Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, seçimlerde Altılı Masa’nın Meclis çoğunluğunu nasıl alacağını irdeledi.

Kömürcü, Gerçek Gündem’de kaleme aldığı yazısında Yöneylem’in yaptığı kapsamlı araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak, 40 ilde ortak listeyle seçime girilmesi durumunda Meclis çoğunluğunu muhalefetin alacağını belirtti.

Derya Kömürcü, yazısında şunları kaydetti:

“Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin geçtiğimiz aylarda 81 ilde gerçekleştirdiği ve her seçim çevresinin kendi seçmen evrenini yansıtan örneklemlerden elde ettiği bulguları yansıtan araştırma, güncel siyasal tabloya göre hangi partinin hangi ilde ne kadar milletvekili çıkarabileceğini göstermesi açısından önemli. Belki daha önemlisi, beş farklı senaryoda partiler arasındaki ittifaklar ve ortak liste çalışmalarıyla hangi illerde kaç vekilliğin el değiştirebileceğine dair de bir öngörü sunması. Araştırma bulguları bize Altılı Masa etrafındaki partilerin 41 ilde kendi isim ve logolarıyla seçime girmeleri, her parti için farklılaşan diğer 40 ilde ortak listeler oluşturmaları durumunda pek çok vekilliğin Cumhur İttifakı’ndan ‘Altılı Muhalefet’e geçebileceğini gösteriyor.”

HDP 11 İLDE, CHP 25 İLDE BİRİNCİ GÖRÜNÜYOR

Yöneylem’in yeni araştırmasıyla 2018 seçimlerinden çıkan sonuçları karşılaştıran Kömürcü, son seçimlerde CHP’nin 6 ilde birinci parti olduğunu ancak bugünkü araştırmalarda ana muhalefet partisinin 25 ilde birinci parti görüldüğünü kaydetti:

Bakan Özhaseki'den Sıcak Hava Uyarısı: 30 Dereceyi Aşacak Sıcaklıklar Geliyor Bakan Özhaseki'den Sıcak Hava Uyarısı: 30 Dereceyi Aşacak Sıcaklıklar Geliyor

“24 Haziran 2018 seçimlerinde 81 ilin 79’unda milletvekili çıkarmayı başaran AKP, bugün 75 ile gerilese de hâlâ Türkiye geneline yayılan bir desteğe sahip. Buna karşın dört yıl önce 64 ilde birinci parti olan AKP’nin bugün 45’e yakın ilde birinci parti olabildiğini görüyoruz. Ancak 30’un üzerinde ilde ikinci parti hâlâ AKP. 2018 seçimlerinde CHP 6, HDP 11 ilde birinci parti olurken İyi Parti ve MHP’nin hiçbir ilde birinci parti olamadığını vurgulamak gerekir.

Bugün geldiğimiz aşamada HDP’nin 11 ildeki gücünü koruduğu, CHP’nin ise yaklaşık olarak 25 ilde birinci parti konumuna geldiğini gözlemliyoruz.

Tam da bu yüzden, muhalefetin çok parçalı yapısı ve büyük partileri avantajlı kılan seçim sistemi nedeniyle belirli illerde ortak liste çalışması yapılması Cumhurbaşkanlığının muhalefetin eline geçtiği bir tabloda Meclis’teki çoğunluğu elde etmek açısından son derece önemli.”