Ekonomik kriz kıskacı altında her geçen gün ezilen ve alım gücü düşen yurttaşlar, her güne yeni bir zam haberiyle uyanıyor. Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20, elektrik fiyatlarına yüzde 15, LPG litre fiyatına ise 39 kuruşluk zam yapıldı. Zamlarla birlikte halkın geçim derdi daha da katmerleşti. Mezopotamya Ajansı, zamları Diyarbakır sokaklarında halka sordu...

'GEÇEN AY 23 TL OLAN FATURA BU AY 74 TL

Esnaflardan Abdullah Eser, hayat pahalılığı ve zamlardan kaynaklı geçinemediklerini belirtti. Son dönemlerde tükettikleri her şeye yüzde 60’a yakın zam geldiğini kaydeden Eser, “Geçen ay 23 TL gelen fatura bu ay 74 TL geldi. Kimse kimseyi kandırmasın. Bunlar kendi kendilerini kandırıyorlar. Valla gidecekler kurtuluşları yok. Kanımızı emmişler. Bir tek bize; ‘siz bu ülkede doğdunuz bunun vergisini verin’ demedikleri kaldı. Gülüyoruz artık, gelir yok gider çok. Tutturmuşlar bir telefon. Yahu ben telefonumu iki sene önce taksitle almışım. Ayrıca telefon bunların iktidarıyla ortaya çıkmadı. Onlardan önce telefon vardı" dedi.

'ÖZGÜRLÜK YOKSA...'

Mevsiminde olmasına rağmen domatesin kilosunu 5 TL'ye alabildiğini söyleyen Eser, iktidarın hala doğalgaz müjdesi vermesine öfkelenerek, "Bu ülkede doğalgaz da çıksa petrol de çıksa eğer bu ülkede dolandırıcılık, yalancılık, rüşvet ve yolsuzluk varsa demokrasi ve özgürlük yoksa bu ülke bitmiş demektir” ifadelerini kullandı.

Döviz fiyatları yükselmeye devam ediyor Döviz fiyatları yükselmeye devam ediyor

'ÇÖZÜM SÜRECİNİN BİTİRİLMESİNDEN KAYNAKLI'

İktidarın PKK Lideri Abdullah Öcalan ile olan diyalog sürecini bitirmesinin ardından Türkiye'nin yaşanmaz hale geldiğini vurgulayan Eser, sözlerini şöyle tamamladı: “Para nerede? 128 milyar dolar nerede kardeşim. Herkes bir şey söylüyor. Biri diyor ‘bu para yok’. Biri diyor ‘bilmiyorum nerededir’. 128 milyar dolar var mı yok mu biri çıksın söylesin. Elbet bir gün çıkacak nereye gittiği. Ne kahveye gidebiliyorum ne maça gidebiliyorum ne bir sosyal hayatım var, gece bir yere çıkamıyorum. Ben bu hükümet döneminde tatil yaptığımı hatırlamıyorum. Çözüm sürecinin bitirilmesinden sonra Türkiye’nin gerçekleri ortaya çıktı, 5-6 yılda bu ülke battı. Çözüm sürecinin bitirilmesinden kaynaklı bu böyle oldu.”

'HALK YARARINA HİÇBİR KANUN YOK'


Emekli Mehmet Bayar da, kendilerine yapılan yüzde 8’lik zam sonrası tüm ürünlere yüzde 15 oranında zam yapıldığını belirterek, "İktidar bir verip 2 alıyor" dedi. Tüm halkın, esnafın kan ağladığını söyleyen Bayar, "Geçen aya nazaran bu ay faturalarım 30-40 TL fazla geldi. Valla ne olacak her şeyi güneydoğu halkı düşünemez. Biraz da batı halkı düşünsün. Biz bir şey yapsak hemen derler bunlar teröristtir. Batıyla biz bir olmayız. Güneydoğu halkı fukaradır babam. Allah yardım etsin herkese. Doğalgaz bulduk diyorlar ama halkın yararına hiçbir şey yok. Halkın yararına hiçbir kanun yok. İnşallah gider yerine gelen iyi olur" ifadesinde bulundu.

KAPATMA EŞİĞİNDE

Sadık Çelik ise, kazandıklarıyla ancak fatura ödediklerini belirterek sosyal devlet anlayışının tamamen ortadan kalktığını dile getirdi. 9 yıldır Diyarbakır’da esnaflık yaptığını belirten Çelik, ekonomik sorunlara ilişkin şöyle konuştu: “Allah sonumuzu hayır etsin. Bu zamlar nereye kadar gidecek biz de bilmiyoruz. Sattığımız ürünü satış fiyatımıza bile alamıyoruz artık. Mecburi ihtiyaç olan elektrik, su ve doğalgaza zamlar geliyor. Cepteki paralar hepsi faturalara gidiyor. Ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum. Dokuz yılda daha çok stres, sıkıntı ve masraf olmaya başladı. Zaten sosyal hayat bitti. Sarayda yaşayan insanlar için ekmek elden su gölden ama dışarıda yaşayan insanların neler çektiğini bilmedikleri için onlar için hava hoştur. Nasıl olsa gelecek kaygıları yok, yarın ne yiyeceğim sıkıntıları da yok. Bir laf vardı ekmek yoksa pasta yesinler diye bunların ki de o mesele. Şimdi kalkmış diyorlar porsiyonları küçültün. Daha neyin porsiyonunu küçülteyim zaten midemiz küçülmüş. İki üç haftada bir et yiyoruz ya da yiyemiyoruz. Ben küçük esnafım yani birkaç ay daha böyle giderse muhtemelen ben burayı kapatırım."

ZAM MÜJDESİ!

İktidar kanadından verilen her müjde ardından zam geldiğini söyleyen Çelik, insanların gözaltı ve tutuklamayla tehdit edildiğini belirterek, "Sen tüm ülkeyi cezaevine atamazsın. Tüm Türkiye sana karşı çıkıyorsa demek ki haksızsın. Gelirlerse baş göz üstüne. Bizim Allahtan başka korkacak kimsemiz yok" dedi.