önlediği gerekçesiyle eleştirilen pazarlık usulüyle (21/f) yapıldı. Ayrıca tüm ihalelerde geçerli tekliflerin, söz konusu şirketler tarafından yapılıyor olması dikkati çekti.

MKB TEKNİK

MKB Teknik'e verilen en son ihale, 14 Nisan'da sonuçlandı. Pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ve “Yatırım Proje ve Hizmetleri Tasarımı” adıyla ihaleye açılan iş için, söz konusu şirketle 355 bin TL'lik sözleşme yapıldı. DBB’nin pazarlık usulüyle Baydaroğlu şirketlerine "Dengbêj Divanları" adıyla düzenlenen konserler dizisinin içerik ve görsel tasarım işi de verildi. Bu ihale için MKB Teknik adlı şirkete 294 bin TL ödeme yapıldı. MKB Teknik’e pazarlık usulüyle verilen bir diğer ihale ise “Yatırım Gündemi Hazırlama Hizmet Alımı İşi” oldu. İhalede söz konusu firmasıyla 198 bin TL'lik sözleşme imzalandı.

İhaleleri alan İstanbul merkezli MKB Teknik adlı şirket, Vali Karaloğlu’nun “dostum” dediği RNA İletişim Ajansı sahibi İsak Baydaroğlu’nun kardeşi Mustafa Kürşat Baydaroğlu’na ait. Kürşat Baydaroğlu aynı zamanda RNA İletişim Ajansı’nın CEO’su. Baydaroğlu ismi yabancı değil çünkü Münir Karaloğlu’nun Diyarbakır’a kayyım olarak atanmasının ardından DBB'deki ihalelerin çoğu bu şirkete veriliyor.

RNA İLETİŞİM

MKB Teknik Şirketinin sahibi Mustafa Kürşat Baydaroğlu’nun ağabeyi İsak Bayraktar’ın sahibi olduğu RNA İletişim de DBB’deki ihalelerden büyük pay alan şirketlerin başında geliyor. Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) yer alan bilgilere göre, 18 Aralık 2020'de "İçerik ve Görsel Tasarım Hazırlama Hizmet Alımı" işi için RNA İletişim'le 294 Bin TL'lik sözleşme imzalandı. Bir diğer ihale ise 11 Aralık 2020'de sonuçlanan ve pazarlık usulüyle yapılan "Kurumsal Kimlik Kılavuzu Hazırlama Hizmet Alımı" işi oldu. Bu ihale için RNA İletişim'e 110 bin TL ödeme yapıldı.

Kayapınar ilçesinde 1 milyon 85 bin TL'ye mal edilen organik ve doğal ürünler pazarındaki ürünlerin satışı için açılan www.diyarbakirorganikpazar.com adlı web sitesinin domain ve hosting hizmeti, RNA İletişim Ajansı sahibi İsak Baydaroğlu’na verildi. Alışveriş sitesinin ömür boyu kullanım hakkını RNA İletişim alırken, DBB’ye hukuken hiçbir hak tanınmadı. Baydaroğlu’na burada 1 milyon 85 TL’den ne kadar verildiği ise belirtilmediği için bilinmiyor.

BURSA’DA LOGO YAPTI

Baydaroğlu kardeşlerinin Karaloğlu ile ilişkileri Diyarbakır’la sınırlı değil. Karaloğlu, Bursa Valisi olduğu dönemde tepkilere neden şehrin logo tasarımını RNA İletişim’e yaptırdı. Ayrıca www.bursasehirlogosu.com internet sitesinin alan adını tescilleyen RNA İletişim’in başındaki isim İsak Baydaroğlu oldu.

2014’TE ‘DOSTUM’ DEDİ

Münir Karaloğlu, Bursa Valisi olduğu 2014 yılında da İshak Baydaroğlu'nun oğlunun nikah törenine katılmış İsak Baydaroğlu'ndan “dostum” diye bahsetmişti.